Β. Εξαρχος: Να κλείσουν οι εκκρεμότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους αγρότες

Θέματα που απασχολούν τους αγρότες του νομού Λάρισας έθεσε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Δριβελέγκα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο υπουργείο…

Αναφορικά με την πορεία πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ  ο κ. Έξαρχος ζήτησε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι εκκρεμότητες πληρωμών Ενιαίας Ενίσχυσης και συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος και ντομάτας για όσους αγρότες λόγω διαφόρων προβλημάτων δεν έχουν πληρωθεί, καθώς και την ολοκλήρωση της πληρωμής στους κτηνοτρόφους των εξισωτικών αποζημιώσεων του 2010 αλλά και παρελθόντων ετών.

Ο κ. Έξαρχος αναφέρθηκε επίσης σε θέματα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ επισημαίνοντας την ανάγκη πληρωμής, το συντομότερο δυνατό, όλων των βαμβακοπαραγωγών   που είχαν υποστεί ζημίες από τις έντονες βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι καθώς και την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ παρελθόντων ετών.

Συζήτηση έγινε και για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκαλέσει στους τοματοπαραγωγούς οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από ορισμένες βιομηχανίες μεταποίησης ντομάτας.

Ο κ. Δριβελέγκας ενημέρωσε τον κ. Έξαρχο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ντομάτας για όσους παραγωγούς λόγω διαφόρων προβλημάτων δεν είχαν πληρωθεί μέχρι σήμερα και τις επόμενες μέρες θα γίνει και η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις από βροχόπτωση στο βαμβάκι ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι η καθυστέρηση στην πληρωμή έγινε λόγω της απεργίας των εργαζομένων του ΕΛΓΑ και ότι 20 μέρες μετά το πέρας της απεργίας θα ξεκινήσει η πληρωμή των αποζημιώσεων (συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ) στους  πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς.

Ο προγραμματισμός πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχει καταβληθεί η Ενιαία Ενίσχυση του 2010 για όσους αγρότες  είχαν διάφορα προβλήματα και μέχρι 15 Αυγούστου θα πληρωθεί το υπόλοιπο 30% των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους και θα γίνει και η εκκαθάριση εκκρεμοτήτων ενιαίας και εξισωτικής παρελθόντων ετών.

Τέλος αναφορά έγινε και στα Αγροπεριβαλλοντικά Προγράμματα (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, νιτρορύπανση, εκτατικοποίηση κτηνοτροφίας, διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών ζώων κλπ) τα οποία από 04.07.2011 έως 11.07.2011 έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και λίγο αργότερα αναμένεται η επίσημη προκήρυξη των προγραμμάτων από το υπουργείο.

Ο κ. Δριβελέγκας ενημέρωσε τον κ. Έξαρχο και για την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πρόωρη συνταξιοδότηση των καπνοπαραγωγών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος η κοινή υπουργική απόφαση για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών για την τελική υπογραφή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ