ΥΨΗΛΟΤΑΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Θ. ΨύρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.,  Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για το «υψηλότατο  κόστος αποστολής δεμάτων στο εξωτερικό και για τα e-καταστήματα». Στην ερώτηση αναφέρει τα εξής:

“Το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι αποστολές δεμάτων από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα σε πελάτες τους εκτός Ελλάδας είναι δεκαπλάσιο σε σχέση με το κόστος που πληρώνουν οι ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες αποστέλλουν τα προϊόντα τους στη χώρα μας.

Για παράδειγμα, εάν μια βρετανική επιχείρηση κάνει χρήση των υπηρεσιών της Royal Mail, θα πληρώσει για τρεις αποστολές την ημέρα στην Ελλάδα, δεμάτων τριών κιλών, 1,34 ευρώ για κάθε δέμα, πλέον ΦΠΑ. Εάν μια ελληνική επιχείρηση, η οποία έχει ηλεκτρονικό κατάστημα με παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, θέλει να στείλει ένα δέμα στο εξωτερικό, τότε θα χρεωθεί, ανά αποστολή, με τουλάχιστον 14 ευρώ (στοιχεία από δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, 09/02/2014). Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Ελληνικός  Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ΕΣΗΕ) δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι τιμές εκκίνησης για αποστολή στα Βαλκάνια είναι 25 ευρώ και για την υπόλοιπη Ευρώπη τα 30 ευρώ. Μπορεί, βεβαίως, οι εταιρείες παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών να χορηγούν εκπτώσεις αναλόγως της ποσότητας των αποστολών, αλλά σε καμία περίπτωση οι χρεώσεις τους δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επειδή οι υπέρογκες χρεώσεις των ταχυδρομικών υπηρεσιών αποτελούν σημαντικό ανάχωμα για την επέκταση εκτός συνόρων των ελληνικών επιχειρήσεων, πλήττοντας συνολικά την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

2) Δεδομένου ότι το ζήτημα των χρεώσεων των ταχυδρομικών εταιρειών συνδέεται και με την τιμολογιακή πολιτική των αερομεταφορέων, θα υπάρξει κοινό πλαίσιο δράσης;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ