Zώα μπορεί να μεταδίδουν το νέο ιό που μοιάζει με το SARS

Η Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας της Βρετανίας έχει δημοσιεύσει μια πρώιμη γενετική αλληλουχία του νέου ιού του αναπνευστικού, που σχετίζεται με το SARS, που δείχνει ότι συνδέεται με τους ιούς των νυχτερίδων, και οι επιστήμονες λένε ότι καμήλες, πρόβατα ή κατσίκες μπορεί επίσης να εμπλέκονται…

Μέχρι στιγμής, οι υπάλληλοι έχουν εντοπίσει μόνο δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και υποστηρίζουν ότι ο ιός δεν είναι τόσο μεταδοτικός όσο το SARS, το οποίο προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως στην Ασία, σε μια παγκόσμια επιδημία το 2003.

Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος, Glenn Thomas, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα (Παρασκευή) ότι μέχρι στιγμής οι ενδείξεις είναι ότι ο ιός “δεν μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο» – αλλά οι αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πόσο μεγάλη απειλή θα είναι ο νέος ιός, δεδομένου ότι είναι άγνωστο το πώς ακριβώς εξαπλώνεται και αν θα εξελιχθεί σε μια πιο επικίνδυνη μορφή.
Οι αξιωματούχοι υγείας υποψιάζονται ότι τα δύο θύματα στη Μέση Ανατολή μπορεί να κόλλησαν τον ιό από τα ζώα.

«Είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι προήλθε από ζώα που βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς στην περιοχή», δήλωσε ο Ralph Baric, ένας εμπειρογνώμονας του coronavirus στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. “Οι βιολόγοι πρέπει τώρα να πάνε στην περιοχή και να πάρουν δείγματα από όσο περισσότερα ζώα γίνεται, συμπεριλαμβανομένων των καμήλων και κατσικιών», είπε. Ο Baric σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μάθουμε πόσο διαδεδομένος είναι ο ιός στα ζώα και τι είδους επαφή μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους.

Ο Baric επίσης ανέφερε ότι οι νυχτερίδες μπορεί να μεταδίδουν τον ιό απ ‘ευθείας στον άνθρωπο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες στη Μέση Ανατολή για να καταλάβει πώς μολύνθηκαν τα δύο άτομα, αλλά δεν θα γίνει καμία ανακοίνωση μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Περισσότερα: healthland.time.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ