ΤΟ ΕΚΛ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

εκλΤο ΕΚΝΛ, βαδίζει προς το 29ο Συνέδριό του, που θα γίνει την Κυριακή 23 Φλεβάρη, αλλά και στις εκλογές ανάδειξης νέας διοίκησης, Ε.Ε και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ που θα γίνουν στις αρχές Μάρτη.

Στο συνέδριο οι αντιπρόσωποι που εξέλεξαν τα σωματεία, θα αποτιμήσουν την 3χρονη δράση του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, θα καθορίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο.

Με την ευκαιρία του 29oυ Συνεδρίου, σήμερα η διοίκηση του ΕΚΛ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι απέναντι στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε, που δέχεται η εργατική τάξη, το ΕΚΝΛ, πρωτοστάτησε στην οργάνωση σημαντικών αγώνων την προηγούμενη τριετία, με την συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, με σύνθημα «την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές που την δημιούργησαν» και ένα ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο για όλα τα προβλήματα.

Αφού έγινε ένας σύντομος απολογισμός της δράσης και των διεκδικήσεων του ΕΚΛ την τριετία που πέρασε, υπογραμμίστηκε ότι το ΕΚΝΛ, μαζί με τα συνδικάτα που συγκροτούν το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και κοινού ταξικού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους.

«Καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, οργάνωση και συγκέντρωση δυνάμεων για να βγούμε νικητές στον πόλεμο που μας κήρυξαν κεφάλαιο, κυβέρνηση, Ε.Ε, ΔΝΤ.

Οι αγώνες που έγιναν, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη, όμως πρέπει να τους δυναμώσουμε. Να απαντήσουμε με γερή οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με σωματειακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα, με εγγραφές στα συνδικάτα, με ηγεσίες που θα είναι αφοσιωμένες στα συμφέροντά μας και όχι στην εργοδοσία και στην εκάστοτε κυβέρνηση. Να απαντήσουμε με ταξική ενότητα, ενιαία δράση, με αλληλεγγύη, ενάντια σε εργοδότες, κυβέρνηση, Ε.Ε», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Η διοίκηση του ΕΚΛ άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και κα΄λεσε όλους τους εργαζόμενους να απεμπλακούν από τις παρατάξεις που συγκροτούν τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και να αγωνιστούν διεκδικώντας άμεσα:

       Πλήρη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, όχι στις απολύσεις. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους 500 ευρώ το μήνα, όσο διαρκεί η ανεργία, χωρίς άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειες τους. Να υπερασπίσουμε τους ανέργους από τα αρπακτικά των τραπεζών (κατάργηση ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια, απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ για τετραμελή οικογένεια, διαγραφή χρεών από τόκους), από όσους πάνε να τους κόψουν το ρεύμα, τη θέρμανση, το τηλέφωνο.

       Να αποτρέψουμε παραπέρα τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που μειώνουν μισθούς. Να διεκδικήσουμε την υπογραφή ΕΓΣΣΕ με επαναφορά άμεσα του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ σαν βάση για παραπέρα αυξήσεις. Υπογραφή ΚΣΣΕ με αυξήσεις που θα είναι υποχρεωτικές για τους εργοδότες.

       Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα καύσιμα, μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, κατάργηση διοδίων, δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ (ανέργων, χαμηλόμισθων, συνταξιούχων).

       Να εμποδίσουμε απολύσεις, αλλαγές ωραρίων, την ανασφάλιστη δουλειά.

       Να επιβάλουμε δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, για όλους με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

       Να διεκδικήσουμε Δημόσια Κοινωνική ασφάλιση για όλους. Σύνταξη στα 60 οι άντρες, στα 55 οι γυναίκες. Μείωση των εργατικών εισφορών.

       Να εμποδίσουμε τη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση και εκμετάλλευση από το κεφάλαιο του δημόσιου πλούτου και των υποδομών.

       Διαγραφή όλου του χρέους, αποδέσμευση από την Ε.Ε. Κατάργηση όλων των χαρατσιών και της βαριάς φορολογίας. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ ετησίως. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45% στα κέρδη του και στα περιουσιακά στοιχεία του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ