Εκδήλωση του συλλόγου Βλατσιωτών για τους μακεδονομάχους

Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποίησε ο Σύλλογος Βλατσιωτών Ν. Λάρισας, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. Μια εκδήλωση – αφιέρωμα στους «Βλατσιώτες ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα και στην ηρωίδα του πνεύματος Πηνελόπη Δέλτα», η οποία στα Μυστικά του Βάλτου περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο το θάνατο του Βλατσιώτη Μακεδονομάχου Ιωάννη Μπομπαρά.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε η βράβευση του εκλεκτού ιδρυτικού μέλους του συλλόγου κ. Κων/νου Πιπιλιάγκα στον οποίο απευθυνόμενος ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Βασβατέκης είπε: « Τριάντα πέντε χρόνια πέρασαν από την ίδρυση του συλλόγου μας και μπορούμε σήμερα να κοιτάξουμε στα μάτια ένα ιδρυτικό του μέλος, βέβαιοι ότι ο Σύλλογός μας με την αμέριστη συμπαράσταση των μελών του εκπλήρωσε τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Με τις δράσεις του ανέδειξε τον πολιτισμό, την παράδοση και προπάντων την περίτρανη ιστορία της Βλάστης. Ανέδειξε ότι με σεβασμό και αγάπη παρέλαβε από το παρελθόν και κληροδότησε στη νέα γενιά. ….» Ενώ ο τιμώμενος κ. Πιπιλιάγκας αναφέρθηκε στην πλούσια επιτυχημένη πολιτιστική πορεία του συλλόγου ιδιαίτερα τα τελευταία 14   χρόνια με την προεδρία του κ. Κώστα Βασβατέκη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Δακής, λέγοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες και τους αγώνες του συλλόγου για διατήρηση και συνέχιση των παραδόσεων  προσθέτοντας τα εξής: «Αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιαίτερης πατρίδος μας και έχετε ένα χρέος. Να κληροδοτήσετε τα ήθη και έθιμα στις επόμενες γενιές, στις οποίες ανήκει το μέλλον. Ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια ελευθερίας της Δυτικής Μακεδονίας και 108 χρόνια από τη θυσία του Παύλου Μελά, το μήνυμα της απελευθέρωσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η πατρίδα μας αναμετράται με κοινωνικά, οικονομικά, ιστορικά και πολιτικά προβλήματα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης στη διεθνή πραγματικότητα και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας και σύμπνοιας».

Ο πρόεδρος των Βλατσιωτών κ.  Βασβατέκης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο Μακεδονικός Αγώνας είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ο οποίος έβαλε τις βάσεις για να ακολουθήσουν οι αγώνες του 1912-13 με τους οποίους απελευθερώθηκε η Μακεδονία. Παράλληλα τόνισε ότι οι Βλατσιώτες Μακεδονομάχου με το θάρρος τους, την τόλμη και την πίστη στα μεγάλα ιδανικά, αξιώθηκαν να υψωθούν ως τη σφαίρα του μύθου και την πίστη τους αυτή τη σφράγισαν με το θάνατό τους. Αργυράκος, Κούντουρας, Μπομπαράς έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία του Αγώνα.

Καταλήγοντας, είπε ότι πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση της μνήμης, χρησιμοποιώντας τα εξής λόγια: « Επιβάλλεται να ξανάρχονται οι ήρωες άλλων καιρών, στο προσκήνιο φωτισμένοι από τους προβολείς της σύγχρονης εποχής. Η διδαχή τους περνάει στους νέους την αλήθεια για να νιώσουν συγκινήσεις και περηφάνια, ατενίζοντας το μέλλον με ζωντανές μνήμες και αγάπη για τις ρίζες που έθρεψαν ήρωες ευπατρίδες και γενναίους».

Ακολούθησε η ομιλία του διδάκτορος ιστορικής γλωσσολογίας κ. Δημήτρη Μπάγκαβου, που επικεντρώθηκε στη συμβολή της Βλάστης στον Μακεδονικό Αγώνα, σημειώνοντας ότι όταν κλήθηκε να δώσει το «παρών», δεν υστέρησε σε προσφορά και διάθεση στελέχωσης του Αγώνα. Στο σημείο αυτό ανέφερε: «Χωρίς ακόμη να έχει μελετηθεί εξαντλητικά και να έχει αποτιμηθεί συνολικά η συμβολή της στην εθνική προσπάθεια του Μακεδονικού Αγώνα, μπορούμε να απαριθμήσουμε μερικά χαρακτηριστικά της. Σε εξήντα περίπου υπολογίζουμε ότι ανέρχονται οι Βλατσιώτες που έλαβαν μέρος στον Αγώνα ως μέλη επιτροπών αγώνα, σύνδεσμοι, οδηγοί, αγγελιοφόροι, οπλίτες και οπλαρχηγοί. Από αυτούς έντεκα θυσιάστηκαν στον βωμό της πατρίδας (μεταξύ των οποίων οι οπλαρχηγοί Χρήστος Αργυράκος και Ηλίας Κούντουρας), κάποιοι μάλιστα δίνοντας υπέρτατο παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας, όπως ο αγγελιοφόρος Ιωάννης Μπομπαράς. Από τη Βλάστη πέρασαν σημαντικά οργανωτικά στελέχη του Αγώνα, όπως ο ΄Ιων Δραγούμης, ο Φίλιππος Καπετανόπουλος, οι Παπούλας, Κοντούλης και ο Γ. Κολοκοτρώνης. Ο ίδιος ο ηγέτης του στη Δυτητική Μακεδονία Γεώργιος Τσόντος (καπετάν Βάρδας) λημέριασε κατά το πρώτο διάστημα της άφιξής του στον ορεινό όγκο του Σινιάτσικου στην περιφέρεια της Βλάστης για έξι περίπου μήνες, προτού προωθηθεί βορειότερα. Η πυκνά δασωμένη της ύπαιθρος πρόσφερε ασφαλές καταφύγιο σε ελληνικά ένοπλα σώματα και τις κατάλληλες συνθήκες για δημιουργία πολυάριθμων κρυπτών για απόκρυψη οπλισμού και πυρομαχικών. Με δεδομένη τη συνέπεια των Βλατσιωτών στους εθνικούς στόχους και τη γεωγραφική της θέση η Βλάστη θεωρήθηκε ασφαλές ορμητήριο για έναρξη  επιχειρήσεων εναντίον του εχθρού και των ακολούθων».

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων της Λαϊκής Μούσας και του Παύλου Γύπαρη, για τους Βλατσιώτες οπλαρχηγούς, από τον Μιχάλη Παλιό και την Παρασκευή Τζαφέτα.  Επίσης διαβάστηκε  το απόσπασμα από τα «Μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα, στο οποίο περιγράφεται ο μαρτυρικός θάνατος του Βλατσιώτη Μακεδονομάχου Ιωάννη Μπομπαρά.

Στη συνέχεια η κ. Νέλλη Βασβατέκη μίλησε για την ηρωίδα του πνεύματος Πηνελόπη Δέλτα. ΄Οπως επισήμανε η κ. Βασβατυέκη , για την Πηνελόπη Δέλτα, η πατρίδα ήταν η μόνη άξια λόγου , υπόθεση ζωής, η απόλυτη αλήθεια  αλλά και ο ίδιος ο σεβασμός του ανθρώπου στο πολυσήμαντο δέσιμο της μοίρας με τον τόπο του.

« Η φιλοπατρία τρέφεται πάντα κυρίως από τη μνήμη του ιστορικού. Η Πηνελόπη Δέλτα έγινε άθελά της και ιστορικός. Μαζεύοντας συστηματικά, αυτό που η ίδια ονόμαζε «ύλη εθνική». ΄Ετσι σε όλα τα βιβλία, υπάρχουν απόλυτα εξακριβωμένα ιστορικά γεγονότα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ενώ συνέχισε με αναφορά στην έκδοση του μυθιστορήματός της  με τίτλο «Στα μυστικά του Βάλτου»: « Στο μυθιστόρημα αυτό φανερώνεται το προσωπικό αδιαπραγμάτευτο τρίπτυχο: Πατρίδα, Συνείδηση, θρησκεία. Είναι αφιερωμένο «στη μνήμη του ιδανικού ήρωα Τέλλου Αγαπητού, του Καπετάν ΄Αγρα». ΄Ένα βιβλίο πνευματικό μνημείο αφιερωμένο στον μακεδονικό Αγώνα, το οποίο γερά θεμελιωμένο, καθώς χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό, μεταφέρει τον αναγνώστη στην εποχή του ιερού αγώνα, μια ολόκληρη εποχή με πρόσωπα και πράγματα, μια ολόκληρη εθνική ιστορία που αιχμαλωτίζει, τουλάχιστον εκείνους που γνώρισαν τη μακεδονική τραγωδία και ψυχή, τους κινδύνους της , το μέγα έργο της σωτηρίας. ‘ Ετσι η Δέλτα θα εισέλθει στο Πάνθεον, μαζί της και τα Μυστικά του Βάλτου και δι΄ αυτών ο Μακεδονικός Αγώνας, τον οποίο τώρα, όσο ποτέ το έθνος έχει ανάγκη να αναδείξει».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η κ.Γίτσα Τζαφέτα. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων Χρήστος Κτιστάκης   στο πιάνο και το στέλεχος της Συμφωνικής Ορχήστρας Στέλιος Κοτρώτσιος με το κλαρινέτο, οι οποίοι ερμήνευσαν κομμάτια από τη Βαλκανική Λιτανεία του Μίκη Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του ομίλου επιχειρήσεων ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ