ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΕ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής 

εγκλημΜηνύματα που δείχνουν ότι η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση καθ΄ υπόδειξη της τρόικας, είναι αδιέξοδη και εγκληματική για τους πολίτες, τη χώρα αλλά και την ίδια την οικονομία, φτάνουν καθημερινά από διαφορετικές κατευθύνσεις στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο οικονομικό επιτελείο.

Φαίνεται όμως οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας ή δεν καταλαβαίνουν, πράγμα κομματάκι απίθανο, ή έχουν δεσμευτεί στους δανειστές κατά τέτοιο τρόπο που δεν τολμούν να τους αντισταθούν και να απαιτήσουν την εφαρμογή μιας άλλης επιλογής.

Και για να το κάνουμε πιο σαφές:

Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και να επισημαίνει ότι οι φόροι στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τόσο που απειλούν τα θεμέλια της οικονομικής ζωής της χώρας αφού είναι αδύνατον για μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις του κράτους τη στιγμή που το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά.

Δεν είναι δυνατόν η ΕΛΣΤΑΤ να επισημαίνει ότι τα εισοδήματα των ελλήνων επέστρεψαν στα επίπεδα του 2005 και η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση.

Δεν είναι δυνατόν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν για αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων και ο επικεφαλής του υπουργείου να επιμένει στην αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων.

Δεν είναι δυνατόν τα επιμελητήρια και οι οικονομολόγοι να χαρακτηρίζουν παράλογα και καταστροφικά τα πρόστιμα και το υπουργείο Οικονομικών να μην έχει ακόμη ακυρώσει το νόμο που τα επιβάλει και περί άλλων να τυρβάζει.

Δεν είναι δυνατό εμείς να μιλούμε για πλεόνασμα και επιστροφή στις αγορές και οι εταίροι μας δια στόματος Σόιμπλε να μας μιλούν για τρίτο πακέτο και φυσικά για ακόμη ένα μνημόνιο, όπως και αν το ονομάσουν.

Τέλος δεν είναι δυνατόν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας να βλέπουν κάθε μέρα καταστήματα να κλείνουν, την ανεργία να αυξάνεται, τις ουρές στα συσσίτια να μεγαλώνουν, τους άστεγους να αυξάνονται με μαθηματική πρόοδο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάτι σωστό γίνεται σε αυτή τη χώρα.

Δεν μπορεί λοιπόν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας να μην τα βλέπουν όλα αυτά.

Αρα άλλες είναι οι προτεραιότητές τους και όχι η σωτηρία της χώρας και του λαού, παρά τις δήθεν επισημάνσεις του ότι με άλλη πολιτική η Ελλάδα θα γίνει Αργεντινή, λες και τώρα δεν τείνει να γίνει Πακιστάν ή Μπαγκλαντές.

Αν πράγματι ήθελαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και τους έλληνες, τότε σίγουρα μαζί με τον καρεκλοκένταυρο εταίρο τους Β. Βενιζέλο, θα ζητούσαν άμεσα αλλαγή πολιτικής παραθέτοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία στους δανειστές αποδεικνύοντάς τους ότι η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό της χρεοκωπίας, της πείνας και της εξαθλίωσης.

Και αν ακόμη δεν έπαιρναν την έγκριση των δανειστών, θα έπρεπε αντί να επιδίδονται σε ανέξοδους παλικαρισμούς μέσω δηλώσεων στα φιλικά τους μέσα, να χαράξουν μια άλλη φορολογική πολιτική παίρνοντας από τους έχοντες τα ποσά που σήμερα διεκδικούν από τον εξαθλιωμένο λαό και τους εξαντλημένους μικρομεσαίους, επιτρέποντας έτσι να ανασάνει η αγορά, που μέσω του ΦΠΑ θα συνέβαλε στην αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Αλλά δυστυχώς οι τοποθετημένοι από το μεγάλο κεφάλαιο έλληνες κυβερνώντες δεν τόλμησαν να ξεκινήσουν καν τη φορολόγηση όλων εκείνων που έχουν βγάλει τα 60 δις. ευρώ στην Ελβετία, δεν ακούμπησαν καν τους αναγραφόμενους στη λίστα Λαγκάρντ και στις άλλες λίστες που έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν ακούμπησαν ποτέ τους εφοπλιστές, δεν έβαλαν χέρι στα κέρδη των τραπεζών, δεν τόλμησαν να χτυπήσουν το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, δεν φορολογούν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τις πολυεθνικές. Τι πήρε άραγε από το 0,5% του πληθυσμού που κατέχει το 40% του ΑΕΠ;

Αντί για τα παραπάνω προτίμησαν να μπουν συνέταιροι στην κάθε μικρή επιχείρηση προσδοκώντας να πάρουν το 50% από τα μηδενικά κέρδη της, προτίμησαν να υπερφορολογήσουν μισθωτούς και συνταξιούχους δίνοντάς τους το τελειωτικό χτύπημα μετά τις υπέρογκες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Τι πετυχαίνουν με όλα αυτά; Μια τρύπα στο νερό για την ελληνική οικονομία και το λαό κάνοντας τη μεσαία τάξη φτωχή, τους φτωχούς ακόμη πιο φτωχούς, αλλά τους πλούσιους ακόμη πιο πλούσιους σύμφωνα με σχετικό δείκτη του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Τώρα επειδή πλησιάζουν εκλογές και οι κυβερνώντες στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην εξουσία για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο είναι βέβαιο ότι θα μας γεμίσουν ψέματα. Θα μας πουν για πλεόνασμα, για ανάπτυξη, για έξοδο στις αγορές. Δεν θα μας πουν όμως ούτε για το πώς θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015, ούτε για τα νέα επώδυνα μέτρα που θα πάρουν ούτε για το πως θα πληρώσουν το Μάιο τοκοχρεολύσια ύψους τουλάχιστον 8 δις. ευρώ.

Αντίθετα θα μας απειλήσουν με καταστροφή αν δεν βγουν αυτοί και αν ψηφίσουμε άλλο κόμμα για μια άλλη επιλογή και γιατί όχι και για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Τι χειρότερο μπορούμε να πάθουμε από αυτό που μας συμβαίνει σήμερα και θα συνεχίσει να μας συμβαίνει ακόμη πιο έντονα το 2014 και ποιος ξέρει για πόσα ακόμη χρόνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ