ΚΑΛΕΣΜΑ ΝΑΣΙΩΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης ευρύτατης αυτοδιοικητικης παράταξης για το Δήμο Λαρισαίων ανακοίνωσε σήμερα μιλώντας σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο ΔΩΛ ο Εκτ. Νασιώκας

υποστηρίζοντας ότι  οι παρατάξεις δημιουργούνται για να υπηρετήσουν την αδήριτη αναγκαιότητα και την επιθυμία των πολιτών αφού μόνο τότε έχουν λαϊκό έρεισμα και προοπτική.

Στη συνέχεια αφού τόνισε ότι τα πράγματα στην Αυτοδιοίκηση γενικά και στο δήμο Λαρισαίων δεν είναι ρόδινα, σημείωσε ότι η θητεία που έρχεται προβλέπεται να είναι η δυσκολότερη από όλες όσες γνώρισαν οι τελευταίες γενιές.

«Η πόλη μας έχει ανάγκη λοιπόν να κάνει μια μεγάλη, μια τιτάνια προσπάθεια για να σπάσει τη λίμναση και την αδράνεια, να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία και να αρχίσει να κτίζεται μια άλλη προοπτική. Να σταματήσει ο κατήφορος και να φυσήξει αέρας δημιουργίας στην πόλη μας» τόνισε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να το προσπαθήσει μια άλλη παράταξη. Μια ευρύτατη ανεξάρτητη παράταξη, με ισχυρό προγραμματικό λόγο, μεγάλη λαϊκή αποδοχή και σύνθημα τη συναίνεση, τη συνεννόηση και τη συνεργασία με όλους.

«Μόνο μια τετοια παράταξη μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες, να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και να μετατρέψει την απολύτως αναγκαία συμμετοχή του λαού στο καθημερινό γίγνεσθαι από σύνθημα σε πράξη.

Αυτήν την παράταξη, με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά ξεκινάμε από εδώ το Δημοτικό Ωδείο όλοι μαζί σήμερα. Για τον άνθρωπο, για τις νέες γενιές, για το μέλλον, για τη Λάρισα των ονείρων μας, για να προσπαθήσουμε να φέρουμε πάλι την ελπίδα», υπογράμμισε ο κ. Νασιώκας.

Εξηγώντας γιατί ζητά την ψήφο των δημοτών τόνισε:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Είμαστε άνθρωποι ενεργοί, μεγαλωμένοι στον τόπο αυτό. Έχουμε βιώσει όλη την εξέλιξη του τόπου μας με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, με όλα τα προτερήματα και τις αδυναμίες του. Ζήσαμε την εξέλιξη του, τη μεγέθυνση, την ανάπτυξη, αποτελώντας κομμάτι της πόλης, όπως και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, συζητώντας τις αγωνίες μας, τα όνειρά μας για την πόλη αυτή. Άνθρωποι απλοί, δημιουργικοί, που αγαπάμε την πόλη που μας μεγάλωσε και μας ανέδειξε κοινωνικά, πολιτιστικά, επαγγελματικά. Άνθρωποι διαφορετικών ιδεολογιών και πολιτικών πεποιθήσεων, σε κοινό δρόμο ωστόσο, στην κοινωνική μας ζωή, με αντιπαραθέσεις δημιουργικές, με σεβασμό στις αξίες της δημοκρατίας και του ουμανισμού. Άνθρωποι που δεν φοβηθήκαμε ποτέ να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που υπηρετώντας αρχές και άξιες πήγαμε κόντρα στα λαϊκίστικα ρεύματα και φύγαμε μακριά από την πεπατημένη. Τραβήξαμε σε δρόμους αντίθετα σε ισχυρούς ανέμους. Γι’ αυτό δηλώσαμε σήμερα παρόντες. Παρόντες στα δύσκολα. Παρόντες για τα δύσκολα. Αγκαλιάσαμε τη θέληση των πολιτών για το νέο, το ανατρεπτικό και δίνουμε στους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες μια άλλη πρόταση και μια διαφορετική επιλογή».

Προγραμματικός λόγος

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ κ. Νασιώκας τόνισε στη συνέχεια ότι όραμα της κίνησής του είναι η καθιέρωση μιας νέας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης, η οποία στηρίζεται στους παρακάτω μεγάλους άξονες πολιτικής:

1.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος είναι η κατά το δυνατόν πλήρης κάλυψη όλων των συμπολιτών μας, ανεξαρτήτως χρώματος, προέλευσης, θρησκείας, επαγγέλματος.

Η επίτευξη των στόχων, με την παραγωγή αποτελεσμάτων μέσω επαρκών δραστηριοτήτων προϋποθέτει:

– Τη βελτίωση των υπαρχόντων δομών και μηχανισμών του δήμου,

– Τη συνεργασία όλων των δομών που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων, καθότι οι στόχοι είναι κοινοί και αγγίζουν τον κάθε συμπολίτη σε κατάσταση ανάγκης.

– Εργαλεία συστηματικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των πολιτικών και προγραμμάτων.

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πιστεύουμε λοιπόν στον επανασχεδιασμό της σύγχρονης πολιτισμικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της αναγνώρισης και ενίσχυσης των δημιουργικών χρήσεων και δυνατοτήτων που παρουσιάζουν αυτές οι μορφές.

Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου αποτελεί τη σημαντικότερη παρέμβαση μια σειράς άλλων και εξίσου σημαντικών παρεμβάσεων, οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα και παράλληλα, ώστε να υπάρχει μια αναπτυξιακή ολοκληρωμένη λειτουργική παρέμβαση, πάνω στην οποία κτίζεται μια από τις συνιστώσες της ταυτότητας της πόλης.

3.  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το περιβάλλον και η προστασία του αποτελούν σημαντικότατα στοιχεία μιας πόλης με χαρακτηριστικά αειφορίας και ποιότητα ζωής, μιας πόλης αξιοβίωτης, μιας πόλης φιλικής, ευχάριστης να διαμένεις και να εργάζεσαι.

Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός έξυπνου δήμου, φιλικότερου προς το περιβάλλον και τον πολίτη. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυση της συνεργασίας μας με άλλους δήμους πάνω στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.

Παράλληλα, ο δήμος με την υιοθέτηση και τη χρήση νέων τεχνολογιών -οι οποίες είναι περιβαλλοντικά αποδεκτές- στις λειτουργίες του, θα εξασφαλίσει την εξοικονόμηση ενέργειας, φυσικών, υλικών και οικονομικών πόρων.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ενεργοποίηση όλων των δημοτών και η συμμετοχή τους για την εκπόνηση, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και όλους τους φορείς της πόλης, ενός πλάνου με θέμα «Λάρισα 2040», κάτι που στην Ευρώπη προγραμματίζεται από καιρό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με σκοπό να σχεδιάσουμε την πόλη των επόμενων δεκαετιών.

4. ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ – ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας εξαπλώνεται σήμερα σε όλο σχεδόν το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή των σύγχρονων κοινωνιών και αποτελώντας ένα ουσιαστικό εργαλείο για μια αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση.

 

ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Βασικά στοιχεία της πολιτικής παρουσίας της κίνησης είναι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η διαβούλευση, η λογοδοσία. Είναι στοιχεία θετικά όχι μόνο για τον πολίτη αλλά για τον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν λείπει το θεσμικό οπλοστάσιο.

5. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αν η Λάρισα του παρελθόντος είναι αυτή των Αρχαίων, Βυζαντινών και Οθωμανικών μνημείων, η Λάρισα του παρόντος είναι η φύση, ο άνθρωπος, οι καλλιέργειες.

Να λοιπόν τι είναι η Λάρισα:

Η ΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ αλλά και Η ΦΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νασιώκας τόνισε:

«Στα προβλήματα που απασχολούν τους Λαρισαίους πολίτες οφείλουμε να αγωνισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις προτείνοντας λύσεις με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, με χάραξη νέων κοινωνικών πολιτικών, όπως σας παρουσιάσαμε.

Να ενεργοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της πόλης μας, να κινητοποιήσουμε τους πολίτες. Να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη αντίληψη στην ανάπτυξη, να προωθήσουμε ώριμα προγράμματα και καινοτόμες ιδέες δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κλίμα, ενάντια στη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα, με καθαρό αναπτυξιακό χαρακτηριστικό.

Πιστεύουμε ότι στη σημερινή εποχή απαιτούνται τομές, αλλαγές και ρήξεις και με μεγάλη ομαδική, συλλογική και συνδυασμένη προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ελπίδας και αισιοδοξίας, να χαράξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για τους Λαρισαίους πολίτες. Δεσμευόμαστε για μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ανταγωνιστικότητα, την αποτελεσματική και χρηστή διαχείριση των πόρων, τη διαφάνεια, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τις σύγχρονες υπηρεσίες, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Θέλουμε ένα άλλο μοντέλο Δημοτικής Αρχής, της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της δημιουργίας, της προόδου.

•             Μια δημοτική αρχή που να είναι διεκδικητική προς την κεντρική εξουσία, να έχει στόχους , σχέδιο και να αναλαμβάνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

•             Μια δημοτική αρχή που να συνεργάζεται με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

•             Μια δημοτική αρχή που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα νέες βάσεις για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με σύγχρονες αντιλήψεις όσον αφορά τη δομή και την οργάνωσή της.

•             Μια δημοτική αρχή που ο πολίτης θα την αισθάνεται δίπλα του.

•             Μια δημοτική αρχή που ο Δήμαρχος δεν θα αποφασίζει μόνος του, αλλά θα εργάζεται συλλογικά με την ενίσχυση των θεσμικών συλλογικών οργάνων και του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, με κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση με τους πολίτες της Λάρισας.

Σας καλούμε να στηρίξετε την παράταξη μας, στο δύσκολο δρόμο προς την κορυφή, μια κίνηση ελπίδας, για τη δημιουργία μιας Ανθρώπινης Πόλης, της πόλης μας, της Λάρισας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ