ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση λόγω ελλείψεων

Την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης του υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βάσει της οποίας κάθε χειρόγραφη φαρμακευτική συνταγή θα κοστίζει από 1ης Μαρτίου 2012 ένα ευρώ στο γιατρό που θα την υπογράφει και θα παρακρατείται από τον μισθό του γιατρού του ΕΟΠΥΥ, έως ότου και το πλέον απομακρυσμένο ιατρείο της ελληνικής επικράτειας αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές για την ηλεκτρονική εκτέλεση της συνταγογράφησης,

ζήτησαν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη (Λάρισας), Θοδωρής Δρίτσας (Α’ Πειραιώς) και Μιχάλης Κριτσωτάκης (Ηρακλείου).

Οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι «ότι στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Κέντρων Υγείας, των Αγροτικών και Περιφερειακών Ιατρείων, Πολυϊατρείων πρώην ΙΚΑ, εξωτερικών ιατρείων κ.ο.κ. δεν υφίσταται ούτε ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός αλλά ούτε και η απαραίτητη σύνδεση στο διαδίκτυο, αμφότερα απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-συνταγογράφησης)», προσθέτοντας ότι «το σύστημα αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μεγάλες αδυναμίες και δυσκολίες εφαρμογής, καθώς, μεταξύ άλλων, η δυνατότητά του είναι για 48.000 συνταγές/ ημέρα, ενώ απαιτείται η e-συνταγογράφηση άνω των 200.000 συνταγών».

Αναφερόμενοι στο γεγονός ότι ήδη υπήρξε διοικητικό έγγραφο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για αναστολή εφαρμογής της ΥΑ μέχρι νεωτέρας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου, τονίζουν ότι «κι αυτή η απόφαση, εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει το οικονομικό βάρος στους γιατρούς για την αγορά εξοπλισμού και σύμβασης με παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, χωρίς να λύνει το πρόβλημα αφού δίνει προσωρινή λύση. Εδώ και δύο έτη το ΥΥΚΑ δεν έχει κατορθώσει να εγκαταστήσει στα πολυϊατρεία αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ η συγκεκριμένη ΥΑ αποτελεί κίνηση ακραίου αυταρχισμού, που προσπαθεί να καλύψει τις αστοχίες και αδυναμίες της πολιτικής του ΥΥΚΑ, τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική υποδομή είναι ακόμα σε εξέλιξη».

Οι βουλευτές, εκτός από την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης, ζητούνε συγκεκριμένα μέτρα για την εγκατάσταση σε κάθε ιατρείο αξιόπιστου ηλεκτρονικού συστήματος για την e-συνταγογράφηση, καθώς και ενημέρωση για το σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική υποδομή και πότε αναμένεται να εκδοθούν τα τελικά του αποτελέσματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ