Κ. Γερακούδη: Λαμβάνονται μέτρα για το εξασθενές χρώμιο

«Δεν χρειάζεται πανικός, ούτε και υπερβολές. Έχουν παρθεί ήδη τα πρώτα μέτρα από τους Δήμους και αναμένεται η τελική έκθεση των ερευνών του ΙΓΜΕ , προκειμένου να σχεδιάσουμε μια μακροπρόθεσμη πολιτική επίλυσης του προβλήματος», ανέφερε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη,… κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, αναφερόμενη στο πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο στις περιοχές του Στεφανοβικείου – Κιλελέρ – Αρμενίου.

Η κ. Γερακούδη ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μιας ευρείας σύσκεψης για το θέμα με τη συμμετοχή της Αιρετής Περιφέρειας, των Δημάρχων των περιοχών, των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, των Βουλευτών της περιοχής και των αρμοδίων Υπηρεσιακών παραγόντων, αμέσως μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών του ΙΓΜΕ, προκειμένου να αποφασιστούν, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν άμεσες και μακροπρόθεσμες δράσεις για την επίλυση του γενικότερου προβλήματος της ποιότητας των υδάτων στην περιοχή.

Η Γ.Γ. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεξέλεγκτη ρίψη των υπολειμμάτων των ψεκαστικών και των λιπασμάτων, τους κινδύνους που προκαλούν αυτές οι ενέργειες και την άμεση αντιμετώπιση του, με τη συγκέντρωση σε ειδικά μελετημένους χώρους και την μεταφορά τους και καταστροφή τους προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των πολιτών.

«Έχουμε και τη γνώση από την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων στη Στερεά Ελλάδα και τη βούληση να ενεργοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς ασφάλειας για την υγεία των κατοίκων των περιοχών αλλά και τη μείωση της ρύπανσης των εδαφών» τόνισε η κ. Γερακούδη.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη , ταυτόχρονα με τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας να προβλεφθεί άμεσα, μια μελέτη για την ποιότητα των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα με τις νέες γεωτρήσεις στους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Κιλελέρ, τονίζοντας για τον πρώτο ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με την απόσταση της νέας γεώτρησης από άλλες υφιστάμενες, ενώ για το δεύτερο ότι οι μελέτες κατέληξαν σε αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί.

Επενδύσεις

Η κ. Γερακούδη αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο, για τις επενδύσεις και τις αιτίες της καθυστέρησης τους.

Η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υποστήριξε ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα,  δείχνει ότι βασικές αιτίες των όποιων καθυστερήσεων είναι η γραφειοκρατία που προκαλείται από την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών για το ίδιο θέμα, οι επικαλύψεις στις αρμοδιότητες Υπουργείων, το προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο σε πολλές περιπτώσεις, η ανυπαρξία κεντρικής κυβερνητικής γραμμής και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Με τους υπολοίπους ΓΓ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αλλά και τους ΓΓ των Υπουργείων συζητήθηκαν τρόποι για την επιτάχυνση της υλοποίησης κρίσιμων επενδύσεων σε ολόκληρη τη χώρα και τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν.

Τέλος η κ. Γερακούδη αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιαννίτση και την αναπληρώτρια Υπουργό κ. Φ. Γεννηματά, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Καλλικράτη και την καινούργια δομή με την ίδρυση υπηρεσιών μιας στάσης και συναφείς ρυθμίσεις» του Ν. 4018/2011 για τους μετανάστες.

Όπως είπε η ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «κάναμε πλήρη καταγραφή του δυναμικού , των χώρων και των προϋποθέσεων για το ξεκίνημα της λειτουργίας όταν αποφασιστεί, σε κάθε νομό.

Αυτή αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, στις ανάγκες ενίσχυσης του  με βάση τον αριθμό των αλλοδαπών που εξυπηρετούνται σε κάθε νομό, στον απαραίτητο χώρο υποδοχής , αλλά και στην κατασκευή των απαραίτητων χώρων προκειμένου να εγκατασταθούν τα μηχανήματα, στις συνθήκες ασφαλείας κ.τ.λ.».

«Πιστεύω ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του νέου συστήματος» τόνισε η κ. Γερακούδη.

Η κ. Γερακούδη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση του Υπουργείου για την κατανομή του πόρου των αλλοδαπών (75% για το Υπουργείο – 25% για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), εκφράζοντας τη διαφωνία του συνόλου των Γενικών Γραμματέων, θεωρώντας ότι πρέπει να επανεξεταστεί, σύμφωνα και με την υπόσχεση της κ. Φώφης Γεννηματά.

Μετανάστες δήμου Κιλελέρ

Σε ότι αφορά τέλος,  την υπόθεση που απασχόλησε πρόσφατα το Δήμο Κιλελέρ, η κ. Γερακούδη τόνισε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου, βρίσκονται ήδη σε στενή συνεργασία προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στη νόμιμη παραμονή των μεταναστών στη χώρα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ