Αλ. Τσίπρας: ΑΕΙ και ΤΕΙ κύτταρα δημοκρατίας, συμμετοχής και αυτοδιοίκησης

??????????«Είναι λοιπόν η στιγμή να υψώσουμε τη δική μας φωνή και να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις, για μια παιδεία αντίστοιχη με τις κοινωνικές ανάγκες, προσανατολισμένη στην παραγωγική ανασυγκρότηση και όχι στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις κάποιων επιχειρηματιών, για μια τριτοβάθμια εκπαίδευση με δημόσιο χαρακτήρα, με υψηλό γνωστικό και επιστημονικό επίπεδο, με αναβαθμισμένο κύρος, και αξιοπρέπεια, για να γίνουν οι χώροι της γνώσης κύτταρα δημοκρατίας, συμμετοχής και αυτοδιοίκησης και για να αναγεννηθεί και να αποκτήσει νέο ορίζοντα και προοπτική το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα», υ[ποστήριξε πριν από λίγο μιλώντας σε εκδήλωση της Αριστερής Ενότητας στο ΤΕΙ Λάρισας ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι η Αριστερή Ενότητα, καλείται να αναμετρηθεί με τις δυνάμεις της κρίσης και της υποβάθμισης. Είτε αυτές ονομάζονται Μνημόνιο και τρικομματική κυβέρνηση, είτε ονομάζονται παραταξιακό κατεστημένο.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας σε μια κοινωνία χωρίς μνημόνια» στον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ Λάρισας.

Στην ίδια εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο συντονιστής των Νέων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λάρισας Γιώργος Μπλιαχούτας, ενώ την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη.

??????????Ο κ. Τσίπρας αφού επανέλαβε τη σκληρή κριτική που ασκεί στην τρικομματική κυβέρνηση, κάλεσε τους νέους σε αγώνες με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κοινωνία αψηφά τους συσχετισμούς και κερδίζει μάχες, μόνο  με την νεολαία στην πρώτη γραμμή.

Αυτή είναι η εμπειρία των αγώνων για εθνική απελευθέρωση.

Αυτή είναι η εμπειρία των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή είναι η εμπειρία των αγώνων για δημοκρατία.

Από το λόχο των σπουδαστών της ΕΠΟΝ, μέχρι τη νεολαία Λαμπράκη. Και από τη γενιά του πολυτεχνείου μέχρι τη γενιά των μαθητικών αγώνων.

Και επειδή με ρωτάνε πολλές φορές θα αντέξει η κυβέρνηση ή θα έχουμε εκλογές, σας το λέω κατηγορηματικά.

Δε θα πέσει η κυβέρνηση του μνημονίου αν δεν τη ρίξουν με τους αγώνες τους οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας», επισημαίνοντας ότι υπάρχει μπροστά μας ένας αγώνας σε τρία μέτωπα.

Πρώτα απ’ όλα στο μέτωπο των αγώνων και αντιστάσεων ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία.

Δεύτερον στο μέτωπο της σπουδαστικής και νεολαιίστικης καθημερινότητας, που μετά από τρία χρόνια λεηλασίας έχει υποβαθμιστεί δραματικά.

Και τρίτον στην υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και του επιστημονικού και παραγωγικού ρόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αφού χαρακτήρισε καταστροφικό το σχέδιο «Αθηνά» υποστήριξε ότι βασικό κίνητρο κυβερνώντων και τρόικας είναι η περικοπή δαπανών: η μείωση του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού, η μείωση του αριθμού των σπουδαστών, η κατάργηση των υποδομών.

«Είναι ένα σχέδιο για φτηνή και απαξιωμένη παιδεία, ανάλογη μιας αποικιοκρατούμενης και παραγωγικά υποβαθμισμένης χώρας.

Το δεύτερο κίνητρό τους είναι η εμπορευματοποίηση.

Και μόνο ότι ανέθεσαν σε ένα ΙΕΚ να σχεδιάσει τον χάρτη του σχεδίου Αθηνά, είναι χαρακτηριστικό.

Τα οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα, καραδοκούν να εισβάλλουν στον χώρο, για να κάνουν εμπόριο πτυχίων, και υποσχέσεων για επαγγελματική αποκατάσταση.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να διαλυθεί και να απαξιωθεί το δημόσιο. Όπως γίνεται σε όλους τους υπό ιδιωτικοποίηση τομείς. 

Στη διάλυση και την απαξίωση συμβάλλει και το πρωτοφανές κούρεμα των διαθεσίμων πολλών ιδρυμάτων, με παράνομο και ύποπτο τρόπο, μέσω του PSI. Συμβάλλουν επίσης η λεηλασία της ακίνητης περιουσίας και βεβαίως η εσωτερική στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό κράτος. 

Το τρίτο κίνητρο είναι ο κατακερματισμός των επιστημονικών αντικειμένων. Κατά την άποψή τους, δεν υπάρχει και δεν χρειάζεται εκπαιδευτικός σχεδιασμός σε μια χώρα που διαλύεται.

Αυτό που χρειάζονται είναι ένα καταρτισμένο δυναμικό αποφοίτων, χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Ένα δυναμικό έτοιμο για την ευέλικτη αγορά εργασίας, δηλαδή για δουλειές των 300 ευρώ χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα και χωρίς προοπτική» τόνισε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι δυστυχώς, η απάντηση της νεολαίας σε αυτό το σχέδιο, είναι η μαζική μετανάστευση.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Ηλίας Χρονόπουλος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ