Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ “TIR”

Θ. ΨύρραςΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Μεταφορών για τα «Περιοριστικά μέτρα στο σύστημα International Road Transport (TIR) από την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας». 

Στην ερώτηση ο κ. Ψύρρας υποστηρίζει τα εξής:

«Από το 1954 το σύστημα TIR, που αποτελεί προϊόν διεθνούς σύμβασης υπό τη διαχείριση της διεθνούς ένωσης οδικών μεταφορών (The International Road Transport Union – IRU), αντιμετωπίζει με αξιοπιστία, ασφάλεια και αμοιβαία κάλυψη τη δραστηριότητα των διεθνών οδικών και συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών που εκτελούνται υπό καθεστώς τελωνειακού ελέγχου.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα, το τελωνειακό έγγραφο TIR δεν γίνεται αποδεκτό από τη Ρωσία. Ανησυχητική είναι η απόφαση που έλαβε η Ρώσικη Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία για «λήψη μέτρων πρόσθετης εξασφάλισης των δασμών και φόρων», δηλαδή πληρωμή επιπλέον ποσών για τις εγγυήσεις των μεταφορών, για την εισαγωγή εμπορευμάτων προς τη Ρωσία, που ήδη εφαρμόζεται στα τελωνεία της Σιβηρίας, των Ουραλίων, της ρωσικής Άπω Ανατολής και της συνοριακής γραμμής Ουκρανίας.

Για το λόγο αυτό, οι αυτοκινητιστές αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον την ασφάλεια των δασμών των εμπορευμάτων προς τη Ρωσία, καταβάλλοντας αρκετά υψηλά ποσά, ανάλογα με την αξία των εμπορευμάτων και τη χιλιομετρική απόσταση που πρόκειται να διανύσουν μέχρι το σημείο προορισμού. Τα ποσά ξεκινούν από 140 ευρώ και φτάνουν μέχρι κάποιες χιλιάδες ευρώ.

Η πρωτοφανής στην ιστορία της χερσαίας εμπορευματικής μεταφοράς αυτή απαίτηση:

 Αντίκειται ευθέως στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή σύμβαση TIR, η οποία έχει συναφθεί ακριβώς, για να εξασφαλίζει την καταβολή των δασμών και φόρων της χώρας εισαγωγής και επιτελεί με επιτυχία τον προορισμό της επί σαράντα σχεδόν χρόνια παγκόσμια.

 Αυξάνει αναιτιολόγητα το κόστος της μεταφοράς εισαγόμενων στη Ρωσία εμπορευμάτων και ανοίγει τον δρόμο σε όλες τις άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

 Υπονομεύει το μέλλον των εμπορικών συναλλαγών και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

Τελευταία οι ρωσικές αρχές επιβάλλουν στα ελληνικά οχήματα που μεταφέρουν είδη ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικά και φρούτα, την υποχρεωτική συνοδεία από το συνοριακό τελωνείο μέχρι το σημείο προορισμού του εμπορεύματος, όπου είναι και το τελωνείο που γίνεται η πράξη απελευθέρωσης.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2014 στην υπόθεση Α40-134939/2013 τα περιοριστικά  μέτρα κρίθηκαν ως παράνομα και καταχρηστικά από το Διοικητικό δικαστήριο της Μόσχας, επιβεβαιώνοντας ότι οι διάφοροι ισχυρισμοί της FCSRF εναντίον του ρωσικού εγγυοδοτικού οργανισμού TIR, της ASMAR, ιδίως εκείνων που αφορούν τα παλαιά χρέη από το TIR, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Οι ρωσικές τελωνειακές αρχές έχουν αναιρέσει τα περιοριστικά μέτρα για ορισμένους μόνο κατόχους δελτίων TIR, βάσει της χώρας προέλευσής τους, κυρίως για επιχειρήσεις μεταφορών από το Καζακστάν. Πρόκειται για σαφή διάκριση εις βάρος των μεταφορέων. Μέχρι σήμερα, τα δελτία TIR γίνονται αποδεκτά μόνο σε τρία τελωνεία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ρωσίας, αγνοώντας πλήρως όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από αρμόδια όργανα του ΟΗΕ για το TIR (συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας απόφασης που ελήφθη στις 6 Φεβρουαρίου από τη Διοικητική Επιτροπή της Διεθνούς Σύμβασης TIR), καθώς και από αρμόδια δικαστήρια της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα που επιβάλει η FCSRF παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβαση TIR και πρέπει να αποσυρθούν.

Επειδή το έμμεσο μπλόκο των ρωσικών τελωνειακών αρχών ισοδυναμεί, σύμφωνα με τους Έλληνες εξαγωγείς, με παρεμπόδιση των εξαγωγών και τροχοπέδη στη ροή τους, που θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων έναντι εκείνων τρίτων χωρών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Έχετε έρθει σε διπλωματική επαφή με τη Ρωσική Κυβέρνηση, ώστε να αναιρέσει την παραπάνω απόφασή της και να επανέλθει κανονικά στις διαδικασίες της σύμβασης TIR, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, προς όφελος της ομαλής εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών;

2) Έχει τεθεί επίσημα το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την ελληνική πλευρά;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ