Σε ικανοποιητική πορεία το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία

Την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια διασφαλίζει την επίτευξη των στόχων απορρόφησης, την υλοποίηση των έργων προτεραιότητας και την πλήρη ενεργοποίηση σε εντάξεις έγκαιρα στο 2012, συμβάσεις και δαπάνες, για στοχευμένα έργα με απόδοση στη Θεσσαλία, εξέφρασε χες ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.

Όπως εξήγησε ο κ. Αγοραστός από την 1η Ιουλίου, η πρόοδος των μεγεθών εξέλιξής του ΕΣΠΑ είναι σημαντική, αλλά ακόμα σημαντικότερα είναι:

– Η απεμπλοκή ενταγμένων έργων που προχωράνε πλέον σε συμβασιοποίηση ή αντίστοιχα σε υλοποίηση και δαπάνες.

– Η χαρτογράφηση της διαδικασίας πληρωμής Λογαριασμών έργων ΕΣΠΑ και οι κατάλληλες παρεμβάσεις για επιτάχυνση διαδικασίας.

– Η κινητοποίηση όλου του υπηρεσιακού μηχανισμού για πλήρη ωρίμανση νέων έργων αφενός αλλά και επιτάχυνση των ήδη ενταγμένων έργων στη Θεσσαλία.

– Η τακτοποίηση θεμάτων για έργα στους τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία

– Πρόοδος σε ειδικά θέματα, όπως βελτίωση συνθηκών διαβίωσης σε οικισμούς ΡΟΜΑ (η πρόσκληση για υποβολή έργων θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα), αντιμετώπιση Βιοαποδομήσιμων στη Θεσσαλία έργα (άμεσα εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο για όλη την Περιφέρεια), έργα στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης κ.α.

Παράλληλα διεκδικούμε εντάξεις έργων σε τομεακά προγράμματα για κάλυψη αναγκών και ανάπτυξη της Θεσσαλίας. (Τα δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται στη Θεσσαλία απ’ όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ υπερβαίνουν σήμερα το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι ενταγμένες ήδη στο ΕΣΠΑ επενδύσεις τα 250 εκ. ευρώ).

Οι πόροι που αντιστοιχούν στη Θεσσαλία από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Χωρικής Ενότητας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου» είναι  498 εκ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη), αντί του αρχικά εγκεκριμένου ποσού ύψους 529 εκ. ευρώ, λόγω της αύξησης του ποσοστού  συγχρηματοδότησης σε 85%.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Η πρόοδος του προγράμματος (στις 30/11) είνα :

– προσκλήσεις : 109%

– εντάξεις 111%

– συμβάσεις 67,5%

– δαπάνες 28,4%

Από το συνολικό ποσό του προγράμματος, έχει «εκχωρηθεί» στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας για υλοποίηση Δημοσίων Έργων ποσό 402 εκ. ευρώ, για υλοποίηση Δημοσίων Έργων. Η πρόοδος με στοιχεία 30/11 είναι:

– προσκλήσεις: 103%

– εντάξεις 105%

– συμβάσεις 52%

– δαπάνες 21%

Το ποσό εμφανίζεται απομειωμένο, λόγω της «μεταφοράς» έργων του Περιφερειακού Προγράμματος στο ΕΠΠΕΡΑΑ τον Οκτώβριο 2011, προϋπολογισμού 27 εκ. ευρώ με δαπάνες ύψους 15 εκ. ευρώ, για διαχειριστικούς λόγους και ενίσχυση του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το υπόλοιπο ποσό του προγράμματος (περίπου 90 εκ. ευρώ ) της Θεσσαλίας που αφορά σε επενδύσεις, διαχειρίζεται σήμερα από Τράπεζες και τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου, καθώς και την Περιφέρεια για ποσό 15 εκ. ευρώ.

Σήμερα το πρόγραμμα εμφανίζει υπερδέσμευση σε:

– Άξονας 1 «Προσπελασιμότητα» που διαχειρίζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή: 187% σε όρους προϋπολογισμών ένταξης έργων η οποία όμως θα μειωθεί μετά την αναγωγή σε όρους ποσών Σύμβασης έργων σε ποσοστό της τάξης του 140%.

– Στον Άξονα 7 «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα» για το μέρος που διαχειρίζονται οι Τράπεζες και η Γενική Διεύθυνση του υπουργείου: λόγω της ένταξης και συμβασιοποίησης επενδύσεων σε ποσά σημαντικά μεγαλύτερα από τα «εκχωρημένα» σε αυτές: 150% για τις Τράπεζες άρα αναζήτηση πρόσθετου ποσού 33 εκ. ευρώ και 137% για τη Γενική Δ/νση με αναζήτηση πρόσθετου ποσού 3 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχα ο Άξονας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής» διαθέτει υπόλοιπο ποσό προς διάθεση από την Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας, όπως και ο Άξονας 10 «Τεχνική Υποστήριξη».

Τα ποσά των υπερδεσμεύσεων Αξόνων 1 και 7 θα πρέπει προφανώς να καλυφθούν με την Αναθεώρηση του Προγράμματος.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ

Έχει ήδη καλυφθεί ο στόχος απορρόφησης «ν+3» για το έτος 2011 αλλά και για το 2012.

Ως προς το μνημόνιο: η πρόβλεψή μας είναι ότι έως τέλος του 2011 θα καλύψουμε το στόχο που μας αντιστοιχεί για απορρόφηση. Οι δαπάνες έτους έως σήμερα είναι περίπου 19 εκ. ευρώ και σε αυτές θα προστεθούν οι δαπάνες του Νοεμβρίου που τώρα καταχωρούνται στο σύστημα του Ο.Π.Σ. και του Δεκεμβρίου που ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται και παρακολουθούνται μία προς μία συστηματικά, συνολικού ύψους περίπου 18 εκ. ευρώ.

Για το 2012, το ποσό απορρόφησης προβλέπεται σημαντικά μεγαλύτερο καθόσον τα ενταγμένα έργα θα έχουν προχωρήσει σε πλήρη υλοποίηση.

ΕΡΓΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

1. Τα 5 έργα άμεσης απόδοσης (15ο Γυμνάσιο Λάρισας, Κραυσίδωνας, Ξηριάς, οδός Λάρισας – Καρδίτσας, οδός Σ. Καράγιωργα) που συμφωνήθηκαν με το υπουργείο και την Επιτροπή, προχωράνε για επίτευξη στόχου απορρόφησής τους.

2. τα λοιπά 3 έργα «σημαία»: τα 2 εξ αυτών (οδός Λάρισας – Τρικάλων, Πηνειός) είναι ήδη υπό υλοποίηση και στενή παρακολούθηση. Το 3ο έργο που αφορά σε δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου και Υποβρύχιου Μουσείου στις Νήσους Σποράδες, εξετάζεται με τους συναρμόδιους φορείς για καθορισμό πλαισίου μελετών και αδειοδοτήσεων, με στόχο την υλοποίησή του έως το 2015.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ