Η ΕΛΜΕ Λάρισας καταγγέλλει το σχέδιο αξιολόγησης

katigΤο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας καταγγέλλει την αξιολόγηση όπως προτείνεται από το υπουργείο Παιδείας με το Π.Δ. του Ν. 4024/11 σαν ένα πλαίσιο ασφυκτικό, ιεραρχικό, αντιπαιδαγωγικό. Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ ο εκπαιδευτικός είναι δακτυλοδεικτούμενος σε μαθητές και κοινωνία, με τις πολιτικές της υποχρηματοδότησης, των μηδενικών διορισμών και της εξόντωσης των μαθητών που επιβάλλονται από κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ .

Ο γραφειοκρατικός έλεγχος και ο βαθμός εμπέδωσης της εξουσίας είναι παντού ο βασικός στόχος. Κάθε στέλεχος και βαθμίδα ελέγχου αξιολογείται από την ικανότητά της να αξιολογεί την αμέσως υφισταμένη της, ώστε να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική Σε περίοδο μηδενικών προσλήψεων καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό: αυστηρός ιεραρχικός έλεγχος και διαρκής μετατόπιση της πίεσης προς τα κάτω, με τελικό αποδέκτη τον εκπαιδευτικό αλλά και το μαθητή.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ το σχέδιο είναι δανεισμένο από το πιο σκληρό επιχειρηματικό μάνατζμεντ. Επιδιώκει να επικυρωθούν ως αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια, στοιχεία της προσωπικότητας και νοητικές λειτουργίες  της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως η διδακτική ή μαθησιακή ικανότητα, η πνευματική και επιστημονική συγκρότηση, η ικανότητα επικοινωνίας και ο τρόπος συμπεριφοράς, οι ιδέες, η φαντασία, η πρωτοβουλία. Φυσικά με βάση τις αρχές και τους στόχους του Σχολείου της Αγοράς.

«Την ώρα που οι προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι μόλις 225(!!!) και οι δαπάνες για την Παιδεία κάθε χρόνο περικόπτονται πέφτοντας κάτω και από το 2,3 % του ΑΕΠ, Η αξιολόγηση όχι μόνο δεν έρχεται να συμβάλλει στη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως διατείνονται οι κρατικοί μύθοι, αλλά την υπονομεύει ανοιχτά.

Αποτελεί βασικό εργαλείο για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, την ταξική διαφοροποίηση του μαθητικού πληθυσμού και την ένταση της ιδεολογικής και επιλεκτικής λειτουργίας της εκπαίδευσης. 

Είμαστε αντίθετοι στη σύνδεση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού με τη μισθολογική του εξέλιξη, στην ποσόστωση προαγωγής από τον ένα βαθμό στον άλλο, στη μισθολογική καθήλωση των συναδέλφων που θα κριθούν ανεπαρκείς, στην απουσία της ουσιαστικής επιμόρφωσης.

Τους επιστρέφουμε το σχέδιό τους ως απαράδεκτο!», αναφέρει η ΕΛΜΕ Λάρισας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ