Χρ. Σπίρτζης: Το μνημόνιο μας το επέβαλε ο ΣΕΒ και κουκουλοφόροι

Ευθείες βολές κατά του ΣΕΒ εξαπέλυσε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας σε παντεχνική συγκέντρωση, υποστήριξε ότι κάποιοι διαπραγματεύτηκαν με την τρόικα εξωθεσμικά, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Τα ηνία τα κρατάει ο ΣΕΒ, από τον Οκτώβριο του 2010 αφού το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων του μνημονίου προέρχεται από τις θέσεις και τα αιτήματα του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.

Ο κ. Σπίρτζης στην ομιλία του αναφέρθηκε «στις αλγεινές συνέπειες του μνημονίου και της ύφεσης στην ελληνική κοινωνία και στους μηχανικούς» χαρακτηρίζοντας τα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης «λογιστικού τύπου, χωρίς καμία απόπειρα για πρόταση ανάπτυξης της χώρας», που οδήγησαν «σε απίστευτο κύκλο ύφεσης».

Όπως ανέφερε εκτός από το έλλειμμα σχεδίου και στόχων υπάρχει και σοβαρό έλλειμμα διαχειριστικής επάρκειας. Δεν γίνονται καν αυτά που θα έπρεπε και που θα έκαναν την κρίση λιγότερο επώδυνη.

«Μπορεί να διαφωνούμε με τις διαδικασίες που έγιναν οι συμβασιοποιήσεις, όμως δύο χρόνια δεν γίνεται τίποτε με τις ΣΔΙΤ και λιμνάζουν έργα 8, 5 δισ. ευρώ, το ΕΣΠΑ με 19 δισ. δεν έχει τρέξει, τα όσα λέει το υπουργείο Ανάπτυξης για απορροφήσεις είναι ψέματα, στην πραγματική οικονομία δεν έχει πέσει ούτε 1 ευρώ. Αντ΄ αυτών έχουμε συνεχώς οριζόντια μέτρα, πολλές φορές αντικρουόμενα, που βαθαίνουν την ύφεση.

Ποιοι συνέβαλαν στη σύνταξη του μνημονίου, των αναθεωρήσεων, του μεσοπρόθεσμου; Αν διαβάσει κάποιος το μνημόνιο, έστω και τώρα όπως ο κ. Χρυσοχοϊδης, θα συμπεράνει ότι δεν είναι η τρόικα, η οποία θα έπρεπε να είναι εγκατεστημένη εδώ και είκοσι χρόνια στην Ελλάδα για να έχει καταγράψει τις διαδικασίες και τις στρεβλώσεις σε τέτοιες λεπτομέρειες. Ούτε οι ως τώρα κυβερνήσεις είχαν τόσο λεπτομερή προγράμματα, σαφή και ολοκληρωμένα με όλους αυτούς τους προβλεπόμενους όρους» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι κάποιοι άλλοι έβαλαν αυτούς τους όρους στο μνημόνιο και σε όσα σχέδια το ακολούθησαν. «Αυτοί οι άλλοι, που διαπραγματεύτηκαν με την τρόικα εξωθεσμικά, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, έχουν ονοματεπώνυμο. Και τα ηνία τα κρατάει ο ΣΕΒ, από τον Οκτώβριο του 2010 μπορεί να δει κάποιος αυτές τις προτάσεις στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Βιομηχάνων, τις μελέτες του εργαλείου τους που είναι το ΙΟΒΕ του κ. Στουρνάρα. Το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων του μνημονίου προέρχεται από εκεί. Και όσες προτάσεις τους περίσσεψαν συμπεριλήφθηκαν στις αναθεωρήσεις και στο μεσοπρόθεσμο», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, επισημαίνοντας ότι είναι κι άλλοι που πήγαν να διαπραγματευτούν με την τρόικα. Η επιτροπή Ανταγωνισμού, οι εργοληπτικές οργανώσεις επίσης, όχι των μεγάλων – μεγάλων εργοληπτών, με στόχο τους τη συνεχή μείωση του κόστους εργασίας που οδηγεί στην εξαθλίωση.

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε παρουσιαστεί στην Επιτροπή της Βουλής στη συζήτηση του ν. 3919 πριν εννέα μήνες. Όσες προτάσεις της δεν έγιναν αποδεκτές εμφανίστηκαν μετά να υιοθετούνται στο αναθεωρημένο μνημόνιο. Ποιος είναι επομένως ο λόγος ύπαρξης του Κοινοβουλίου αν τη χώρα κυβερνά ο κ. Κυριτσάκης της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέσω της τρόικας; Ποιοι είναι αυτοί που πηγαίνουν με «κουκούλα» στο κεφάλι και διαπραγματεύονται με την τρόικα, λέγοντας διάφορα που δεν είναι και αλήθεια».

Παράλληλα αναφερόμενος στο υπουργείο Εργασίας υποστήριξε ότι οι μηχανικοί έχουν τύχει άθλιας αντιμετώπισης, αφού δεν υπήρξε καμία τεκμηρίωση για τις εξωφρενικές αυξήσεις που επιβάλλουν στις ασφαλιστικές εισφορές. Στις δύο αναλογιστικές μελέτες του ΤΕΕ, αποδείχθηκε πως δεν χρειάζεται ούτε ενός ευρώ αύξηση στις εισφορές.

«Τα  αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, που είναι ο δικός μας ιδρώτας, τα διαχειρίζεται μονομερώς η Τράπεζα Ελλάδος και χωρίς να ρωτήσει κανέναν τα έχει μετατρέψει κατά 85% σε ομόλογα. Σε συνεννόηση με τους άλλους επιστημονικούς φορείς που υπάγονται στο ΕΤΑΑ έχουμε υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά για τη διαχείριση των αποθεματικών μας από την ΤτΕ. Δικαστικά θα δικαιωθούμε, όμως πρέπει να δοθεί πολιτική λύση, να υπάρξει δέσμευση των υπουργών ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ των αποθεματικών», τόνισε.

Τέλος ο κ. Σπίρτζης αναφερόμενος στο έργο της διοίκησης του ΤΕΕ σημείωσε ότι έδωσε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μάχες που χάθηκαν, όπως στο νομοσχέδιο για την παιδεία, στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έθιξαν οριζόντια, το νομοσχέδιο που ισοπέδωσε το βαθμολόγιο και το μισθολόγιο. Έδωσε όμως και μάχες που κερδήθηκαν και που αν τα αποτελέσματά τους αξιοποιηθούν κατάλληλα θα είναι επωφελή: για την ταυτότητα κτηρίου, τις βεβαιώσεις νομιμότητας, τον ΚΕΝΑΚ και τους ενεργειακούς επιθεωρητές, τις άδειες δόμησης, τις περιβαλλοντικές άδειες, την ηλεκτρονική υπογραφή. Εξασφάλισε αρμοδιότητες που ξεκίνησε ήδη να υλοποιεί. Ασχολήθηκε με είκοσι νομοσχέδια όπου υπάρχουν θέματα των μηχανικών, συνέταξε τέσσερα σχέδια Π.Δ. και πολλές υπουργικές αποφάσεις. Ήδη υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τις αμοιβές των μηχανικών.

«Το ΤΕΕ δεν είναι συνδικάτο ούτε σύλλογος, παρότι υποχρεώνεται να επωμισθεί και αυτό το ρόλο, υπερασπιζόμενο την αξιοπρέπεια των μηχανικών. Το ΤΕΕ εκπονεί ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα και τις περιφέρειές της, διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση διεξόδου από την κρίση, την ύφεση, την απαξίωση του εθνικού πλούτου και του παραγωγικού ιστού. Δεν θα τους κάνομε τη χάρη. Θα επιμείνουμε  να είμαστε ο αξιόπιστος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και του πολίτη, ο εκπρόσωπος του τεχνικού κόσμου με δημοκρατική λειτουργία» κατέληξε.

Την εκδήλωση που συντόνισε ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Γιάννης Βαρνάς προλόγισε ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος κ. Ντίνος Διαμάντος ο οποίος τόνισε ότι η λύση στην κρίση που βιώνει η Ελλάδα περνά μέσα από τους Έλληνες μηχανικούς κι αυτό θα πρέπει να το αποδείξουν. «Πολλές προτάσεις μας έχουν γίνει αποδεκτές, έστω και καθυστερημένα έχουν νομοθετηθεί. Παρά την καταιγίδα που εξελίσσεται απέναντι στον κλάδο, το ΤΕΕ, αθόρυβα, έχει κάνει προσπάθειες που τονώνουν την επαγγελματική και την εν γένει παρουσία των μηχανικών. Οφείλουμε να αντισταθούμε στις προσπάθειες που τείνουν στο να εξαφανίσουν το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ, να εξοβελίσουν τον Έλληνα μηχανικό», κατέληξε.

Στην εκδήλωση μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Σωκράτης Αλεξιάδης και ο Ντίνος Μακέδος, μέλος της Δ.Ε. – υπεύθυνος  του τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας του ΤΕΕ. Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος της Πανεπιστημονικής στην κεντρική Δ. Ε. του ΤΕΕ Γρ. Γρηγοριάδης.

Πολλοί μηχανικοί, παλιοί πρόεδροι του ΤΕΕ και άλλοι συνδικαλιστές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της κεντρικής Δ.Ε., που περιοδεύει στα Περιφερειακά Τμήματα, για άμεση ενημέρωση και διάλογο με στόχο τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των μηχανικών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Σ’ έναν αγώνα με χαρακτηριστικά αναμέτρησης για επιβίωση και αξιοπρέπεια του κλάδου, ο οποίος κορυφώνεται με πανελλαδική κινητοποίηση των μηχανικών στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ