Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΪΔΕΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ

Ανακοίνωσε πρόγραμμα κατά της φτώχειας, μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, ολοκλήρωση των έργων υποδομής και δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης

ΩΔΕΙΟ (8) (Αντιγραφή)Μήνυμα μεγάλης νίκης στις 18 Μαΐου εξέπεμψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα το βράδυ σε ογκωδέστατη συγκέντρωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

«Τα μηνύματα από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας προϊδεάζουν για πολύ μεγάλη νίκη στις 18 Μαΐου. Η συγκέντρωση σήμερα εδώ είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στη Λάρισα. Εμείς, όμως, δεν εφησυχάζουμε ούτε στιγμή. Θέλουμε και διεκδικούμε την ψήφο του κάθε Θεσσαλού, γιατί κάθε ψήφος είναι αναντικατάστατη, έχει αξία, είναι δύναμη», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός, το λόγο του οποίου διέκοπταν συχνά τα χειροκροτήματα των συγκεντρωθέντων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά τόσο την αίθουσα όσο και τους χώρους έξω από το Ωδείο.

Βασικός νοηματικός άξονας στην ομιλία του κ. Κ. Αγοραστού ήταν να αποκηρύξει τη «χαλαρή» ψήφο και να αντιδιαστείλει τον ενωτικό και υπερκομματικό συνδυασμό του με τους κομματικούς συνδυασμούς που όπως είπε λαμβάνουν μέρος στις εκλογές. «Εμείς αποδείξαμε στην πράξη ότι είμαστε η αληθινή, η πραγματική περιφερειακή αυτοδιοίκηση χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις» επισήμανε και πρόσθεσε με νόημα:

ΩΔΕΙΟ (1) (Αντιγραφή)«Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την Θεσσαλία. Ζήσαμε και ζούμε την Θεσσαλία, τη μάθαμε, τη σπουδάσαμε  στο πανεπιστήμιο της… ζωής, κι όχι στα κομματικά γραφεία της Αθήνας με κομματικά… φροντιστήρια – εξπρές μερικών ημερών. Δεν είμαστε περαστικοί από την Αυτοδιοίκηση. Δεν κάνουμε αγγαρεία. Δεν θέτουμε υποψηφιότητα μόνο και μόνο επειδή κάποιο κόμμα θέλει να μετρήσει πόσους ψηφοφόρους έχει στη Θεσσαλία…

Η άποψη που διακινείται πως οι περιφερειακές εκλογές είναι… δημοσκόπηση είναι και άτοπη, αλλά και ταυτόχρονα περιφρονητική για τον θεσμό. Σ’ αυτούς που άμεσα ή έμμεσα την διακινούν θέτω το εξής ερώτημα: Η… κεντρική επιτροπή κάποιου κόμματος εκτός από το να δίνει χρίσματα, θα υποδεικνύει στους Θεσσαλούς και ποια είναι τα αναγκαία έργα στον τόπο μας; Έχουν τα προβλήματα χρώμα; Υπάρχουν κόκκινα, κίτρινα, πράσινα και μπλε προβλήματα;»

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε πως «υπάρχουν άλλες εκλογές, βουλευτικές, ευρωεκλογές, για να εκφράσει ο καθένας τις όποιες κομματικές του προτιμήσεις. Στις 18 Μαΐου ψηφίζουμε πάνω απ’ όλα για την Θεσσαλία, τον τόπο μας. Ψηφίζουμε για τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο της νέας 5ετίας. Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Υπάρχει ψήφος ευθύνης απέναντι στον τόπο και προοπτικής για τον άνθρωπο», υπογράμμισε και προειδοποίησε:

«Φανταστείτε να παρεισφρήσουν ξανά στην αιρετή περιφέρεια στείρες τοπικιστικές αντιλήψεις. Φανταστείτε να εγκλωβιστεί η αιρετή περιφέρεια σε διαμάχη… συνιστωσών και η κατανομή των έργων να γίνεται με βάση την απήχηση ή την επιθυμία κάθε συνιστώσας… Φανταστείτε να αναλάβουν το τιμόνι της αιρετής περιφέρειας αυτοί που έλεγαν, ότι πρέπει να βομβαρδιστούν τα έργα στον Αχελώο! Αυτοί που δεν έχουν πρόγραμμα, δεν έχουν σχέδιο, που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν ήξεραν τι θα πει αιρετή Περιφέρεια…»

Το πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021»

ΩΔΕΙΟ (Αντιγραφή)Ο κ. Κώστας Αγοραστός παρουσίασε το πρόγραμμα της νέας θητείας, το οποίο φέρει τον τίτλο «Θεσσαλία 2021» καθώς, όπως εξήγησε «το 2021 είναι το έτος που η πατρίδα μας γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας συμπληρώνει την πρώτη 10ετία της ζωής του και τότε θα ολοκληρώνεται το νέο ΕΣΠΑ καθώς πάντα δίνεται παράταση στις πληρωμές.

Είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλίας της νέας εποχής, το πρόγραμμα της Θεσσαλίας που ονειρευόμαστε, το πρόγραμμα της Θεσσαλίας που νικά. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει προκύψει με εξαντλητικό διάλογο με το σύνολο της κοινωνίας, με εκατοντάδες φορείς και χιλιάδες πολίτες. Χωρίς υπερβολή, είναι ο μεγαλύτερος, ο πολυπληθέστερος κοινωνικός διάλογος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία. Είναι συνεπώς ένα πρόγραμμα από την κοινωνία για την κοινωνία», εξήγησε και δεσμεύτηκε για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε τις εξής έξι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος:

-«Ανάσχεση της συρρίκνωσης της παραγωγικής / επιχειρηματικής δραστηριότητας και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με παράλληλη προσέλκυση επιχειρηματικών επενδύσεων, έχοντας ως αιχμή την καινοτομία και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

-Ανάπτυξη, αξιοποίηση και αύξηση της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας, ενεργή ένταξη και κοινωνική ενσωμάτωση των κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων.

Περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά σε περισσότερους Θεσσαλούς και ιδίως σε νέες και νέους.

-Ολοκλήρωση διατηρήσιμων και ασφαλών υποδομών, για την ανάπτυξη και την

απασχόληση.

-Προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον, με επάρκεια πόρων για αγροτική, τουριστική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, απασχόληση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

-Θεσμικές μεταρρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπως είναι η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, η ενίσχυση της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και η επιβολή πλαφόν θητειών σε βουλευτές, αιρετούς και κρατικούς αξιωματούχους.

-Ενδυνάμωση της χωρικής / νησιωτικής συνοχής και της ανάπτυξης, με άρση των ενδοπεριφερειακών / τοπικών  κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων».

Προγράμματα κατά της φτώχειας και στήριξης των αγροτών

«Στη νέα θητεία προχωράμε όλοι μαζί, δεν αφήνουμε κανένα πίσω, δεν αφήνουμε κανένα αβοήθητο, χωρίς φροντίδα και έμπρακτη αλληλεγγύη», δεσμεύτηκε ο κ. Κ. Αγοραστός και ανέδειξε το γεγονός, ότι στη νέα θητεία η αιρετή Περιφέρεια έχει για πρώτη φορά συγκεκριμένο πρόγραμμα  από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προϋπολογισμού 71 εκατ. ευρώ. «Ξεκινάμε – προανήγγειλε – με βάση αυτά τα 71 εκατ. για να υλοποιήσουμε δράσεις όπως

-κάλυψη κόστους φύλαξης παιδιών σε βρεφονηπιακούς, για τον ευπαθή πληθυσμό

-λειτουργία ΚΗΦΗ , Ιατροκοινωνικών Κέντρων και άλλων δομών για τη στήριξη του ευπαθούς πληθυσμού

-δράσεις στήριξης ΡΟΜΑ και μειονεκτικών ομάδων πληθυσμού

-τοπικά προγράμματα στήριξης μειονεκτικών ομάδων πληθυσμού

-υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων (κοινωνική επιχειρηματικότητα)

– έργα υποδομών Υγείας και Πρόνοιας  (όπως εξοπλισμοί νοσοκομείων, κτιριακές υποδομές πρόνοιας)».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στη δεύτερη, εξαιρετικά σημαντική καινοτομία του νέου ΕΣΠΑ, που είναι το ξεχωριστό πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, επιπλέον αυτών που πρόκειται να αντληθούν από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη νέα θητεία θέτουμε για τον πρωτογενή τομέα τις εξής τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες:

-Δημιουργία υποδομών (αρδευτικών και οδικών δικτύων) για την ανάπτυξη των αγροτικών επιχειρήσεων και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

-Υποστήριξη παραγωγών οργανώσεων και αγροτικών επιχειρήσεων από το γεωτεχνικό δυναμικό της Περιφέρειας

-Αξιοποίηση πόρων για τον πρωτογενή τομέα μέσω του νέου ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) και του νέου ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς)

-Προβολή και προώθηση των θεσσαλικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, δρομολογούμε έργα και παρεμβάσεις με βάση τους εξής εννέα τομείς δράσης:

-Μικρά και μεσαία εγγειοβελτιωτικά έργα

-Μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

-Αναδασμοί.

-Αγροτικός εξηλεκτρισμός.

-Δασική οδοποιία.

-Δράσεις για βοσκοτόπους.

-Δράσεις Αγροτικού Τομέα στα Προγράμματα Ολοκληρωμένης Τοπικής Ανάπτυξης (τύπου LEADER)

-Ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων νέων αγροτών, ανάπτυξης μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και μη γεωργικές δραστηριότητες

-Στήριξη RIS3 Thessaly για αγροδιατροφικό τομέα».

Ο κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε τα μεγάλα έργα υποδομής που πρόκειται να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν, ενώ εκτενή αναφορά έκανε σ’ ένα έργο, το οποίο, όπως είπε, «αναβαθμίζει την Περιφέρεια και την καθιστά κέντρο αναφοράς στην Ευρώπη και σ’ όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για το Κέντρο Έρευνας και εφαρμογής Αδρονικής Θεραπείας, με τεχνογνωσία, η οποία παρέχεται απευθείας από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του CERN, δηλαδή το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ή σε πιο απλή ορολογία, στόχος είναι η δημιουργία του πρώτου Κέντρου Θεραπείας του Καρκίνου με Πρωτόνια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με έδρα τη Λάρισα».

Ανανεώνουμε τη συμφωνία τιμής και ευθύνης

Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός χρησιμοποιώντας σαφώς προσωπικό τόνο επισήμανε:

«Στις 18 Μαΐου  δεν ζητούμε και δεν ζητώ απλά την ψήφο σας. Άλλωστε, η σχέση μας δεν είναι σχέση μιας ημέρας. Δεν αρχίζει με την προεκλογική περίοδο. Δεν τελειώνει την Κυριακή των εκλογών. Είναι η σχέση μας βαθιά. Είναι σχέση εμπιστοσύνης, αμοιβαίας εκτίμησης, συνεργασίας, κοινής προσπάθειας. Είναι σχέση που έχει φέρει αποτελέσματα.

Την Κυριακή 18 Μαΐου δεν ζητώ απλά την ψήφο σας. Σας καλώ να ανανεώσουμε τη συμφωνία τιμής και ευθύνης. Διατηρώντας ζωντανές τις διδαχές των γονιών μας.

Πατώντας γερά στις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας. Αποφασίζοντας και με την καρδιά και με το μυαλό.

Σήμερα ανοίγεται μπροστά μας μια σπάνια, μια ιστορική ευκαιρία κι είναι στο χέρι μας να την αδράξουμε, να την αξιοποιήσουμε. Για να κάνουμε καλύτερη την ζωή μας, πιο όμορφο τον κόσμο μας, πιο δίκαιη την κοινωνία μας.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της «Συμμαχίας Υπέρ των Πολιτών» τόσο ισχυρότερο είναι το μήνυμα ενότητας που εκπέμπουμε σ’ όλη την Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς της αιρετής Περιφέρειας τη νέα θητεία.

Αυτές τις 9 ημέρες που απομένουν, ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες, πηγαίνουμε σε κάθε δήμο, σε κάθε συνοικία, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι, συζητούμε με τους πολίτες, τους ενημερώνουμε, τους εξηγούμε, ακούμε τις επιθυμίες τους».

Το ψηφοδέλτιο της νίκης και της προοπτικής

ΩΔΕΙΟ (3) (Αντιγραφή)Ο κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Δημήτρη Παπαδημόπουλο και τους 30 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους χαρακτηρίζοντάς το «ψηφοδέλτιο νίκης και προοπτικής» και τονίζοντας ιδιαίτερα την συμμετοχή της νέας γενιάς.

«Της νέας γενιάς, στην οποία ανοίγουμε την πόρτα της συμμετοχής στην αυτοδιοίκηση, στην αιρετή περιφέρεια. Της νέας γενιάς που έρχεται στο προσκήνιο με τις γνώσεις, τις εξαιρετικές σπουδές, τις φρέσκιες ιδέες για να αλλάξουμε τον τόπο μας. Μ’ αυτή τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή δίνουμε τη μάχη για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλίας. Και θα την κερδίσουμε. Και θα είναι μεγάλη νίκη για την Θεσσαλία και όλους τους Θεσσαλούς», διαβεβαίωσε υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ