ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ

Για τους περισσότερους από εμάς, η ιλαρά και ο κοκκύτης είναι ασθένειες του παρελθόντος. Εμβολιαστήκαμε όταν ήμασταν παιδιά, και τις ξεχάσαμε ως ασθένειες. Αλλά, όπως δείχνει ο διαδραστικός χάρτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations), διάφορες ασθένειες που μπορούν εύκολα να προληφθούν με εμβόλιο, έχουν τα τελευταία χρόνια κάνει και πάλι την εμφάνισή τους…

Η επανεμφάνιση αυτών των ασθενειών συνέπεσε με την αλλαγή στις αντιλήψεις των ανθρώπων όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Ο εμβολιασμός των παιδιών παρουσίασε μια κατακόρυφη πτώση σε μέρη της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου όταν μια μελέτη του 1998 εσφαλμένα ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά συνδέεται με τον αυτισμό. Αν και η μελέτη αυτή, στα χρόνια που μεσολάβησαν, αποδείχτηκε εσφαλμένη, ο φόβος για την ασφάλεια του εμβολίου κυριάρχησε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Οι ιοί και τα βακτήρια, εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τα ανοσοποιητικά κενά

Το 2011, η Γαλλία ανέφερε μαζική επιδημία ιλαράς με σχεδόν 15.000 περιπτώσεις. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ινδία, η Ινδονησία, η Νιγηρία και η Σομαλία παρουσίασαν -την ίδια χρονιά- μεγάλες επιδημίες ιλαράς.

Το 2012, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε περισσότερα από 2.000 κρούσματα ιλαράς. Το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από το 1994.

Στις ΗΠΑ, η επανεμφάνιση του κοκίτη εκτοξεύτηκε το 2012 με σχεδόν 50.000 περιπτώσεις. Πέρυσι οι περιπτώσεις ήταν οι μισές (περίπου 24.000), που και πάλι είναι πολλές συγκριτικά με τις 2000 μόνο της δεκαετίας του ’80.

Στην Αφρική βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αλλά εκεί, σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το πρόβλημα των γονιών είναι ακριβώς το αντίθετο: τα παιδιά τους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια.

npr.org

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ