Φόρος αντί χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ

trisΗ αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων προοδευτικού χαρακτήρα είναι η κοινή θέση με την οποία προσέρχονται οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως δήλωσαν οι κ.κ. Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης μετά την σύσκεψη την Τετάρτη στο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30 μ.μ.

Ως «υπακοή» στην τρόικα εκλαμβάνεται η απόφασή τους την είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα να εξακολουθήσει για το 2013 να κάνει η ΔΕΗ. Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η είσπραξη του φόρου θα γίνει από τις εφορίες.

Από το 2014 τον ενιαίο φόρο ακινήτων στον οποίο -όπως τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος- θα υπάρξει κάποιο αφορολόγητο θα τον εισπράτει για όλα τα ακίνητα η εφορία.

Πρέπει να περάσουμε από το έκτακτο τέλος μέσω ΔΕΗ σε ένα προοδευτικό ενιαίο φόρο ακινήτων πιο δίκαιο και αυτή είναι η κοινή θέση με την οποία προσερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα είπαν οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη.

Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «ο μηχανισμός είσπραξης του φόρου για το 2013 θα παραμείνει η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, με όσα ισχύουν και σήμερα (περί μη υποχρεωτικής καταβολής του τέλους με το ρεύμα). Για τα άλλα ακίνητα θα είναι ο μηχανισμός των εφοριών. Το 2014 η είσπραξη για όλα τα ακίνητα θα μεταφερθεί στις ΔΟΥ».

Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση που θα την παρουσιάσουμε στην τρόικα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως η πρόταση των πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση γεννά πολλά ερωτήματα ως προς το πώς θα υλοποιηθεί, τα οποία δεν απάντησε ούτε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου.

Ο κ. Στουρνάρας είπε μόνο ότι συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου και πως για φέτος και μόνο θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε πως «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε».

in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ