ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ

ολοκαφτΤην  Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τιμούν την Πέμπτη 23  Ιανουαρίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 6.30 μ.μ. θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας (Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής).

Στις 6.45 μ.μ. στην Ιερή Συναγωγή Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανάμματος κεριών στη  μνήμη των 6.000.000 Εβραίων του Ολοκαυτώματος.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Βενιαμίν Αλμπάλας και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος.

Η κεντρική ομιλία θα πραγματοποιηθεί  από τον Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Σωτήρη Πράππα, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί θεατρικό αναλόγιο της κ. Σάρα Φάις, με τίτλο «Τα παιδιά του πολέμου», το οποίο θα αποδώσουν δύο μαθητές Γυμνασίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη.

Εκδήλωση – Αφιέρωμα στο «Ολοκαύτωμα» από μαθητές

Εκδήλωση αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα, απευθυνόμενη στα σχολεία της πόλης, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στην Επέτειο του Ολοκαυτώματος, με οργάνωση δράσεων που απευθύνονται στη νεολαία, με σκοπό την ευαισθητοποίησή της σε θέματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται από μαθητές τριών σχολείων και συγκεκριμένα του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Κοιλάδας, του 1ου Γυμνασίου Λάρισας και του 3ου Λυκείου Λάρισας, τα οποία ήδη συμμετέχουν στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα CROCUS για τη μελέτη του Ολοκαυτώματος, καθώς και σε άλλα προγράμματα για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Άννας Φρανκ (Νοσοκομείο Λάρισας – οδός Ερυθρού Σταυρού) όπου βρίσκεται και η αντίστοιχη αναθηματική στήλη αφιερωμένη στα 1.500.000 παιδιά-θύματα του Ολοκαυτώματος, με κατάθεση στεφάνων από μαθητές.

Στη συνέχεια, στις 11.00 π.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (Πλατεία Λαού) οι μαθητές θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα, με οπτικοακουστική παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων καθώς και σχετικών λογοτεχνικών αποσπασμάτων.

Την εκδήλωση συντονίζει και επιμελείται η Διευθύντρια του Γυμνασίου Κοιλάδας, Φιλόλογος κ. Ιωάννα Θεοδωροπούλου. Τα σχολεία της πόλης έχουν ήδη ενημερωθεί με εγκυκλίους από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, έτσι ώστε αντιπροσωπείες πολλών σχολείων να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση αυτή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ