Απασχόληση 5μηνης διάρκειας για 200 ανέργους στο δήμο Τυρνάβου

Περίπου 200 άνεργοι αναμένεται να απασχοληθούν στο δήμο Τυρνάβου για 5 μήνες σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα έχοντας αμοιβή 625 ευρώ το μήνα και πλήρη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη μέσω του Αλληλόχρεου Λογαριασμού ΙΚΑ – ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα». Η απόφαση για συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα ελήφθη στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά πλειοψηφία.

Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς (κοινωφελείς) τομείς όπως:

– έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών όπως βαφή, συντήρηση και καθαρισμός κοινόχρηστων κτηρίων, γηπέδων κλπ.

– διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, ανακύκλωση, καθαριότητα παραλίων περιοχών, καθαρισμούς και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ρεμάτων κλπ.

– προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον κοινωνική μέριμνα και φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ

– κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού

– δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών

– έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας

– δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.α.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και της απασχόλησης των γυναικών μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Ακόμη, στοχεύουν στην ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων από ειδικές κοινωνικές ομάδες, που απειλούνται περισσότερο από τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας, μέσω της εφαρμογής ειδικά στοχευόμενων δράσεων και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών απασχόλησης.

Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», άξονας προτεραιότητας 7 «Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση» που συγχρηματοδοτείται κατά την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

Μετά την απόφαση για συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του δήμου και του Ινστιτούτου Νεανικής Επιχειρηματικότητας και με την έγκριση της πρότασης οι διαδικασίες για την απασχόληση των ανέργων αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες θέσεις προβλέπονται και για άλλους δήμους στο νομό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ