DIW: «Οι χώρες να μειώσουν τα χρέη με λεφτά των πλουσίων»

Να συμμετέχουν δραστικά οι εύποροι πολίτες στην επιχείρηση εξάλειψης του δημόσιου χρέους των χωρών τους, προτείνει το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW), παρουσιάζοντας σχετική μελέτη…

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του DIW, οι πολίτες που διαθέτουν… τροφαντά πορτοφόλια θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε πολύ σημαντικό βαθμό, στη μείωση των χρεών.

Με ποιους τρόπους; Το Ινστιτούτο παραθέτει διάφορες εναλλακτικές ιδέες: Φορολόγηση ακινήτων, επιβολή ενός εφάπαξ, κλπ.

Μια από τις προτεινόμενες λύσεις είναι να υποχρεωθούν να δανείσουν οι πλούσιοι στα κράτη τους, τα οποία -από την πλευρά τους- θα αναλάβουν την υποχρέωση να εξοφλήσουν «μέχρι κεραίας» και εντόκως, όταν βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με το DIW, σε τέτοιες λύσεις θα μπορούσε να καταφύγει ακόμη και το γερμανικό κράτος.

Προσδιορίζοντας ως πλούσιο κάτοικο Γερμανίας όποιον έχει εισόδημα άνω των 250.000 ευρώ (τα διπλάσια για τα ζευγάρια), το DIW επισημαίνει ότι οι εύποροι αντιστοιχούν στο 8% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Με ειδικό φόρο 10%- τονίζει το Ινστιτούτο- η κοινωνική αυτή ελίτ θα μπορούσε να προσφέρει 230 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Υπογραμμίζει, πάντως, το DIW ότι η υλοποίηση τέτοιων προτάσεων είναι δυσχερής σε χώρες με εκτεταμένη φοροδιαφυγή ή με αναξιόπιστα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Πηγή: iefimerida

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ