Λ Άκουιλα: Καταδικάστηκαν επιστήμονες που δεν προειδοποίησαν για το σεισμό

Έξι επιστήμονες και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης έξι ετών για ανθρωποκτονία από ιταλικό δικαστήριο τη Δευτέρα για την αποτυχία τους να παρέχουν επαρκή προειδοποίηση για το σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 300 ανθρώπους στη Λ ‘Άκουιλα το 2009…

Οι επτά, όλοι μέλη του σώματος που ονομάζεται Εθνική Επιτροπή για την Πρόβλεψη και Πρόληψη Σοβαρών Κινδύνων, κατηγορήθηκαν για αμέλεια όσον αφορά την αξιολόγηση του κινδύνου και την ενημέρωση της πόλης για τους κινδύνους.

Η καταδίκη έχει προκαλέσει την αντίδραση διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, η οποία είπε ότι η προσφυγή στα δικαστήρια μπορεί να αποτρέψει τους επιστήμονες από το να συμβουλεύουν κυβερνήσεις ή ακόμη και να εργάζονται στη σεισμολογία και να κάνουν εκτίμηση σεισμικών κινδύνων.

“Εδώ πρόκειται για κακή συνεννόηση της επιστήμης, και δεν θα πρέπει να βάζομε στη φυλακή επιστήμονες που έδωσαν επιστημονικά ακριβείς πληροφορίες,” είπε ο Richard Walters του Department of Earth Sciences του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης .

“Αυτό θέτει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και φοβάμαι ότι θα αποθαρρύνει άλλους επιστήμονες από το να προσφέρουν τις συμβουλές τους για τους φυσικούς κινδύνους και να προσπαθούν να βοηθήσουν την κοινωνία με αυτόν τον τρόπο.”

Οι επιστήμονες, Franco Barberi, Enzo Boschi, Giulio Selvaggi, Gian Michele Calvi, Claudio Eva, Mauro Dolce καθώς και ο Bernardo De Bernardis, ανώτερος υπάλληλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία.

Ο σεισμός μεγέθους 6,3 έπληξε τη L’Aquila, στην περιοχή του Abruzzo, στις 3:32 π.μ. στις 6 Απριλίου, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες κτίρια, τραυματίζοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, και σκοτώνοντας 308.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης ήταν το ερώτημα του κατά πόσον η κυβέρνηση και οι εμπειρογνώμονες έδωσαν μια υπερβολικά καθησυχαστική εικόνα του κινδύνου που αντιμετώπιζε η πόλη, η οποία είχε πολλά αρχαία κτίρια και τα οποία είχαν ήδη καταστραφεί μερικώς από σεισμούς κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Περισσότερα: Reuters

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ