ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γράφει ο Ν. Παντελίδης μέλος των Εν.ΠΟ.Λ.

ΕΝΕΡΟ απολογισμός, είναι μια διαδικασία καταγραφής και αποτίμησης του έργου ενός θεσμοθετημένου οργανισμού, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, συνήθως ενός έτους. Είναι επομένως μια λογιστική πράξη, όπου καταγράφονται αριθμοί και συγκρίνονται με άλλες περιόδους ή άλλους ομοειδείς οργανισμούς.

Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα, στην περίπτωση ενός κινήματος πολιτών, όπως είναι οι Εν.Πο.Λ., όπου στόχοι του είναι:

– η προαγωγή της αξίας του εθελοντισμού

– η προσπάθεια ανακούφισης των συνανθρώπων μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, από τις βάρβαρες οικονομικές συνθήκες που μας επιβάλλονται

– η ενθάρρυνση για πολιτισμική δημιουργία και έκφραση

– η ανάδειξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, όχι απλά ως τρόπου επιβίωσης, αλλά ως απαραίτητου δομικού στοιχείου για την αρμονική λειτουργία μιας κοινωνίας

– η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης

– η εκπαίδευση τόσο των καταναλωτών, όσο και των παραγωγών, ώστε να αναπτύξουν μεταξύ τους σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αμοιβαίου οφέλους, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, όταν αυτοί δρουν παρασιτικά

– η προάσπιση και ανάδειξη των εγχώριων προϊόντων και παραγωγών, όχι άκριτα, αλλά απαιτώντας άριστες ποιοτικές προδιαγραφές και ειλικρινείς προθέσεις συνεργασίας

– η συμβολή στη συγκρότηση συνειδητοποιημένων πολιτών, που είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας, ώστε να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους όχι παθητικά αλλά δραστικά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, καταθέτοντας προτάσεις και υλοποιώντας δράσεις, χωρίς να περιμένουν μοιρολατρικά την αργόσυρτη και ανεπαρκή επέμβαση των θεσμικών δομών του υφιστάμενου παρακμιακού πολιτικού συστήματος και χωρίς να επιτρέπουν να «καπελώνονται» από δομές με αλλότριους σκοπούς και στόχους.

Ένα τέτοιο κίνημα λοιπόν, στον απολογισμό του, είναι δύσκολο να «αριθμοποιήσει» τα αποτελέσματα της λειτουργίας του, γιατί αυτά δεν έχουν μόνο υλική (και άρα μετρήσιμη) υπόσταση, αλλά κυρίως ανεκτίμητη συναισθηματική αξία, που δεν μπορεί να αποδοθεί με αριθμούς.

* Μπορεί κανείς να αναφέρει τις πλέον των 15000 παραγγελιών ελληνικών ποιοτικών προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» μέσα στο 2013, αλλά δεν μπορεί να καταγράψει με νούμερα το μέγεθος της ελάφρυνσης που ένιωσαν τα πιεζόμενα νοικοκυριά από μία τέτοια δράση, ή την ανακούφιση των παραγωγών, από την ομηρία κάποιων μεσαζόντων, που θα εκμεταλλεύονταν τον ιδρώτα τους.

* Μπορεί κάποιος να αναφέρει ότι κατά μέσο όρο προσέρχονταν σε κάθε δράση “Χωρίς Μεσάζοντες” 1400 άτομα και ότι στη διανομή του Νοεμβρίου ξεπεράσαμε τις 3000 παραγγελίες, αλλά δεν μπορεί κανένας να καταγράψει πόσοι ανήμποροι συνταξιούχοι, πόσοι ψυχολογικά πιεσμένοι άνεργοι, πόσες οικονομικά στριμωγμένες οικογένειες κατάφεραν να προμηθευτούν φθηνά και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα!

* Μπορούμε να πούμε ότι το «Παντοπωλείο Αλληλεγγύης» των Εν.Πο.Λ., τροφοδότησε 160 άπορες οικογένειες, αλλά δεν μπορούμε να καταμετρήσουμε τα χαμόγελα των παιδιών και την ανακούφιση των γονέων, που κατάφεραν με τη βοήθειά μας να εξασφαλίσουν, για κάποιες μέρες έστω, τη διατροφή των παιδιών τους.

* Μπορούμε να υπολογίσουμε ότι κατά μέσο όρο σε κάθε δράση μόχθησαν 160 εθελοντές Ενεργοί Πολίτες, αλλά δεν μπορούμε να μετρήσουμε το μέγεθος της ηθικής ικανοποίησης και της ψυχικής αγαλλίασης, που έλαβαν ως ανταμοιβή γι’ αυτήν τους την ευγενική προσφορά!

*Μπορούμε να καταγράψουμε των αριθμό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας που δέχτηκαν την φροντίδα των εθελοντών ιατρών στο «Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», αλλά δεν μπορούμε να καταγράψουμε το μέγεθος της ψυχικής ζεστασιάς που νιώθουν αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, και το μέγεθος της περηφάνιας των γιατρών, που τίμησαν τον όρκο τους στον Ιπποκράτη!

*Μπορούμε να αναφέρουμε πόσες μερίδες φαγητού μέσω της δράσης «Μερίδα Αλληλεγγύης» καταφέραμε να προωθήσουμε σε συσσίτια και σε οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη, και που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια, αλλά δεν μπορούμε να μετρήσουμε το μέγεθος της ικανοποίησης που νιώθουν οι δωρητές και οι εθελοντές γι’ αυτήν την απλή αλλά σωτήρια πράξη!

* Μπορούμε να μετρήσουμε πόσους παραδοσιακούς ντόπιους σπόρους αναπαράγαμε με τη δράση «Σώζω Σπόρους», αλλά δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε αριθμητικά την αξία αυτής της δράσης για τη διάσωση της εγχώριας χλωρίδας και την καλλιέργεια μιας νοοτροπίας στους πολίτες, που τους φέρνει κοντά στη Μητέρα Γη και στην παράδοση.

*Μπορούμε να μετρήσουμε τις συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις που συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς, καθώς και τα τρόφιμα που μαζέψαμε «αντί εισιτηρίου» για το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ., αλλά δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε το μέγεθος της ικανοποίησης των παιδιών που συμμετείχαν με την καλλιτεχνική τους έκφραση και δημιουργία!

* Μπορούμε να υπολογίσουμε πόσους κάδους καμένο τηγανέλαιο συγκεντρώσαμε μέσω των σχολείων και των δράσεών μας, αλλά δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε την οικολογική συνεισφορά αυτής της δράσης στην ανάπτυξη συνείδησης για σεβασμό προς το περιβάλλον!

*Μπορούμε να καταγράψουμε πόσα βιβλία ανταλλάχτηκαν και πόσα σχολικά είδη και σχολικά βοηθήματα συγκεντρώθηκαν, αλλά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη γνώση που μεταλαμπαδεύτηκε σε όσους αδυνατούσαν να την αγοράσουν!

Αυτές και πολλές ακόμα «μη μετρήσιμες» δράσεις έλαβαν χώρα μέσα στο 2013, όπως οι προσπάθειες για τη δημιουργία «Στέγης Αλληλεγγύης», η βελτίωση του ιστότοπού μας, η συλλογή λαχανικών από τα χωράφια αγροτών, που προτίμησαν να τα δωρίσουν στους φτωχούς παρά να τα καταστρέψουν, η διοργάνωση της σιωπηλής διαμαρτυρίας για τον τραγικό θάνατο των φοιτητών από αναθυμιάσεις από μαγκάλι, κ.α.

Όλα αυτά αποτελούν τον συναισθηματικό απολογισμό της δράσης των Ενεργών Πολιτών Λάρισας και μας δίνουν κουράγιο να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη, κέφι και εθελοντική διάθεση, συνεχίζοντας τις ήδη υπάρχουσες και σχεδιάζοντας καινούριες δράσεις και μέσα στο 2014!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ