Μερικά παιδιά «ξεπερνούν» τον αυτισμό

Πολλά παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό σε νεαρή ηλικία, δεν εμφανίζουν τα συμπτώματα αυτά όταν μεγαλώνουν, λένε οι ερευνητές. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, βρήκε ότι το ένα τρίτο των νέων που είχαν, σε μικρότερη ηλικία, διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, δεν είχαν πλέον τα συμπτώματα…

Οι ερευνητές σημειώνουν στην έκθεσή τους, ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι κάποια παιδιά που αρχικά έχουν μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, χάνουν τελικά τη διάγνωση αυτή και δεν θεωρούνται πλέον αυτιστικά. Ωστόσο, εάν αυτό οφείλεται σε λανθασμένη πρώτη διάγνωση, ή σε πραγματικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλό τους, είναι αμφιλεγόμενο.

Μια ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Andrew Zimmerman από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για παιδιά, μελέτησε τα στοιχεία από μια τηλεφωνική έρευνα 92.000 γονιών με παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών στις ΗΠΑ, μεταξύ του 2007 και του 2008.

Συνολικά, 1.366 γονείς είπαν ότι το παιδί τους είχε παλαιότερα ή πιο πρόσφατα διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Σε 453 από αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς, ενώ τα παιδιά τους είχαν παλαιότερα διαγνωστεί ότι είχαν τη διαταραχή, δήλωσαν ότι δεν την έχουν πια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με καθυστέρηση στην ανάπτυξη είχαν περισσότερες πιθανότητες να χαρακτηριστούν ως αυτιστικά. Το ίδιο ίσχυε για τα μεγαλύτερα παιδιά, που έπασχαν επίσης από επιληψία και άγχος. Ωστόσο, τα παιδιά ή οι έφηβοι με προβλήματα ακοής νωρίς στη ζωή τους, ήταν λιγότερο πιθανό να θεωρηθούν ως αυτιστικά αργότερα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο αυτισμός έχει την τάση να πηγαίνει χέρι-χέρι με μια ποικιλία από άλλες ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς.

Οι ειδικοί διαφωνούν για το αν είναι δυνατό για τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί σωστά με μια διαταραχή του αυτισμού, να παρουσιάζουν τέτοια βελτίωση, ώστε να μην επηρεάζονται πλέον.

Ο καθηγητής Johhn Matson, στο Louisiana State University, δήλωσε: «Όταν είσαι αυτιστικός, είσαι αυτιστικός. Είναι μια πολύ σταθερή κατάσταση. Ακόμη και αν τα συμπτώματα βελτιώνονται, τα άτομα με αυτισμό πρέπει να κάνουν τη θεραπεία και να προσπαθούν να κάνουν πρόοδο. “

Ο Δρ Zimmerman υποστήριξε ότι η αναγνώριση του αυτισμού νωρίς, και η έναρξη της θεραπείας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για πραγματική και διαρκή βελτίωση.
«Δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε ένα παιδί που ξεκινά με μια σοβαρή μορφή αυτισμού, στη συνέχεια, καθώς περνούν τα χρόνια, να γίνεται πιο ήπια.
»Πολλά από τα παιδιά παρουσιάζουν βελτίωση, και αν και πραγματικά δεν ξέρω την αιτία, ξέρω ότι υπάρχει πολλή ‘αποτυπωσιμότητα’ στον αναπτυσσόμενο εγκεφάλο αυτών των παιδιών.
»Η θεραπεία είναι απαραίτητη και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τα παιδιά. Είμαι πολύ αισιόδοξος».

Περισσότερα: dailymail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ