Κύκλωμα ξεπλένει χρήμα με τα κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ

Έρευνα του ΣΔΟΕ για ξέπλυμα χρήματος μέσω κερδισμένων δελτίων από παιχνίδια του ΟΠΑΠ με την εμπλοκή πρακτόρων ή και υπαλλήλων του Οργανισμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη δόθηκε εντολή στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων να ερευνήσει εάν οι βεβαιώσεις κερδών χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη τεκμηρίων αγοράς αγαθών μεγάλης αξίας, καθώς και αν υπήρξε εμπλοκή πρακτόρων του ΟΠΑΠ στη μη σύννομη διαχείριση και διάθεση κερδισμένων δελτίων.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το ΣΔΟΕ λαμβάνει από τον ΟΠΑΠ, μηνιαία ενημέρωση σχετικά με τις εκδοθείσες βεβαιώσεις κερδών από τις αρχές του 2011. Επίσης, έχει ζητηθεί σχετική πληροφόρηση και για τα προηγούμενα έτη και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα του ΣΔΟΕ υποδεικνύουν ύπαρξη κυκλώματος το οποίο, όπως περιγράφεται από στέλεχος του ΣΔΟΕ, λειτουργεί ως εξής: έστω ότι ο X κέρδισε στο ΛΟΤΤΟ 1.000 ευρώ. Προσέρχεται με το κερδισμένο δελτίο στο πρακτορείο του και το εξαργυρώνει, παίρνει τα χρήματά του και φεύγει. Ο πράκτορας του κυκλώματος κρατάει το δελτίο και το «πουλάει» με το αζημίωτο σε φορολογουμένους που χρησιμοποιούν τα κερδισμένα δελτία άλλων για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Η… ευχέρεια αυτή παρέχεται από το παραθυράκι που δημιουργεί η μη ονομαστικοποίηση των δελτίων από παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σαχινίδη «δεν είναι βέβαιο πως η ονομαστικοποίηση των δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ κλπ, θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής», προσθέτει πάντως ότι «η βελτίωση της συνεργασίας των διωκτικών αρχών με τις υπηρεσίες του ΟΠΑΠ θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου».

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για τη νομιμοποίηση παράνομων πόρων, μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ, από τον βουλευτή της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο. Ο βουλευτής έχει ζητήσει να τιμωρηθούν οι κρατικοί λειτουργοί που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε όσους νομιμοποιούν κέρδη από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες και έχει διατυπώσει αιχμές για την αμεροληψία των ελέγχων από το ΣΔΟΕ.

Ο κ. Σαχινίδης, όμως, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι πολλές φορές η παρακολούθηση «κερδών από λαχεία» έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη εγκληματικής δραστηριότητας και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, το 2011, αναδείχθηκε, μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης στα πλαίσια Διεθνών Οργανισμών, ως μια από τις χώρες με το πλησιέστερο νομικό πλαίσιο και τους αποτελεσματικότερους μηχανισμούς καταπολέμησης ξεπλύματος και συνεπώς, ουδόλως δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός της ως “παράδεισος”».

Πηγή Ημερησία

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ