ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Ανακοίνωση της παράταξης «Νέα Λάρισα» ενόψει της 30ης Σεπτεμβρίου, ημέρας Μνήμης Εθνικών Ευεργετών

john (3)Εθνικοί ευεργέτες ονομάζονται, στην ελληνική ιστορία, οι εύποροι εκείνοι Έλληνες, οι οποίοι από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και μετά δαπάνησαν ή κληροδότησαν το σύνολο ή μεγάλο μέρος της περιουσίας τους για κοινωφελείς σκοπούς, στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι, σημαντικά στη πνευματική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο του ελληνικού έθνους.

Είναι γεγονός ότι, ο οικονομικός, πολιτικός και κοινωνικός χάρτης της χώρας θα ήταν πολύ διαφορετικός χωρίς εκείνους. Εκείνους που, οι φυσιογνωμίες τους δημιουργούν το πρότυπο του Έλληνα πολίτη και της Εθνικής συνείδησης.

Η μνήμη εκπληρώνει το ιστορικό της χρέος. Αποτελεί όμως, και τη διαρκή σπίθα που, ενισχύει το αίσθημα της φιλοπατρίας καθώς και, της προτεραιότητας στη σκέψη και των νεωτέρων γενιών με γνώμονα το κοινό καλό και το συλλογικό συμφέρον.

Οι δωρεές και τα κληροδοτήματα συνέβαλλαν στην Ανάπτυξη.

Ας φανταστούμε την Ελλάδα ποια κρατική δομή αλήθεια θα είχε αν δεν υπήρχαν τα Εθνικά κληροδοτήματα σπουδαίων ανθρώπων – επιχειρηματιών- επιστημόνων όπως ο Αρσάκης, ο Τοσίτσας, ο Καπλάνης, ο Αβέρωφ, ο Σούτσος, ο Μπενάκης, ο Παπαστράτος και πολλοί άλλοι.

Αλλά, σπουδαίοι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι και Ευεργέτες και σε Ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις, όπου, τις προίκισαν με σπουδαίες υποδομές, δομές και θεσμούς,  αποτελώντας έτσι, οι ίδιοι, τους καλύτερους Πρεσβευτές του Ελληνικού ιδεώδους.

Αλλά, και στην περιοχή μας, τα κληροδοτήματα και οι ευεργεσίες Θεσσαλών  Ευεργετών αποτελούν παραδείγματα προσφοράς και αλληλεγγύης.

Η Αβερώφιος Γεωργική Σχολή, η Δημοτική Πινακοθήκη- Μουσείο ΓΙ Κατσίγρα, το Γρηγορειάδειο Πνευματικό Κέντρο, ο ξενώνας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία και, κέντρα για ΑΜΕΑ καθώς και, κέντρα για ηλικιωμένους και γηροκομεία καθώς και, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, φέρουν τη σφραγίδα δωρεάς και ευεργεσίας σημαντικών ανθρώπων και το όνομά τους όπως,  Γ. Αβέρωφ, Γ.Ι. Κατσίγρας, Μ. Γρηγοριάδης, Δ. Παλιούρας, Κουτσίνας, Στ. Καντώνιας, Π. Δημητρακόπουλος, Χαλκιόπουλος,  π. Σεραφείμ, Σωτ. Ζιαζιάς, Χαλκιόπουλος, Χατζηζωγίδης, Λάππας, Χαρίκλεια Τράντου κά.

Οφείλουμε σήμερα, στις δύσκολες στιγμές, να ενισχύσουμε το αίσθημα της ευεργεσίας. Η μνήμη δεν έχει να κάνει μόνο σε μία συγκεκριμένη ημέρα. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Στη νέα ΛΑΡΙΣΑ οφείλουμε να συντάξουμε τη «Λευκή Βίβλο των Ευεργετών» και η οποία να αποτελεί σημαντικό αναμνηστικό της πόλης.

Οφείλουμε να θεσπίσουμε στη μνήμη τους και στην προσφορά τους θεσμούς «Αριστείας» και «Υποτροφιών». 

Οφείλουμε να αναζητήσουμε και, να ενισχύσουμε και, το θεσμό της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Τα κέρδη και οι υπεραξίες πρέπει να ανταποδίδουν σημαντικό μέρος τους για κοινωνικό όφελος.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε στη μνήμη των Ευεργετών τα κληροδοτήματά τους. Με λειτουργία διαφάνειας των οικονομικών τους και, επιλογών τους εναρμονισμένων με τους στόχους των εμπνευσμένων δημιουργών τους.

Οφείλουμε να παρέμβουμε προς την Πολιτεία ώστε, να μην «εξανεμίζει» τις δωρεές και τα κληροδοτήματα μέσω της δυσβάσταχτης φορολόγησης τη στιγμή που, οι περισσότερες δομές πλέον, δεν έχουν κρατική οικονομική στήριξη και, στηρίζουν τη λειτουργία τους σε συνανθρώπους με υψηλό κοινωνικό αίσθημα προσφοράς. Και το γηροκομείο Λάρισας, με την υψηλής ευθύνης παροχή υπηρεσιών, με αυταπάρνηση και υπέρβαση των ανθρωπίνων ορίων των υπηρετούντων σ’ αυτό αλλά, και των δεδομένων υποδομής του, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στη μνήμη των 3 Ευεργετών που τα κληροδοτήματά τους το έχτισαν, δεν πρέπει σε καμία στιγμή να φτάσει σε επίπεδο, ακόμα και σκέψης, να μη συνεχίσει τη λειτουργία και το μεγάλο έργο προσφοράς του.

Μπορεί και πρέπει ο νέος Δήμος, να προχωρήσει στην πρωτοβουλία σύστασης μίας «ειδικής επιτροπής δωρεών και κληροδοτημάτων» η οποία, στελεχωμένη από υψηλού κύρους πρόσωπα και θεσμούς της τοπικής κοινωνίας, να ενημερώνει τους μελλοντικούς δωρητές που θα έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, τις προϋποθέσεις και προτεραιότητες αναγκών των δομών που υφίστανται. Έτσι, ο μονοδιάστατος ρόλος του εκάστοτε Δημάρχου, θα εκφεύγει του υποκειμενισμού αλλά, το κυριότερο, ο μελλοντικός δωρητής θα γνωρίζει, εκ των προτέρων, τις προϋποθέσεις λειτουργίας και τις πραγματικές ανάγκες της κάθε κοινωνικής δομής της πόλης και, θα επιλέγει με ασφάλεια την πορεία της δωρεάς του.

Ο νέος Δήμος, μέσα από ενέργειες με πνεύμα και διάθεση Τιμής προς τους Ευεργέτες, Συνεργασίας με τους απογόνους και, Διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, θα ενημερώσει όλους τους δημότες για τα δεδομένα των κληροδοτημάτων και, θα φροντίσει να διαφυλάξει την εύρυθμη, απρόσκοπτη και, συνεπή με τις παρακαταθήκες των Ευεργετών, λειτουργία τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ