Εγκυμοσύνη: η καλή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών

Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης έχουν μειωμένο κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη ή λαγόχειλο, σύμφωνα με μία από τις πρώτες μελέτες για τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και των γενετικών ανωμαλιών…

Αυτό για τις μέλλουσες μητέρες σημαίνει ότι δεν είναι αρκετό να παίρνουν απλώς  φολικό οξύ, το οποίο οι γιατροί συστήνουν ως έναν τρόπο για να αποτρέψουν έως και το 40% των βλαβών του νευρικού σωλήνα. Από τη στιγμή που οι γυναίκες έμαθαν την αξία του φολικού οξέος, ο αριθμός των βρεφών που γεννιούνται με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα έχει μειωθεί – αλλά δεν έχει φτάσει στο μηδέν. «Πρέπει να συνεχίσουμε την αναζήτηση για απαντήσεις», λέει η Suzan Carmichael, κύριος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Η Carmichael, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αποφάσισε να εξετάσει τη σημασία της συνολικής διατροφής αντί να εστιάζει σε μία μόνο θρεπτική ουσία, όπως το φολικό οξύ.

Ερευνητές μελέτησαν 6.147 μητέρες μωρών, χωρίς γενετικές ανωμαλίες και 3.411 μητέρες βρεφών που γεννήθηκαν με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Βρήκε ότι οι γυναίκες που είχαν καλύτερη ποιοτικά διατροφή είχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσει παιδί με ανεγκεφαλία, μια σοβαρή συγγενή ανωμαλία, από ό, τι οι γυναίκες που έκαναν χαμηλής ποιότητας διατροφή. Είχαν μέχρι 20% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με δισχιδή ράχη και μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα βρέφος με λαγόχειλο ή λυκόστομα. Η υψηλής ποιότητας διατροφή συμπεριλάμβανε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, λιγότερα κορεσμένα λίπη και γλυκά.

Τα ευρήματα ισχύουν ανεξάρτητα από το εάν μια γυναίκα είχε πάρει προγεννητικές βιταμίνες που περιείχαν φολικό οξύ ή όχι.

Πηγή: time.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ