Ουδέν μεμπτό με τις μελέτες της ΔΕΥΑ Λάρισας

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις μελέτες της ΔΕΥΑΛ, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων σημειώνει τα εξής: «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους …αναγνώστες των αθηναϊκών εφημερίδων, ότι η ΔΕΥΑΛ είναι η μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες, με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα. Το ίδιο έκανε και στην περίπτωση της εκπόνησης μελετών για την τηλεμετρία στο δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης και το βιολογικό καθαρισμό, για το οποίο υπήρξαν ασαφή δημοσιεύματα, το ίδιο κάνει στην εκπόνηση όλων των μελετών και την κατασκευή όλων των έργων στις δεκαετίες της λειτουργίας της.
Θα μπορούσε λοιπόν ο όποιος αναγνώστης αθηναϊκού τύπου αγωνιούσε, να απευθύνει απλώς μια ερώτηση στην ΔΕΥΑΛ και να πληροφορηθεί για όλες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Εκτός κι αν το μοναδικό κίνητρο ήταν να εκμεταλλευτεί τα ασαφή δημοσιεύματα, μόνο και μόνο για να προσποριστεί κάποια ολίγα επικοινωνιακά οφέλη, δίκην λύκου που προσπαθεί να χαρεί στην αναμπουμπούλα. Δυστυχώς όμως, αυτό το παραμύθι δεν έχει λύκο…
Για την ιστορία λοιπόν, (κι όχι για τα παραμύθια) ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.
Η ΔΕΥΑΛ την τελευταία πενταετία υλοποίησε μελέτες που αφορούσαν τον τηλεχειρισμό συστημάτων ύδρευσης – αποχέτευσης και το βιολογικό της καθαρισμό.
Για το έργο  «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΛ» ζητήθηκε η τεχνική υποστήριξη, ως συμβούλου, του κ. Συνανίδη και  ομόφωνα με την υπ΄αριθμ. 166/16/6-10-2009 απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ ανατέθηκε στον προαναφερόμενο η παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, με αμοιβή 4000 ευρώ, λόγω της εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας του σε συστήματα τηλεμετρίας.
Το έργο δημοπρατήθηκε και στο διαγωνισμό συμμετείχαν  οι εταιρείες ΜΤ ΑΤΕ, ΣΗΜΕΝΣ ΑΕ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΡ .  Μειοδότρια αναδείχθηκε η εταιρία ΜΤ ΑΤΕ.            
Κατόπιν η ΔΕΥΑΛ αποκτώντας αντίστοιχη εμπειρία και αξιοποιώντας τα στελέχη της συνέταξε μελέτη για την «Προμήθεια και εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού του συστήματος ελέγχου του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας» Μειοδότρια εταιρία για την προμήθεια ήταν η εταιρία ΑΚΑΤΤ ΑΕ.
Τέλος το 2011 συντάχθηκε η μελέτη για την «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών των εξωτερικών υδραγωγείων των δημοτικών ενοτήτων Γιάννουλης και Κοιλάδας του δήμου Λαρισαίων». Η μελέτη έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΛ  όσον αφορά το εξωτερικό υδραγωγείο της δημοτικής ενότητας Κοιλάδας ενώ για τη μελέτη  της τηλεμετρίας της δημοτικής ενότητας Γιάννουλης ζητήθηκε η συμβολή του κ. Συνανίδη ως τεχνικού συμβούλου, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή, μετά από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και αμοιβή 4.000 €. Στόχος ήταν να συνδεθούν τα συστήματα τηλεμετρίας των νέων δικτύων με το δίκτυο της πόλης της Λάρισας.
Οι αναθέσεις έγιναν σύμφωνα με το νόμο και έχουν εγκριθεί από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας , όπου ελέγχονται οι αποφάσεις για τη νομιμότητά τους.
Με την εμπειρία όμως που απέκτησε η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΛ στα συστήματα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού  ύδρευσης – αποχέτευσης, παρέχει πλέον υπηρεσίες επίβλεψης αναλόγων συστημάτων σε όμορους δήμους με σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, όπως έγινε στους τέως Δήμους Νέσσωνος και Μελιβοίας, από τις οποίες καταγράφει έσοδα πολλαπλάσια του κόστους των μελετών.
Όπως είναι λοιπόν προφανές, η ΔΕΥΑΛ κινήθηκε σεβόμενη απόλυτα τη νομιμότητα, αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες, κατέκτησε τεχνογνωσία και πλέον εγγυάται την ποιότητα και τη λειτουργικότητα των δικτύων του διευρυμένου Δήμου Λαρισαίων, ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους καταναλωτές της».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ