Καταδίκη του μεσοπρόθεσμου και της βίαιης καταστολής

Συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως με θέμα την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και τη βίαιη καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων προκάλεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κ. Πουλάκης, με παρέμβασή του στην οποία σημείωνε ότι «για ένα θέμα που θίγει με τόσο βάναυσο τρόπο τις ζωές τους, οι πολίτες της Θεσσαλίας δικαιούνται να μάθουν την άποψη των εκπροσώπων τους στην Περιφέρεια».

Στη συνεδρίαση ομόθυμα οι παρατάξεις τάχθηκαν κατά του μεσοπρόθεσμου, καταδικάζοντας και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, αλλά και την παρουσία παρακρατικών.

Πάντως κόντρα προκάλεσε η εκτίμηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Απ. Παπατόλια ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι επωφελούνται από τα επεισόδια, με τον κ. Πουλάκη, να επισημαίνει ότι με τέτοια τοποθέτηση ο κ. Παπατόλιας «θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Μαγνησίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αναλυτικά στη συζήτηση ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης κ. Φ. Γενηκομσίου μίλησε για φοροκαταιγίδα και λαϊκό ξεζούμισμα, προβλέποντας αποτυχία του προγράμματος, ενώ καταδίκασε και την πρωτόγνωρη καταστολή από την πλευρά του κράτους αλλά και του παρακράτους, κάνοντας λόγο για οικονομική αλλά και πολιτική χούντα.

Ο κ. Πουλάκης, επέκρινε δριμύτατα την κυβερνητική πολιτική και το μεσοπρόθεσμο κάνοντας λόγο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη περικομμένων εισοδημάτων των εργαζομένων, ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και περαιτέρω περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων, καυτηρίασε τη μεταστροφή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Αθανασιάδη, και στηλίτευσε την άγρια καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε επί της ουσίας κηρύξει στρατιωτικό νόμο, για να μπορέσει ανενόχλητος ο πρωθυπουργός να επιχειρηματολογήσει υπέρ της πτώχευσης του λαού, χωρίς να ακούει τις αποδοκιμασίες των πολιτών».

Για δοσίλογη κυβέρνηση μίλησε ο επικεφαλής των Ελεύθερων Θεσσαλών κ. Δ. Μητσιούλης, καυτηριάζοντας τα επεισόδια της Αθήνας, αλλά και ζητώντας τη δημιουργία εθνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Β. Μπούτας, χαρακτήρισε τη σημερινή κυβέρνηση σαν την πιο επικίνδυνη που πέρασε μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία σωτηρία για το λαό αφού τα δάνεια παίρνονται για να δοθούν στην πλουτοκρατία και στις τράπεζες. Αναφορικά με τα επεισόδια στην Αθήνα σημείωσε ότι για μια ακόμη φορά έδρασαν οι γνωστοί άγνωστοι, ενώ σχολιάζοντας τη στάση των εκπροσώπων των παρατάξεων ζήτησε να κρατούνται πρακτικά ώστε να μοιράζονται οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις όλων όταν υπάρχει αλλαγή κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο κ. Παπατόλιας αφού επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν οι επικεφαλής των παρατάξεων εμφανίζονται ως αντηχεία των κομματικών τους φορέων, καταδίκασε το μεσοπρόθεσμο αλλά και τη συνεργασία παρακρατικών και ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας να χυθεί άπλετο φως, αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της η φυσική και η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός κατήγγειλε το μεσοπρόθεσμο, επισημαίνοντας ότι στη χώρα πρέπει να εφαρμοστεί ένα μίγμα πολιτικής που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δεν θα καλλιεργεί το φόβο και τον κοινωνικό αυτοματισμό όπως γίνεται σήμερα. Αφού τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πει όχι στο μνημόνιο, το ΔΝΤ, την υποθήκευση της χώρας και την εξαθλίωση του λαού, τόνισε ότι τάσσεται υπέρ των υγιών αγανακτισμένων, επισημαίνοντας ότι σήμερα δεν μπορούν να συγκαλυφθούν οι προβοκάτσιες.

Παράλληλα αναφερόμενος στις επιπτώσεις του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου στη Θεσσαλία, τόνισε ότι μειώθηκαν τα κονδύλια για τη μεταφορά μαθητών, σταμάτησαν 3 κατασκηνωτικά προγράμματα, «πάγωσαν» ευρωπαϊκά προγράμματα και υπάρχει πρόβλημα ακόμη και με το ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα γιγαντώνεται η ανεργία, μπαίνουν λουκέτα στην αγορά και δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάπτυξης.

Η ΚΕΚΑΝΕΜ

Εν τω μεταξύ το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του περιφερειάρχη για να μπει «λουκέτο» στην ΚΕΚΑΝΕΜ, αφού όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός στην εισήγησή του το συνολικό χρέος βάσει του ισολογισμού για το 2010 ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ και όλες οι προσπάθειες για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά και για μείωση των χρεών της με συμφωνία έπεσαν στο κενό. Εκείνο που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι παρά το κλείσιμο της αναπτυξιακής, οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν και θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ θα διατηρηθούν και τα προγράμματα που ανέλαβε η ΚΕΚΑΝΕΜ τα οποία θα υλοποιηθούν από άλλους φορείς της Περιφέρειας.

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Εξάλλου χθες στη συνεδρίαση της ομάδας της πλειοψηφίας ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε και τα ονόματα των εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων που είναι οι κ.κ. Χρ. Καλομπάτσιος, υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας, Κ. Χαλέβας υπεύθυνος για θέματα χωροταξίας και κλιματικής αλλαγής, Φ. Χήρας αρμόδιος για θέματα Σποράδων, Γ. Τσίγκας υπεύθυνος για θέματα υγείας και Γ. Αναστασόπουλος υπεύθυνος για θέματα διοίκησης και αγροτικής οικονομίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ