Σε τροχιά νέων κινητοποιήσεων οι αγρότες

Ανακοίνωση των Συντονιστικών Επιτροπών των αγροτικών μπλόκων

τρακτερΠανελλαδική σύσκεψη  Συντονιστικών Επιτροπών των αγροτικών μπλόκων που συγκροτήθηκαν κατά την διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιούνη σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην οποία συζητήθηκαν η οργανωτική συγκρότηση του αγροτικού κινήματος, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και αποφασίστηκαν διεκδικητικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Στην σύσκεψη εκτιμήθηκε πως η κατάσταση για τους αγρότες έχει χειροτερέψει σε σχέση με την περίοδο των μπλόκων καθώς νέα χαράτσια προστίθενται στον μακρύ κατάλογο που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες όπως και τα άλλα λαικά στρώματα. Η νέα ΚΑΠ κινείται σε χειρότερη κατεύθυνση για τους αγρότες και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Ήδη από το 2014 θα ισχύσει μείωση των άμεσων επιδοτήσεων κατά 5%. Οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων, νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες, μείωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων – υπολογίζεται στο 5% – αφού η αγρανάπαυση επιδοτείται, τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και αμεμψισπορά σε όσους έχουν πάνω από 100 στρέμματα. Με την τελική κατάληξη των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ θα υπάρξει ενημέρωση στους αγρότες με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες για τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΚΑΠ. Γίνεται πιο καθαρό ότι για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας και οι διεκδικήσεις μας πρέπει να στρέφονται συνολικά ενάντια στην ΚΑΠ ως την ανατροπή της. Η ΚΑΠ λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής με ταυτόχρονο ξεκλήρισμα των φτωχών και τμήματος των μεσαίων αγροτών, δεν παίρνει φτιασίδια, δεν μπορεί να γίνει φιλοαγροτική, μπορεί μόνο να ανατραπεί.   Τα μπλόκα της χώρας καλούν σε αγωνιστική αντίσταση με κεντρικό σύνθημα: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

Η φορολόγηση των χωραφιών είναι ένα ακόμη χαράτσι και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Η καπιταλιστική κρίση, που δεν οφείλεται φυσικά στα λαϊκά στρώματα, αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να χτυπήσει τα δικαιώματα, αλλά και το εισόδημά μας, τη μείωση μισθών και συντάξεων. Είναι η απόδειξη ότι πληρώνουμε την κρίση, ενώ την ίδια ώρα ρευστοποιείται χρήμα για τις τράπεζες, αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Το επόμενο διάστημα θα οργανωθούν  παραστάσεις στις ΔΟΥ ενάντια στο χαράτσι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επιστροφή του ΦΠΑ που ούτως ή άλλως θα είναι περικομμένη κατά σχεδόν 50%. Θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του ΦΠΑ, ενώ όλοι την περίμεναν για να καλύψουν τα έξοδα που τρέχουν, αλλά και να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Συνδέεται για πρώτη φορά με την ποσότητα παραγωγής που έχει καθορίσει ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις από ζημιές και μπορεί να αυξηθεί ως και 30%. Από κει και πέρα όποιος παραγωγός ξεπερνά αυτό το πλαφόν (που είναι μικρό σε όλα τα προϊόντα – άρα θα υπάρχει υπέρβαση) θα μπαίνει στον έλεγχο και πρέπει να παραδώσει παραστατικά, τιμολόγια, που να δικαιολογούν την παραγωγή. Αυτός ο έλεγχος λόγω και έλλειψης προσωπικού στις ΔΟΥ  θα κάνει 6-8 μήνες, που σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ. Θέτουμε αίτημα για στελέχωση των ΔΟΥ με επαρκή και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο έλεγχος. Υπάρχει κίνδυνος οτι πολλοί αγρότες που θα μπουν στον έλεγχο δεν θα έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υπάρξει πρόβλημα και μάλλον δεν θα πάρουν κάποιοι ΦΠΑ. Απαιτούμε να δοθεί σε όλους τους αγρότες που καλλιεργούν και παράγουν, με τα τιμολόγια, χωρίς να συνδέεται με το πλαφόν που βάζει ο ΕΛΓΑ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ:  Έχει σοβαρή ευθύνη η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση γι’ αυτό το παράνομο χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Λέει συνειδητά ψέμματα στους αγρότες ενώ δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας τους. Οι αγρότες εκβιάζονται απο την ΠΑΣΕΓΕΣ και την εταιρεία που έχει αναλάβει την παραλαβή των δηλώσεων. Μπορεί να υπάρχουν αποτελέσματα κάτω από την οργανωμένη πίεση του κινήματος ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ.

Είναι ξεκάθαρο ότι χτυπιέται συνολικά η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Περίπου το 50% των αγροτών δεν πληρώνει και δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, ενώ θα υπάρχει πρόβλημα και με τις συντάξεις τους. Υπάρχει αύξηση των ασφάλιστρων από 26-74€ ανάλογα την κατηγορία που ασφαλίζεται κάποιος. Αύξηση στην εισφορά αγοράς φαρμάκων, 10€ ακόμη και για να γράψει μια συνταγή ο αγρότης, συνταξιοδότηση στα 67 που σημαίνει 49 χρόνια ασφάλιση για να πάρεις σύνταξη, μείωση των συντάξεων, καθώς η προνοιακή των 360€ θα μειώνεται κάθε χρόνο ώσπου να καταργηθεί το 2024, τότε η σύνταξη που θα παίρνει κάποιος που βρίσκεται στις ασφαλιστικές χαμηλές κατηγορίες θα παίρνει μικρότερη σύνταξη ακόμη και από την προνοιακή. Το 2012 ο ΟΓΑ παρουσίαζε έλλειμμα 508 εκατ. ευρώ, αυτό βάζει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα ακόμη και τη δυνατότητα καταβολής των συντάξεων. Αυτόματη μεταφορά στην παραπάνω ασφαλιστική κατηγορία με τη συμπλήρωση 3 χρόνων. Η κατάσταση στην Υγεία – Πρόνοια είναι τραγική και θα χειροτερέψει. Υποβάθμιση των υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο, ειδικότητες καταργούνται, που αυτό σημαίνει κίνδυνος για την υγεία, περισσότερα έξοδα καθώς πρέπει να πάνε για εξετάσεις στα αστικά κέντρα που και πάλι υπάρχει πρόβλημα. Χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση διεκδίκησης δημόσιας δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας, ουσιαστικών συντάξεων.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για την ασφάλιση μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τα άλλα λαικά στρώματα.   Αποφασίστηκε να κάνουμε σε κάθε περιοχή ένα πρόγραμμα επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας που να αναδείξουμε μετά σε σύσκεψη φορέων και κόσμου τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν διεκδικώντας λύσεις. Συγκεντρώσεις μαζί με Λαϊκές Επιτροπές έξω από τα Κέντρα Υγείας, απαιτώντας δωρεάν εξετάσεις. Συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας στα καταστήματα ΟΓΑ μαζί με συνταξιούχους αγρότες και συμβολικές καταλήψεις σε όλη τη χώρα.

Οι αγωνιστικές Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι επιβεβαιώθηκαν  για την κάθετη αντίθεσή τους στο νέο νόμο και κανονισμό του ΕΛΓΑ. Πέρα από τον ανταποδοτικό καθαρά χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, έχουν μειωθεί κατά πολύ οι περιπτώσεις που δίνει αποζημίωση, αλλά και το ποσό των αποζημιώσεων. Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση και στον ίδιο τον οργανισμό με έλλειψη προσωπικού, δεν καλύπτει τις ανάγκες. Ζητάμε άμεσα συνάντηση με πρόεδρο του ΕΛΓΑ που θα θέσουμε ζήτημα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλιστεί επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια και νόσους τόσο στην παραγωγή όσο και στο κεφάλαιο και να αποζημιώνει στο 100%. Θα ζητήσουμε επίσης έκτακτη ουσιαστική αποζημίωση για τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ όπως π.χ. η ακαρπία και το πράσινο σκουλήκι. Αντίστοιχα στις περιοχές που υπάρχουν τέτοιες ζημιές αλλά και για ουσιαστική αποζημίωση όλων των ζημιών θα παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα με αρχή μεγάλη συγκέντρωση αγροτών των Νομών Πέλλας -Ημαθίας στην Νάουσα που έχουν πληγεί απο την ακαρπία αλλά και την χαλαζόπτωση με εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή τους.

Συζητήσαμε ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία και εκτιμήσαμε ότι είναι πολύ άσχημη η κατάσταση στους κτηνοτρόφους. Υπάρχει μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών με παράλληλη μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας και με μεγάλη καθυστέρηση από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες από 3 και πάνω μήνες στην αποπληρωμή των παραγωγών. Νέα χαράτσια όπως στα εμβόλια για το μελιταίο πυρετό που μόλις το 20% των ζώων ως τώρα έχει εμβολιαστεί, η κυβέρνηση το έχει σε ιδιώτες και χορηγεί μόνο το φάρμακο που σημαίνει θα πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι και παράλληλα αν δεν έχουν αποδεικτικό ότι έκαναν το εμβόλιο, δεν θα μπορούν να παραδώσουν γάλα. Υπάρχει πτώση παραγωγής γάλατος εξαιτίας της τιμής των ζωοτροφών που συνεπάγεται αδυναμία για επαρκή εκτροφή των ζώων. Προγραμματίζουμε περιοδείες και συσκέψεις με κτηνοτρόφους. Αποφασίστηκαν να γίνουν 4 μεγάλες συσκέψεις – ημερίδες για την κτηνοτροφία σε Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Θεσσαλία. Το φθινόπωρο  θα πραγματοποιηθεί  πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους νέους αγρότες που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις χωρίς αντίκρισμα, καθώς η ΚΑΠ, η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, το μεγάλο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την ανεργία καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Τεράστια είναι η καθυστέρηση στην καταβολή του πριμ νέων αγροτών σε όσους μπήκαν στο πρόγραμμα το 2009 και απαιτούμε την άμεση καταβολή όλου του ποσού.

Συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και τονίστηκε η ανάγκη να συγκροτηθούν ζωντανοί, μαζικοί και μαχητικοί Αγροτικοί Σύλλογοι. Ήδη έχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις στα μπλόκα, έχουν συγκροτηθεί νέοι Α.Σ σε όλη την χώρα και νέοι βρίσκονται στον άμεσο προγραμματισμό συγκρότησης. Η εμπειρία των πρόσφατων μπλόκων έδειξε για μια ακόμη φορά πως όπου υπάρχουν αγροτικοί σύλλογοι με δράση και ζωντανή λειτουργία μπορούν να συσπειρώσουν τους αγρότες, να αποτελέσουν στήριγμα για τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμβασης και στόχοι συγκρότησης αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών σε πολλούς νομούς της χώρας. Με αποφασιστικότητα το επόμενο διάστημα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στα χωριά μας με κυρίαρχο σύνθημα όλοι για έναν και ένας για όλους για να αντιμετωπίσουμε την βαρβαρότητα που ζούμε. Παράλληλα τονίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει το δυνάμωμα του συντονισμού και της κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τις γυναίκες και την νεολαία των λαϊκών οικογενειών. Η εμπειρία των μπλόκων έδειξε περίτρανα πως με την κοινή δράση μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε στην ζωή και τα δικαιώματα μας, να ακυρώσουμε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και στην πορεία να θέσουμε στόχους και αιτήματα που θα ανατρέπουν συνολικά αυτή την πολιτική.

Τέλος η Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ από την συγκυβέρνηση και εκφράζει την αγωνιστική συμπαράσταση της στους εργαζομένους της ΕΡΤ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ