ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ” (Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση)

αγροτΗ αγροτική οικονομία αποτελεί για την περιφερειακή παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση) θεμελιώδους σημασίας προτεραιότητα, βάση της παραγωγικής πυραμίδας και δικλίδα επισιτιστικής ασφάλειας για τη χώρα με τους γεωργούς να αποτελούν τους βασικότερους θεματοφύλακες της υπαίθρου και του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα είναι ο τομέας πάνω στον οποίο πρέπει να στηριχθεί  η ανασυγκρότηση της προβληματικής και αποδιοργανωμένης Ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια είναι κοινώς αποδεκτό πως ο αγροτικός τομέας έχει αφεθεί να ακολουθεί τον δικό του δρόμο χωρίς να υπάρχουν σημεία στοχευμένης πολιτικής, σαφούς οράματος και ενός οργανωμένου πλάνου. Αποτέλεσμα της απουσίας κεντρικού σχεδιασμού είναι η σημερινή προβληματική εικόνα του αγροτικού τομέα που παρά του ότι θα μπορούσε να αποτελεί βασικό στοιχείο στήριξης των τοπικών οικονομιών και της εθνικής οικονομίας, δεν έχει αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής γεωργίας αλλά έχει εγκλωβιστεί από το κόστος των εφοδίων, την μονοκαλλιέργεια, τους περιορισμούς και τις επιπτώσεις της κατασπατάλησης και καταστροφής των φυσικών πόρων και πλήθος άλλων εξαρτήσεων

Είναι  ζητήματα επιβίωσης αυτά που ωθούν τους αγρότες να διεκδικούν στους δρόμους και τα οποία δεν μπορούν να  αντιμετωπιστούν με «εύκολα» πρόσκαιρα μέτρα αλλά ούτε βεβαίως με άσκηση βίας, επιτάξεις και καταστολή κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα οι αγρότες αγωνίζονται για τη γη τους ακούγοντας από μακριά να κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για υφαρπαγή της αγροτικής γης από τα χέρια των αγροτών ενώ ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται η αγροτική δραστηριότητα από ανταγωνιστικές χρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον της γεωργίας. Οι λύσεις για την γεωργία δεν μπορεί παρά να περνούν μέσα από ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα και όχι σε ένα πρόχειρα στημένο φορομπηχτικό σύστημα.

Θεωρούμε πως η ανησυχία των πολιτών και η κινητικοποιήσεις των αγροτών είναι απολύτως δικαιολογημένες στο πλαίσιο της κρίσης ενώ  η μαζικότητα των συλλαλητηρίων και οι συμπράξεις με άλλους κλάδους είναι ζητούμενο προκειμένου να ανατραπούν οι αδιέξοδες πολιτικές τόσο για τον αγροτικό τομέα αλλά και γενικότερα. Οι κάτοικοι της υπαίθρου βιώνουν μια σειρά από καθημερινά αδιέξοδα και ο προβληματισμός που διατυπώνουν στις τοπικές κοινωνίες αλλά και μέσα από τις κοινητοποιήσεις μπορούν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας των μελλοντικών πολιτικών για τον αγροτικό τομέα.

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας για την αξιοπρεπή διαβίωση στα χωριά μας, αγώνας για το μέλλον των τοπικών οικονομιών και το μέλλον της χώρας είναι αγώνας για όλους μας. Στην κατεύθυνση αυτή και τα μέσα του αγώνα θα πρέπει να διευκολύνουν και να εμπνέουν και τους άλλους κλάδους της κοινωνίας ώστε ο αγώνας τους να έχει την στήριξη όλων και να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός. Καταδικάζουμε τις βίαιες μεθόδους καταστολής που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία, τους αποκλεισμούς των δρόμων, και την χαβιεδίστηκη καταγραφή των στοιχείων των διαδηλωτών και των μέσων τους. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Οι λύσεις έρχονται με τον διάλογο και όχι με την καταστολή. Η περιφερειακή παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ (Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση) είμαστε στο πλευρό των αγροτών και σε όσους κλάδους και κοινωνικές ομάδες μάχονται ενάντια στην αδικία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ