Τα αντιβιοτικά στα μωρά ανοίγουν το δρόμο στην παχυσαρκία

Δίνοντας στο μωρό σας αντιβιοτικά πολύ νωρίς μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές του να είναι υπέρβαρο στην παιδική του ηλικία, δείχνει νέα έρευνα…

Συγκεκριμένα, τα βρέφη που εκτίθενται στα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών της ζωής τους έχουν 22% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα μεταξύ των ηλικιών 10 μηνών και 3 ετών – αν και το βάρος τους τείνει να επανέλθει στο κανονικό όταν γίνουν 7 ετών – σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity την Τρίτη.

Οι επιπτώσεις στο βάρος του σώματος του παιδιού φαίνεται να εξαρτώνται από το πότε –σε ποια ηλικία- θα εκτεθεί το παιδί στα αντιβιοτικά. Η έκθεση στα αντιβιοτικά αργότερα στην παιδική ηλικία – όταν το παιδί είναι μεταξύ έξι μηνών και 3 ετών – δεν συνδέεται με την αύξηση του βάρους.

Οι ερευνητές λένε ότι η αιτία για την αύξηση του σωματικού βάρους θα μπορούσε να είναι ότι τα αντιβιοτικά σε αυτήν την τρυφερή ηλικία. μπορεί να αλλάξουν την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα των βρεφών.

“Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει τα υγιή βακτήρια που ζουν στο έντερο μας,” είπε ο Δρ Leonardo Trasande, κύριος συντάκτης της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. “Αν έχουμε αναστάτωση στα μικρόβια του εντέρου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απορρόφηση των θερμίδων και της παχυσαρκίας.”

“Αυτή η έρευνα θα επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μας σχετικά με την επιδημία της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Trasande. «Αυτή η μελέτη δείχνει την ανάγκη να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για τη διατροφή και την άσκηση όταν αναφερόμαστε στην παχυσαρκία, αλλά να λαμβάνουμε υπόψη και άλλες περιβαλλοντικές εκθέσεις.”

Οι γιατροί έσπευσαν να τονίσουν ότι η μελέτη αυτή δεν σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αυτά τα βρέφη όταν σαφώς απαιτείται. Ωστόσο, επεσήμαναν το γεγονός ότι πολύ συχνά, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται εσφαλμένα – και αυτή η πρακτική μπορεί να έχει πραγματικές συνέπειες στην υγεία των βρεφών.

“Νομίζω ότι γενικά τα αντιβιοτικά συχνά υπερκαταναλώνονται από τους επαγγελματίες για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων,” είπε ο Δρ Richard J. Deckelbaum, καθηγητής της διατροφής, παιδιατρική, και επιδημιολογίας στο Columbia University Medical Center. “Νομίζω ότι οι επαγγελματίες πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις διαπιστώσεις.

“Είναι γρήγοροι στο να γράψουν μια συνταγή, αντί να περιμένουν και να παρακολουθούν μια ιογενή λοίμωξη. Αυτή η μελέτη είναι άλλη μια προειδοποίηση για να μην κάνουν υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στα μικρά παιδιά.”

Πηγή: ABC News

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ