ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ

Δήλωση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσου Τσιαπλέ

τσιαπλεςΗ Λαϊκή Συσπείρωση, αξιώνει την άμεση απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου ανάπτυξης, η οποία οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, αφού προβλέπει την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας για τις νέες εμπορικές μισθώσεις, οι οποίες στο εξής θα έχουν ελάχιστη διάρκεια τα 3 χρόνια, από 12 που ήταν μέχρι σήμερα,

ενώ καταργεί και την καταβολή αποζημίωσης των 24 ενοικίων από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή που προέβλεπε η νομοθεσία για τη λήξη της μίσθωσης μετά την παρέλευση 12ετίας.

Ειδικά για τις υφιστάμενες μισθώσεις, η τροπολογία προβλέπει ότι οι ενοικιαστές μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση 2 χρόνια μετά την έναρξή της με εξάμηνη προειδοποίηση του ιδιοκτήτη και με καταβολή αποζημίωσης τεσσάρων ενοικίων.

Με το καθεστώς που ισχύει τώρα, οι ενοικιαστές μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση 1 χρόνο μετά την έναρξή της με τρίμηνη προειδοποίηση και με αποζημίωση ίση με ένα ενοίκιο. Ακόμη, περιορίζονται οι αποζημιώσεις για λύση της μίσθωσης λόγω ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης. Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις για ιδιόχρηση καθορίζονται σε 8 ενοίκια (από 16 που ήταν ως τώρα) και για ανοικοδόμηση σε 6 ενοίκια (από 12).

Η ψήφιση αυτής της τροπολογίας θα επιφέρει ακαριαίο θάνατο σε πολλούς μικρομαγαζάτορες και αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι κυβέρνηση, Ε.Ε και ΔΝΤ κόπτονται να αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων για τις μεγάλες εταιρείες “real estate”, πίσω από τις οποίες βρίσκονται μεγάλα funds, ιδρύματα και τράπεζες.

Μέσα στη βαθιά καπιταλιστική κρίση το μόνο που έχει νόημα να συζητιέται είναι η μείωση των μισθωμάτων και τίποτε άλλο.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι, στις ερχόμενες εκλογές, πρέπει να δώσουν την δική τους απάντηση, ψηφίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ