ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

ΚΕΛΕρώτηση προς του yπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Αθ. Τσαυτάρη αντίστοιχα, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας, με θέμα την άμεση δημιουργία θεσμικού πλαισίου για πιστοποιημένους διαμεσολαβητές οι οποίοι και θα αντιμετωπίζουν προβλήματα, ειδικά στη συμβολαιακή γεωργία.

Αναλυτικά στην ερώτηση ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρει:

“Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, ξεκίνησε με αργά αλλά και σταθερά βήματα, η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.

Η στενότητα ρευστότητας που υπάρχει στις τράπεζες, προκαλεί πολλά προβλήματα στους αγρότες, ειδικά μέχρι και την συγκομιδή των προϊόντων τους. Εξαιτίας λοιπόν αυτής της έλλειψης ρευστότητας, πολλές βιομηχανίες μεταποίησης αλλά και έμποροι διάφορων αγροτικών προϊόντων, προμηθεύουν τους πελάτες – αγρότες με αγροτικά εφόδια σε ανταγωνιστικές τιμές, αρκεί να διασφαλίσουν ότι ένα μέρος της παραγωγής των αγροτών θα πουληθεί σε αυτούς, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το κόστος των εφοδίων που τους παρείχαν.

Οι διαφωνίες που μπορούν να υπάρξουν από τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων, οδηγούν και τις δύο πλευρές σε χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες.

Για την αποφυγή όλων αυτών των διαδικασιών η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την συμβολαιακή γεωργία, με την θεσμοθέτηση του ρόλου του «πιστοποιημένου διαμεσολαβητή», κάτι που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Ως τώρα η όποια δραστηριότητα για τα συγκεκριμένα θέματα, δόθηκε μόνο σε θεσμοθετημένα όργανα όπως ΟΣΔΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις με αποτέλεσμα και την επιβάρυνση των υπαλλήλων με πρόσθετες υποθέσεις αλλά και την ταλαιπωρία των αγροτών από την μεγάλη γραφειοκρατία.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης αν και είναι νόμος του κράτους από το 2010 (3898/2010) και έχει πλεονεκτήματα για όλους, δεν λειτουργεί ως σήμερα εξαιτίας καθυστερήσεων και αδυναμιών. Ο διαμεσολαβητής θα προσφέρει οικονομία χρόνου και χρήματος, στις δύο πλευρές. Επίσης αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο διαμεσολαβητής δεν είναι ούτε δικαστής ούτε διαιτητής, το μοναδικό του έργο θα είναι η διευκόλυνση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, χωρίς γραφειοκρατία και υψηλά κόστη.

Η επιλογή λοιπόν του εκάστοτε διαμεσολαβητή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιλογής και των δύο μερών της συμβολαιακής γεωργίας ( είτε αφορά μεμονωμένους αγρότες, είτε ομάδες αγροτών, είτε συνεταιρισμούς), γι’ αυτό σε κάθε περιοχή θα πρέπει να υπάρχουν αρκετοί  διαμεσολαβητές, οι οποίοι θα πιστοποιηθούν βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών.

Τα γραφεία ή οι κοινοπραξίες που θα πιστοποιηθούν θα πρέπει:

– να περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα γεωπόνο  ή κτηνίατρο αν πρόκειται για ζωικά προϊόντα, ένα δικηγόρο και ένα οικονομολόγο

– να είναι χωρίς περιορισμό σε αριθμό ανά περιοχή για να μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό αγροτών

– να έχουν καθορισμένη αμοιβή με τα απαραίτητα παραστατικά, η οποία θα πρέπει να είναι σε τέτοια επίπεδα έτσι ώστε να είναι αποδεκτή και από τα τρία μέλη ( αγρότη – βιομήχανο ή έμπορο- διαμεσολαβητή).

– να έχουν σύντομο χρονικό περιορισμό επίλυσης της διαφοράς ( το πολύ 2 μήνες)

– να έχουν την δυνατότητα άμεσης επίσκεψης στο χώρο παραλαβής του προϊόντος σε περίπτωση που τα συμβαλλόμενα μέρη διαφωνούν για την ποιότητα του προϊόντος σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

– να είναι άμεσα εκτελέσιμη η απόφαση του διαμεσολαβητή και νομικά κατοχυρωμένη

Να σημειωθεί ότι με βάση τη νέα ΚΑΠ , στην περίπτωση που οι αγρότες συμμετέχουν σε συμπράξεις τύπου συμβολαιακής γεωργίας προκειμένου να διασφαλίσουν τη σοδειά τους με συμβόλαιο , μπορούν να έχουν και ένα πριμ 2-3% μέσω των κονδυλίων που προβλέπονται για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. 

Τέλος θα πρέπει για τους βιομήχανους ή τους εμπόρους οι οποίοι θα θελήσουν να ενταχθούν στο σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας, να υπάρξει έλεγχος και πιστοποίηση από την πολιτεία για την φερεγγυότητά τους, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην συνεργασία τους με τους αγρότες.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ΕΡΩΤΑΣΤΕ Κύριε Υπουργέ

1. Προτίθεστε να μελετήσετε πρόταση για τη θεσμοθέτηση του πιστοποιημένου διαμεσολαβητή;

2. Προτίθεστε να προβείτε στη δημιουργία μηχανισμού ελέγχου προς τους εμπόρους και βιομηχάνους που θα εισέλθουν στο πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας, ώστε να εξασφαλιστεί η φερεγγυότητά τους έναντι των αγροτών;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ