Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΓΡΑΦΕΙ ο Γιάννης Παιδής

ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑ Λαλίστατος αλλά χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, σε μια προσπάθεια να μας εξηγήσει γιατί πρέπει το γάλα να είναι μακράς διάρκειας και το ψωμί να ζυγίζεται, ώστε να πέσουν οι τιμές, όπως του πρότειναν οι φωστήρες του ΟΟΣΑ που τσέπωσαν 900.000…

για να συντάξουν μελέτη για την πάταξη της ακρίβειας, την οποία πλήρωσε ο υπουργός φυσικά όχι με δικά του λεφτά.

Έλεγε λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης ότι αν ο φούρναρης ζυγίσει το ψωμί τότε ο καταναλωτής θα πληρώσει το 1 κιλό για 1 κιλό και όχι όπως γίνεται σήμερα. Φυσικά δεν μας είπε ότι σήμερα όταν λέμε 1 κιλό ψωμί εννοούμε 1 κιλό άψητο, και σε περίπτωση που τώρα αγοράσουμε 1 κιλό ψημένο, θα πληρώσουμε περισσότερα, εκτός και αν σκέφτεται να επιβάλει μείωση τιμής την οποία θα πληρώσουν οι μικροί φουρνάρηδες και όχι οι μεγαλοαλευροβιομήχανοι και οι μεγαλοεισαγωγείς σιτηρών.

Άρα πρόκειται για μια τρύπα στο νερό που δείχνει ότι τελικά ή οι καταναλωτές θα την πληρώσουν ή οι μικροεπαγγελματίες του κλάδου.

Και αν στο ψωμί τα θύματα θα είναι πιθανά οι μικροεπαγγελματίες, στο γάλα με τις προτάσεις ΟΟΣΑ θύμα θα είναι όλη η χώρα, και αυτό γιατί:

Αν η Ελλάδα υιοθετήσει την πρόταση και δεχθεί να πωλείται ως φρέσκο το γάλα μακράς διάρκειας, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα γίνεται αθρόα εισαγωγή είτε κατεψυγμένου, είτε παστεριωμένου, είτε γάλακτος σε σκόνη αμφιβόλου ποιότητας σε χαμηλή τιμή, το οποίο θα βάλει στο περιθώριο το παραγόμενο στην Ελλάδα αγελαδινό γάλα, ή θα αναγκάσει τους έλληνες κτηνοτρόφους να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο την τιμή, και να οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή, αφού ακόμη και σήμερα πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές και πολλές φορές κάτω του κόστους.

Την ίδια ώρα για τις γαλακτοβιομηχανίες που ήδη κατηγορούνται για καρτέλ, δεν ακούσαμε κάποιο μέτρο που θα τους αναγκάσει να πωλούν φθηνότερα, αφού μόνο γέλια προκαλεί η δικαιολογία ότι με το μακράς διάρκειας γάλα θα μειωθούν οι επιστροφές ληγμένων και άρα θα πέσει η τιμή, με δεδομένο ότι ήδη οι γαλακτοβιομηχανίες κατήργησαν τις επιστροφές, ή μοιράζονται το κόστος των επιστροφών με τους μικροεπαγγελματίες.

Εξυπακούεται ότι τίποτα δεν συζητήθηκε και για τα ποσά που εισπράττουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες γάλακτος για να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στο ράφι, ούτε φυσικά ακούστηκε τίποτα για τη μείωση του κόστους εμφιάλωσης, διακίνησης και εμπορίας του γάλακτος εξαιτίας των υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και της υψηλής φορολογίας.

Και επειδή ο κ. Χατζηδάκης και οι λοιποί φωστήρες στο υπουργείο του, μας εμφανίζουν περίπου ως μονόδρομο την υιοθέτηση των καταστροφικών προτάσεων του ΟΟΣΑ, θα πρέπει να τους πούμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος που θα χτυπήσει την ακρίβεια, ειδικά σε αυτά τα δύο ευρείας κατανάλωσης προϊόντα.

Για το μεν ψωμί, θα πρέπει το υπουργείο να βρει άμεσα τρόπους να ελέγξει την αισχροκέρδεια αλευροβιομηχάνων και εισαγωγέων σίτου, αφού η υψηλή τιμή της πρώτης ύλης οδηγεί σε ακριβό προϊόν. Γιατί δεν μας λέει άραγε ο κ. Χατζηδάκης πόσο κοστίζει στο εξωτερικό 1 κιλό αλεύρι;

Επιπλέον θα πρέπει να βρει τρόπους να υπάρξει φθηνή καύσιμη ύλη για το ψήσιμο του ψωμιού, και γιατί όχι τα καύσιμα να δίνονται και στους φούρνους αφορολόγητα όπως δίνονται στους εφοπλιστές.

Για το δε γάλα, που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αν υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ θα φύγουν από την κτηνοτροφία χιλιάδες κτηνοτρόφοι που έχουν κάνει επενδύσεις χιλιάδων ευρώ, η λύση είναι στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής στο ράφι, που σήμερα είναι 1 προς 3, και στη μείωση των χρημάτων που ζητούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να τοποθετήσουν ένα προϊόν στο ράφι τους.

Από εκεί και πέρα αν μειωθεί το κόστος παραγωγής του γάλακτος με ουσιαστικές παρεμβάσεις από την πλευρά της πολιτείας, όπως μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος και φθηνό πετρέλαιο για τους κτηνοτρόφους, έλεγχος της αισχροκέρδειας στην εμπορία ζωοτροφών, κίνητρα για βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτροφικών υποδομών και ταυτόχρονα μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων και επαγγελματιών, θα υπάρξουν προοπτικές για να γίνει η χώρα αυτάρκης σε φθηνά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σημαντικός παράγοντας για τη συμπίεση των τιμών είναι και η ανάπτυξη συνεταιρισμών όπως ο ΘΕΣγάλα στη Θεσσαλία που μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το θέμα της διακίνησης του γάλακτος και οι οποίοι θα πρέπει να ενισχυθούν από το κράτος.

Μόνο με τέτοιες πολιτικές θα υπάρξουν ουσιαστικές μειώσεις τιμών και θα μπορέσουν να ανασάνουν νοικοκυριά, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες. Αλλιώς θα χρειαστεί να πληρώσουμε και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και για άλλες μελέτες που και πάλι θα προτείνουν λύσεις που θα είναι σε βάρος της χώρας και της οικονομίας της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ