Σε “αποστολή πολιτικής αυτοκτονίας” η ελληνική κυβέρνηση

Σε “αποστολή πολιτικής αυτοκτονίας” βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τη βρετανική “Independent”, η οποία στο κύριο άρθρο της απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα και να αλλάξουν πολιτική…

“Το ΔΝΤ και η ΕΕ παίζουν με τη φωτιά, ζητώντας εφαρμογή λιτότητας σε τόσο μαζική κλίμακα – και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση που επέβαλαν στην Ελλάδα την προηγούμενη χρονιά έσπρωξε ήδη τη χώρα σε επώδυνη ύφεση. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 11% και η ανεργία σκαρφάλωσε στο 16%. Αυτά οδήγησαν σε μια αντιπολίτευση του δρόμου, αλλά το δίδυμο ΕΕ/ΔΝΤ θέλει να επισωρεύσει στην Ελλάδα περισσότερη λιτότητα”, επισημαίνει η “Independent “. Η βρετανική εφημερίδα καλεί την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να συνεργαστούν με τις ιδιωτικές τράπεζες για να ελαφρύνουν το δανειακό βάρος της Ελλάδας (δηλαδή να διευκολύνουν μια διαγραφή μέρους του χρέους χωρίς επαχθείς όρους), αντί να απαιτούν από την Αθήνα να εξοφλήσει και την τελευταία δεκάρα, αδιαφορώντας για τις άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

“Καμπανάκι”

Δεν είναι τυχαίο ότι το κύριο άρθρο της “Independent” έχει τίτλο: “Η κρίση στην Αθήνα και η επαπειλούμενη καταστροφή της Ευρώπης” (!), “Οι Ευρωπαίοι ηγέτες το πάνε για μια ανεξέλεγκτη και χαοτική χρεωκοπία της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε μετάδοση του προβλήματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται όλες στην ίδια βάρκα με την Ελλάδα. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν επιταχύνουν την αντιμετώπιση της κρίσης, τότε το ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποστεί πίεση που δεν θα μπορεί να αντέξει”. Ανάλογους φόβους για τις οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη μιας πιθανής ελληνικής αποτυχίας εκφράζει και το οικονομικό πρακτορείο Βloomberg, εκτιμώντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ο Παπανδρέου “κρατιέται στη θέση του με τα ακροδάχτυλα”.

Αφού παραθέτει χωρίς σχόλια την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών, το αμερικανικό πρακτορείο επισημαίνει πως μια ελληνική χρεοκοπία θα αποδυνάμωνε το “υλικό” της 53χρονης ΕΕ και του 12ετούς κοινού της νομίσματος, εκθέτοντας σε κίνδυνο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η BNP Paribas και η Dexia.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ