ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΛΩΝΟΠ (Αντιγραφή)Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και οι εκδόσεις Παπαζήση  διοργάνωσαν   εκδήλωση παρουσίασης  του βιβλίου  «Κλωνοποίηση και Βιοηθική: Κλωνοποίηση Ανθρώπων και Δικαιώματα»  του Ευαγγέλου Δ. Πρωτοπαπαδάκη, Λέκτορα Εφαρμοσμένης Ηθικής του Ε.Κ.Π.Α.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 20.00 στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής  Βιβλιοθήκης Λάρισας , 28ης Οκτωβρίου 9 .Από πλευράς της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρέστη ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδής Θανάσης και από το Γαλλικό Ινστιτούτο η κα Βουλγαράκη Χρύσα.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης   Δημήτριος Κουρέτας Καθηγητής Φυσιολογίας Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  τόνισε «Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψουμε τα όρια του εφικτού», έγραψε κάποτε ο Arthur C. Clarke, «είναι  να τα υπερβούμε αναζητώντας το ανέφικτο». Αυτό φαντάζει απόλυτα ταιριαστό στην σύγχρονη Γενετική γενικώς, και ιδιαίτερα στην πλέον προβεβλημένη στις μέρες μας – αλλά και περισσότερο διαφιλονικούμενη – δυνατότητά της, την κλωνοποίηση ανθρώπων.

Ο έτερος συντονιστής Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης, Καθηγητής Φιλοσοφίας , Διευθυντής της Σειράς δια-ΛΟΓΟΣ/ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ των εκδόσεων Παπαζήση παρουσίασε τον συγγραφέα  και το έργο του.

Για το  βιβλίο  μίλησε  ο  συγγραφέας  ο Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Λέκτορας Εφαρμοσμένης Ηθικής του Ε.Κ.Π.Α μίλησε για την Κλωνοποίηση και τα δικαιώματα .Έδωσε  έμφαση στα δικαιώματα ,αναφέροντας τα είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη επιστημονική έρευνα ,στην αναπαραγωγική ελευθερία, στην μοναδικότητα, στην άγνοια, στο ανοικτό μέλλον.

Στη συνέχεια  ο Θεοδόσης Τάσιος  Ομότιμος  Καθηγητής του ΕΜΠ σχολιάζοντας τα δικαιώματα  που αναφέρονται στο βιβλίο ανέπτυξε ένα ρόλο ανατρεπτικό γύρω από τις αξίες,  την πίστη , την μοίρα, την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα την μοναδικότητα και το ανοικτό μέλλον Επίσης τόνισε « Το βιβλίο αυτό, κρατώντας απόσταση από προσεγγίσεις τέτοιου είδους, επιλέγει να εστιάσει με νηφαλιότητα στα δικαιώματα του ανθρώπου και του ηθικού προσώπου, και αποπειράται να διερευνήσει τον βαθμό στον οποίον ορισμένα από αυτά ενδέχεται είτε να πληγούν, είτε να προαχθούν στην περίπτωση που η κλωνοποίηση ανθρώπων περάσει από το στάδιο της δυνατότητας σε αυτό της εφαρμογής. »

«Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψουμε τα όρια του εφικτού», έγραψε κάποτε ο Arthur C. Clarke, «είναι να τα υπερβούμε αναζητώντας το ανέφικτο». Αυτό φαντάζει απόλυτα ταιριαστό στην σύγχρονη Γενετική γενικώς, και ιδιαίτερα στην πλέον προβεβλημένη στις μέρες μας – αλλά και περισσότερο διαφιλονικούμενη – δυνατότητά της, την κλωνοποίηση ανθρώπων.

Οι συζητήσεις που αφορούν ζητήματα προκλητικά και αμφιλεγόμενα όσο η κλωνοποίηση ανθρώπων είναι εύλογο να προσφέρονται για αστήρικτες κινδυνολογίες, συναισθηματικές κραυγές και απόπειρες εύκολου εντυπωσιασμού. Το βιβλίο αυτό, κρατώντας απόσταση από προσεγγίσεις τέτοιου είδους, επιλέγει να εστιάσει με νηφαλιότητα στα δικαιώματα του ανθρώπου και του ηθικού προσώπου, και αποπειράται να διερευνήσει τον βαθμό στον οποίον ορισμένα από αυτά ενδέχεται είτε να πληγούν, είτε να προαχθούν στην περίπτωση που η κλωνοποίηση ανθρώπων περάσει από το στάδιο της δυνατότητας σε αυτό της εφαρμογής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ