ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΕΝΟΣ ΤΡΙΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ενώ τεράστιες εκτάσεις της Μέσης Ανατολής φλέγονται εξαιτίας των συγκρούσεων, και η Ουκρανία παραπαίει στο χείλος του γκρεμού, πολλοί πιστεύουν ότι η πραγματική απειλή πολέμου είναι οι διαφορές μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας

Καθώς η Κίνα δυναμώνει τη στρατιωτική ισχύ της, με τεράστιες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες και όλο και πιο δυναμικές περιπολίες στα αμφισβητούμενα εδάφη, η Ιαπωνία συγκρίνει την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών, με εκείνη μεταξύ της Αγγλίας και της Γερμανίας πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μέχρι στιγμής είναι μόνο πόλεμος λέξεων.

Ωστόσο, ο ιστορικός Niall Ferguson έχει προειδοποιήσει ότι η πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της μη παρέμβασης, μοιάζει με την ασυνάρτητη εξωτερική πολιτική των Βρετανών Φιλελευθέρων πριν από έναν αιώνα, πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαφορά των δύο κρατών για πέντε ακατοίκητα νησιά και τρεις γυμνούς βράχους μοιάζει όλο και πιο επικίνδυνη.

Η Κίνα θεωρεί ότι η «εθνικοποίηση» από τους Ιάπωνες το 2012 των νησιών, που η ίδια αποκαλεί νησιά Diaoyu, αποτελεί σοβαρή πρόκληση και θα κάνει ό,τι θεωρεί αναγκαίο για να διεκδικήσει την κυριαρχία της.

Η Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, η οποία ονομάζει τα νησιά Σενκάκου, χρησιμοποιεί συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πολεμικών πλοίων και πολεμικών αεροπλάνων για να τα φυλάει και προσπαθεί να εμπλέξει τις ΗΠΑ.

Αν ξεσπάσει πόλεμος, οι ΗΠΑ δεσμεύονται από συνθήκη να σταθούν στο πλευρό της Ιαπωνίας. Ο Barack Obama έχει ήδη αναγνωρίσει τα διοικητικά διακαιώματα της Ιαπωνίας επί των νησιών.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο εθνών κατέστη απολύτως σαφής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ