ΕΟΑΣ της Θεσσαλίας: Συντονισμένη δράση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

Τη συγκρότηση μιας επιτροπής των συνδικαλιστικών – μαζικών φορέων της Θεσσαλίας η οποία θα συντονίσει και θα προωθήσει τη διεκδίκηση για την άμεση ολοκλήρωση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων σε μια προσπάθεια να ενταθεί ο αγώνας για να εμποδιστούν τα σχέδια που θέλουν να σταματήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου, αλλά και να μειωθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Θεσσαλία.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε περιλαμβάνεται ακόμη η ολοκλήρωση και των συνοδευτικών έργων στον Αχελώο, η κατασκευή των απαραίτητων έργων διαχείρισης του νερού στην περιοχή (φράγματα, λίμνες, ταμιευτήρες κλπ), η αντιμετώπιση του νερού ως φυσικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, το σταμάτημα κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ και η μείωση των υπέρογκων τιμολογίων που σήμερα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Οι συμμετέχοντες στη χθεσινή εκδήλωση λένε αταλάντευτα όχι στη διαβούλευση και τους στόχους που εξυπηρετεί, ενώ στην προσπάθεια έντασης της διεκδίκησης, προτείνουν και ζητούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και από τα Δημοτικά Συμβούλια να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να διοργανωθούν αντίστοιχες συσκέψεις – μαζικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και διεκδίκησης σε Καρδίτσα – Τρίκαλα – Βόλο.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη η υλοποίηση του συνόλου των έργων εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου και η συνδυασμένη διαχείριση των υδατικών πόρων της υδρολογικής λεκάνης του Αχελώου και του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας μπορεί να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος αφού διασφαλίζει:

1) Τη διατήρηση των υγροτόπων και τη σταδιακή αναβάθμιση ποτάμιων και παρόχθιων οικοσυστημάτων του Πηνειού χάρη στη μείωση των απολήψεων κατά τη θερινή περίοδο. Ταυτόχρονα δημιουργείται η δυνατότητα εκτροπής μέρους των πλημμυρικών παροχών προς τον Πηνειό τη χειμερινή περίοδο που αποτελούν έναν απ’ τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια.

2) Την αποκατάσταση της υδρολιθογεωλογικής λεκάνης της Θεσσαλίας και τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδατικών συστημάτων της αξιοποιώντας και περιφερειακά εγγειοβελτιωτικά έργα. Πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα αφού η σημερινή υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και η ταπείνωση της στάθμης συνοδεύεται  με αύξηση της υφαλμύρωσης (πχ ανατολικά κράσπεδα της Κάρλας), εκδήλωση καθιζήσεων στην Ανατολική Θεσσαλία (πχ περιοχή Ριζόμυλου – Στεφανοβίκειο) και υποβάθμιση ζωνών υδροληψίας μεγάλων πόλεων.

3) Τη δραστική επιτάχυνση της ανασύστασης και διατήρησης της λίμνης Κάρλας, με ανάπτυξη των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Τέλος οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προτείνουν τη συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα  που θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, η οποία θα αξιοποιεί και τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και θα διασφαλίσει:

– την αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, την επάρκεια και την αξιοποίηση τους κατά υδατικό διαμέρισμα στον αντίποδα των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης

– την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων καθώς και την ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού 

– την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής (στα τρόφιμα, στην κλωστοϋφαντουργία κλπ) και των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων (π.χ. αναβάθμιση της κτηνοτροφίας)

– την ύδρευση με ελεγμένο, ποιοτικό, φθηνό νερό

– την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμιών και των λιμνών

– τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού της

– την προστασία των δασών και την ευεργετική  υδρονομική επίδραση τους, την αύξηση της φυτικής βλάστησης. Την μετατροπή τους σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων δασικών ιδιωτικών εκτάσεων, την αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων

– τη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων.

 

Πηγή: Ημερησιος Κήρυκας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ