Η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

oikoltesΕν έτει 2014, όσα μας υπενθυμίζει η σημερινή ημέρα φαντάζουν δυστυχώς επίκαιρα. Σε μια κοινωνία, όπου θεωρητικά και θεσμικά η ισότητα έχει κατακτηθεί, πλήθος στοιχεία δείχνουν ότι απέχουμε από την ουσιαστική ισότητα ανδρών και γυναικών (να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πρόσφατα δημοσιεύτηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία 1 στις 3 γυναίκες έχει υπάρξει θύμα βίας!).

Η Οικολογική Θεσσαλία αγωνίζεται ενάντια στον εφησυχασμό, που θεωρεί ότι η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα έχει επιτευχθεί, και στην τάση να περιοριστούν οι γυναίκες στους παραδοσιακούς τους ρόλους.

Για τον λόγο αυτό, αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα, στις προτεραιότητές μας εντάσσεται η παροχή ίσων αμοιβών και ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες, όπως επίσης και ίσων ευκαιριών για επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση. Επιπρόσθετα, η ειδική μέριμνα για τις μονογονεϊκές οικογένειες συνιστά αδήριτη ανάγκη.

Χωρίς αμφιβολία, οι γυναίκες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’  κατηγορίας και πρέπει να μην υπάρχει καμία σχέση κηδεμονίας ανάμεσα στους συζύγους. Πρέπει να αγωνιστούμε προς την κατεύθυνση εξάλειψης όλων των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και με σεβασμό στην αυτοτέλεια και την αυτονομία τους ως προσωπικοτήτων. Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονείται η γυναίκα που πέφτει θύμα κυκλωμάτων σωματεμπορίας, φαινόμενο που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια ανησυχητικές διαστάσεις.

Γίνεται βέβαια κατανοητό ότι τα παραπάνω δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αν πρώτα δεν συνδυαστούν με την αλλαγή των βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων για τις σχέσεις εξουσίας των δύο φύλων. Σε αυτή τη διαδικασία, θεωρούμε πως το σχολείο οφείλει να παίξει κεντρικό ρόλο και να λειτουργήσει ως βασικός φορέας εξάλειψης των στερεοτύπων μέσα από  προγράμματα ισότητας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες αλλά και με την αρωγή των ΜΜΕ. Κάθε Περιφερειακή αρχή οφείλει να αναλάβει δράσεις για την προώθηση και επίλυση όλων των παραπάνω θεμάτων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που διαθέτει και σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνει προσπάθειες και πέραν αυτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ