ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν επιβάλει πρόστιμο ύψους πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε οκτώ μεγάλες τράπεζες που είχαν δημιουργήσει καρτέλ για να χειραγωγούν τα επιτόκια…

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει εκδοθεί ποτέ σε μια τέτοια περίπτωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήρθε μετά από μια διετή έρευνα για τη συμπαιγνία των τραπεζών. Και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Οι Barclays, Deutsche Bank, RBS,  Société Générale, JPMorgan Chase και η Citigroup – περιλαμβάνονται στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στο καρτέλ και τους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα. Κάποιες τράπεζες συνεργάστηκαν με τους ερευνητές και είδαν τα πρόστιμα τους να μειώνονται σημαντικά ή εξαλείφτηκαν.

Οι New York Times έχουν αυτή την εξήγηση για τον τρόπο που τα επιτόκια Libor και Euribor χειραγωγούνταν: “οι τράπεζες υπέβαλλαν τα επιτόκια με τα οποία ήταν διατεθειμένες να δανείσουν χρήματα η μία στην άλλη, χωρίς εγγυήσεις, σε διάφορα νομίσματα και ποικίλης διάρκειας. Τα επιτόκια αυτά κατά μέσο όρο, αφού εξαλείφονταν τα υψηλότερα και χαμηλότερα, γίνονταν τα επιτόκια της ημέρας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ