Στη Βουλή οι διώξεις πολιτών του κινήματος των διοδίων

γελαληςΕπίκαιρη ερώτηση, η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή 31.05 σχετικά με τις διώξεις πολιτών για τη συμμετοχή τους στο κίνημα των διοδίων, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Γελαλής, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι στο γεγονός ότι πολίτες διώκονται με βάση τον μετεμφυλιακό νόμο και την κατηγορία της αυτουργίας και όχι για κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα.

Στην ερώτηση που απευθύνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει: «Τον Ιούνιο παραπέμπονται σε 3 δίκες συνολικά 27 άτομα, για τη συμμετοχή τους σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στο χαράτσι των διοδίων. Ανάμεσα στις υπόλοιπες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και αυτή της αυτουργίας, η οποία διώκεται με μετεμφυλιακό νόμο του 1951 και το Άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικά. Σύμφωνα με το Άρθρο 184/1951 του ΠΚ «όποιος δημόσια, με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».
Στις κλήσεις περιγράφονται γλαφυρά οι «πλημμεληματικές» πράξεις των κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις της 6ης Φεβρουαρίου στα διόδια Πυργετού Λάρισας, καλούνται σε δίκη επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο: «Διέγειραν από κοινού δημοσίως σε διάπραξη πλημμελήματος και παρότρυναν τους διερχόμενους οδηγούς (…) να εξαναγκάσουν με τη βία, ή με απειλές τους εισπράκτορες των διοδίων της εταιρείας ‘’Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου’’ να επιτρέψουν τη διέλευση των αυτοκινήτων, σηκώνοντας τις μπάρες, χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο».
Το στοιχείο που διαφοροποιεί τις συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος τους, είναι ότι κατηγορούνται όχι για διαφυγόντα κέρδη προς την εταιρία ούτε για κάποια ενέργεια που έκαναν οι ίδιοι, αλλά για ηθική αυτουργία «παράνομων» ενεργειών τις οποίες παρότρυναν να κάνουν οι διερχόμενοι οδηγοί. Για να στηρίξουν το κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς πρωτοδικών Λάρισας ανέσυραν από τα συρτάρια άλλων εποχών το άρθρο 184 του ΠΚ.
Η επίκληση του άρθρου 184 του Π.Κ., στοχοποιεί και ποινικοποιεί το συλλογικό αγώνα των πολιτών απέναντι σε ασύδοτες και ακραία καταχρηστικές πρακτικές εταιριών και ιδιωτών μεγαλοεπενδυτών.
Με αφορμή τα παραπάνω ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό: «Τί θέση παίρνει απέναντι στην πολιτική δίωξη των πολιτών που υπερασπίζονται ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και διώκονται με βάση το Άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ