«ΧΤΙΣΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ …ΤΟΙΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ»

Ο Rongjia Tao είναι φυσικός στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια, και έχει μια ριζοσπαστική ιδέα για το πώς να μειώσει τη ζημία των ανεμοστρόβιλων στις κεντρικές  περιοχές -Tornado Alley- των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλει να χτίσει τρεις τοίχους που θα διασχίζουν όλη τη χώρα, από τα ανατολικά προς τα δυτικά:…

ο ένας στη Βόρεια Ντακότα, ένας στα σύνορα του Κάνσας και της Οκλαχόμα και ένα στο νότιο Τέξας και τη Λουιζιάνα . Κάθε τοίχος θα έχει περίπου 1.000 μέτρα ύψος και 150 μέτρα πάχος. Ο Tao εκτιμά ότι το έργο θα κοστίσει περίπου $60 δισεκατομμύρια ανά 100 μίλια τοίχου.

Αυτοί οι τοίχοι, ισχυρίζεται ο Tao ότι θα μειώσει τη ροή του αέρα, όπως κάνουν τα βουνά. Είπε ότι οι μεγάλοι ανεμοστρόβιλοι στο Tornado Alley δημιουργούνται από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ροής ζεστού αέρα του Βορρά, και του νότιου κρύου αέρα. Προσθέτει ότι, επειδή δεν υπάρχουν βουνά από τα δυτικά προς τα ανατολικά στην Tornado Alley για να αποδυναμώνουν τη ροή του αέρα , οι συγκρούσεις μεταξύ ζεστού και κρύου αέρα δημιουργούν αναταράξεις και δημιουργούνται οι ανεμοστρόβιλοι.

Οι τοίχοι θα σταματήσουν τη ροή του αέρα από το βορρά και το νότο, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία ανεμοστρόβιλων, είπε. Ως παράδειγμα αναφέρει την Κίνα, όπου οι οροσειρές ανατολικά – δυτικά συμβάλλουν στη μείωση των ανεμοστρόβιλων εκεί .

Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι Tao κάνει λάθος. Ο Harold Brooks, ερευνητής ανεμοστρόβιλων στο Εθνικό Εργαστήριο Έντονων Καταιγίδων στηνΟκλαχόμα, λέει ότι ο Τάο δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργούν οι ανεμοστρόβιλοι:

Ο Brooks λέει ότι η Κίνα έχει θανατηφόρους ανεμοστρόβιλους, παρά τις οροσειρές ανατολής-δύσης εκεί. Επιπλέον, είπε, ότι ανεμοστρόβιλοι εξακολουθούν να συμβαίνουν σε τμήματα της Οκλαχόμα, του Αρκάνσας και του Μισούρι, παρά την παρουσία εκεί των μικρότερων οροσειρών από ανατολικά-δυτικά, που έχουν όμως μεγέθη παρόμοια με τους τοίχους που προτείνει ο Τάο.

“Εάν η υπόθεση του ήταν σωστή, θα είχαμε αυτό που θέλει να χτίσει φυσικά”, δήλωσε ο Brooks

“Εδώ έχουμε την περίπτωση ένας φυσικού, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ καλός στην ειδικότητά του, αλλά μιλάει για ένα θέμα για το οποίο έχει αβυσσαλέα άγνοια”, δήλωσε ο Brooks.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ