ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ

ελιαΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους παραγωγούς, φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, κ.α. ότι ο επιβλαβής οργανισμός Xylella fastidiosa, που πλήττει κυρίως ελιές και αμυγδαλιές,  αποτελεί έναν πιθανό αναδυόμενο κίνδυνο για τις καλλιέργειες, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η χώρα μας από την Επιτροπή της Ε.Ε.

Η παρουσία του οργανισμού επιβεβαιώθηκε στη γειτονική Ιταλία ενώ στη χώρα μας δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου.

Συμπτώματα του παθογόνου αποτελούν το «κάψιμο στα φύλλα» και η ταχύτατη αποπληξία.

Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας, παρακαλούμε τους υπόχρεους να ενημερώνουν την Υπηρεσία:

• Κατά την εισαγωγή φυτών προς φύτευση από την Περιφέρεια της Apulia της Ιταλίας στη χώρα μας προκειμένου να διενεργηθούν οι επίσημοι έλεγχοι.

• Στην περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα (σε φυτά προς φύτευση στα φυτώρια και κατά τη διακίνησή τους, καθώς επίσης και στους οπωρώνες) όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Υπενθυμίζουμε ότι οι σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ. 365/2002-ΦΕΚ 307Α) οι υπόχρεοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά τα φυτά.

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, τηλ. 2413 – 511211.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ