ΠΙΣΩΠΛΑΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ

katigΑποτίνοντας φόρο τιμής στην αδικοχαμένη αγωνίστρια εκπαιδευτικό Κλαίρη Καψαχάτη, την οποία η ανάλγητη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρά το γεγονός ότι έχασε τη ζωή της στο άκουσμα της είδησης για την απόλυσή της, περιέλαβε στη λίστα με τους καθηγητές που μπαίνουν σε κινητικότητα, τα μέλη της επιτροπής αγώνα ΕΛΜΕ Λάρισας εξέφρασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την κάθετη αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση ειδικοτήτων επισημαίνοντας ότι το υπουργείο στερεί τη δυνατότητα σε 20.000 μαθητές να φοιτήσουν σε δημόσιο σχολείο και παράλληλα στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς. 
«Ζούμε πράγματα που δεν τα χωράει ο νους μας. Με ένα non paper  σε μια στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι, -είναι πισώπλατο χτύπημα , άνανδρο, δειλό, να περιμένεις να κλείσουν τα σχολεία , για να τα διαλύσεις με τις αποφάσεις σου. Είμαστε  Άνθρωποι και όχι αριθμοί. Εμείς εδώ στη Λάρισα το ξέρουμε καλά. Μπορεί για το υπουργείο να είναι μία λιγότερη, και μιλώ για την αγωνίστρια συνάδελφο, Κλαίρη Καψαχάτη, που δεν άντεξε την παράλογη ψήφιση της διαθεσιμότητας-απόλυσης. Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας  υπακούοντας πειθήνια στις εντολές της τρόικας κατάργησαν με μια μονοκοντυλιά 50 από τις ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στις οποίες είχαν διοριστεί οι καθηγητές αξιοκρατικά, είτε με επετηρίδα, είτε με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Όλοι είχαν πτυχίο παιδαγωγικής επάρκειας (ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ), κάποιοι δεύτερο πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κάποιοι μεταπτυχιακά – διδακτορικά», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα μέλη της επιτροπής.
Παράλληλα υπογράμμισαν ότι:
 • Με  αυτά τα απάνθρωπα ,αντιεκπαιδευτικά μέτρα και αντιαναπτυξιακά μέτρα η κυβέρνηση στερεί από 20.000 περίπου μαθητές-τριες τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο Δημόσιο σχολείο 
• να πάρουν πτυχίο από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ,ώστε έχοντας επαγγελματικά εφόδια να βρουν την θέση τους στην αγορά εργασίας. Πλήττονται μαθητές που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα και κυρίως μαθήτριες (σε συντριπτικό μάλιστα ποσοστό 81%).
• Δωρίζει την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες,
• Στέλνει τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση (ΙΕΚ-ΚΕΚ) φορτώνοντας έτσι χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένες οικογένειες με δυσβάστακτα έξοδα.
• Οδηγεί σε κλείσιμο εκατοντάδες σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) ανοίγοντας συγχρόνως το δρόμο, στις αντίστοιχες σχολές άλλων υπουργείων που δεν ανήκουν όμως στο Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες   δεν παρέχουν εκπαίδευση αλλά κατάρτιση.
Σύμφωνα με τους καθηγητές της επιτροπής στην περιφέρεια Θεσσαλίας μένουν έξω από τα  δημόσια ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ μαθητές που φοιτούν στις καταργημένες ειδικότητες:
260 στο νομό Καρδίτσας
300 στο νομό Τρικάλων
400 στο νομό Μαγνησίας
650 στο νομό Λάρισας
«Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αφού με τις διαρροές στον τύπο, για το Τεχνικό Λύκειο,  προσέξτε όχι Τεχνολογικό,  αφαιρείται ο  τομέας Πληροφορικής και υπάρχει πρόβλημα και με τους καθηγητές γενικής παιδείας.                                              Γιατί εδώ, εκτός από τους άμεσα θιγόμενους έχουμε και παράπλευρες απώλειες.
• Κατευθύνει  τους μαθητές στη μαθητεία δηλ. την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία  εθίζοντας τα παιδιά μας στο γενικευμένο μοντέλο ζωής που θρέφει το σύστημα τους: δουλειά  χωρίς δικαιώματα με μισθούς φιλοδωρήματος, ετοιμάζοντας τους σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα.
• Καταδικάζει στην ανεργία  2114 εκπαιδευτικούς που  δίδασκαν σε αυτά τα σχολεία.
Η κατάργηση τομέων στην τεχνική εκπαίδευση δεν πετάει στο δρόμο μόνο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, χτυπάει το δημόσιο σχολείο χτυπάει τη Δημοκρατία.
Όταν χτυπάς την Παιδεία χτυπάς την Δημοκρατία.
Όταν υποσκάπτεις τον Πολιτισμό με κάθε μέσο, χτυπάς την Δημοκρατία.
Στον  πόλεμο που μας έχουν κηρύξει απαντάμε με εκπαιδευτική και κοινωνική πανστρατιά.  Η κοινωνική απόγνωση που ξεχειλίζει στις πόλεις σε όλη την Ελλάδα  είναι οργή, όμως ταυτόχρονα είναι κραυγή για ζωή.
φτώχεια, ανεργία και αυτοκτονίες συνθέτουν το εφιαλτικό μας σήμερα. Θέλουμε το αύριο να γεμίσει με φως, εργασία με δικαιώματα και πληρωμένους μισθούς στην ώρα τους, εκπαίδευση και ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, πολιτισμό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το αξίζουμε και το διεκδικούμε.                                                                                                 Λέμε σε όλους τους τόνους.    Φτάνει πια! Τα σχολεία είναι των παιδιών, των γονιών, της κοινωνίας ολόκληρης.
Τα σχολεία όπως όλα τα δημόσια αγαθά ανήκουν στο λαό, στα παιδιά μας, στον τόπο μας.
Ευθύνη της πολιτείας είναι να την παρέχει.
Έχουν δημιουργηθεί με τον ιδρώτα και με το αίμα του κόσμου της εργασίας                Κανένας μαθητής, κανένας εκπαιδευτικός, κανένα σχολείο δεν περισσεύει.
• Ζητάμε την επαναφορά των ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση και επιστροφή των εκπαιδευτικών στη θέση τους. Eίναι η μόνη συμφέρουσα λύση για την κοινωνία.
Κηρύξαμε ανένδοτο αγώνα με  όπλο το δίκιο μας, την αξιοπρέπεια μας και την αλληλεγγύη με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση .
Είμαστε αποφασισμένοι.
 Ή εμείς ή αυτοί.
Αν δεν τους σταματήσουμε δεν θα σταματήσουν», κατέληξαν τα μέλη της επιτροπής αγώνα  ΕΛΜΕ Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ