ΝΑ ΑΘΩΩΘΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΚΚΑΣ

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Για Τα Δικαιώματα Των Κρατουμένων

φυλακές ΛάρισαςΓια ακόμη μια φορά παρακολουθούμε τη δικαιοσύνη να εκδικείται, για ακόμα μια φορά παρακολουθούμε την πολιτεία να αρνείται το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία. Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που οι λειτουργοί της Θεάς Θέμιδος εξαντλούν κάθε αυστηρότητα πάνω σε τοξικοεξαρτημένους οι οποίοι βρίσκονται σε θεραπεία, στερώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα σε αυτή, αποκόπτοντας τους από το προστατευόμενο θεραπευτικό περιβάλλον και τους ανθρώπους που τους στηρίζουν, εκθέτοντας τους στο ανεξέλεγκτο από κάθε άποψη περιβάλλον της φυλακής.

Ο Βαγγέλης Σακκάς, ένας πρώην τοξικοεξαρτημένος που βρισκόταν στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης του Θ.Π. 18 Άνω, εδώ και καιρό έχει οδηγηθεί και κρατείται στη φυλακή Λάρισας για πράξεις που έκανε κατά τη διάρκεια της εξάρτησης του. Ο Βαγγέλης, ένας άνθρωπος που η μόνη του οικογένεια είναι το 18 Ανω, εξάντλησε κάθε νομικό περιθώριο για να αφεθεί ελεύθερος και να συνεχίσει τη θεραπεία του στο πρόγραμμα απεξάρτησης, έφτασε ακόμα και στο σημείο να κάνει απεργία πείνας, την οποία όμως αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Οι κλήσεις για τα –αστεία για έναν τοξικομανή- αδικήματα πήγαιναν αλλού, παρόλο που οι υπεύθυνοι του 18Ανω είχαν ενημερώσει τις αρχές για τη διεύθυνση διαμονής του Βαγγελη. Έτσι, τον καταδίκασαν ερήμην του σε μακροχρόνια φυλάκιση, αγνοώντας παντελώς τον νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2013, ο οποίος είναι ευνοϊκός για τοξικομανείς που βρίσκονται είτε σε στάδιο θεραπείας είτε έχουν ολοκληρώσει την απεξάρτηση και αγνοώντας και τον <μειωμένο καταλογισμό> ο οποίος ισχύει για τις πράξεις τοξικοεξαρτημένων οι οποίοι βρίσκονταν υπό την επήρεια ουσιών.

Το επόμενο Εφετείο του Βαγγέλη Σακκά είναι στις 13 Νοεμβρίου και εκκρεμεί άλλο ένα τον Μάρτιο. Καλούμε λοιπόν τους δικαστές να αφήσουν τον Βαγγελη ελεύθερο, ώστε να συνεχίσει το θεραπευτικό του πρόγραμμα. Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να στερεί σε έναν άνθρωπο που δίνει μάχη με τον εαυτό του, μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Δεν μπορεί το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης να εξοντώνει, αντί να σώζει ανθρώπους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ