ΣΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ 5η ΥΠΕ Ο Ν. ΠΟΥΤΣΙΑΚΑΣ

TEE (Αντιγραφή)Συνάντηση με τον πρόεδρο Ι. Βαρνά, τον αντιπρόεδρο Κ. Τσαλαπόρτα και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κ. & Δ. Θεσσαλίας, πραγματοποίησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Νίκος Πουτσιάκας, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη, μηχανικό και μέλος του ΤΕΕ, Νίκο Σαμαρά καθώς και από υποψηφίους του συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-Ανοιχτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση”, τη Δευτέρα 12/5.
Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα, που σχετίζονται με αναπτυξιακά έργα, που αφορούν την περιοχή. Ανάμεσα τους, η υπό ολοκλήρωση Ε-65 και η Κάρλα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο έργο του Αχελώου, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ να εκφράζει τη θέση, πως πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα τα φράγματα της Συκιάς και της Μεσοχώρας, καθώς είναι υδροηλεκτρικά έργα, από τη λειτουργία των οποίων αναμένεται σημαντικό ενεργειακό όφελος, ενώ ο όγκος των υδάτων, που προβλέπεται τελικά να εκτραπούν δεν υπερβαίνει το 25% της αρχικής μελέτης.

Ο κ. Πουτσιάκας επεσήμανε πως έως τώρα δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για ένα έργο Φαραωνικής έμπνευσης, με τις γνωστές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μάλιστα από εθνικούς πόρους, ενώ η ολοκλήρωσή του θα απαιτούσε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή, ένα τρις ευρώ. Σημείωσε πως η «Οικολογική Θεσσαλία» τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μικρών έργων, με σαφές περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, στη λογική της αειφορίας, αντί των μεγάλων περιβαλλοντοκτόνων έργων, που έχουν πολλαπλό και διαρκές κόστος για την κοινωνία.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, αναφέροντας πως η κίνηση έχει προτάσεις για αναθέρμανσή της σε δύο άξονες: πρώτον για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας όλων των δημοσιών κτηρίων και των ιδιωτικών που δέχονται κοινό, μέσω ενός προγράμματος επιδότησης των κατασκευών, ανάλογου με το «εξοικονομώ» και δεύτερον για την εξασφάλιση προσβάσιμου τουρισμού στη Θεσσαλία, καθώς τα ΑμεΑ υπολογίζονται σε 12% του γενικού πληθυσμού και αποτελούν μια υπολογίσιμη αγορά για τον τουρισμό.
Διατύπωσε την πεποίθηση, πως τα επιμελητήρια αποτελούν τους δοκιμασμένους αξιόπιστους αναπτυξιακούς θεσμούς, απολύτως αναγκαίους σ’ αυτή τη συγκυρία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι φαίνεται να είναι και άποψη των κυβερνώντων, που απαξιώνουν τα επιμελητήρια και οδηγούν στον οικονομικό μαρασμό τους και βαθμιαία στον αφανισμό τους. Το ΤΕΕ, θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, με τα δυο περιφερειακά του τμήματα, της Κεντροδυτικής Θεσσαλίας και της Μαγνησίας και το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό του, αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη της Περιφέρειας, που πρέπει να αξιοποιηθεί στην προσπάθεια για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία εξόδου από την ύφεση.

ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ

5HYPE (Αντιγραφή)Με τον Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κ. Γρηγόρη Δασταυρίδη συναντήθηκε την Τρίτη 13 Μαίου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας του συνδυασμού “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-Ανοιχτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση κ. Νίκος Πουτσιάκας συνοδευόμενος από την υποψήφια Ευρωβουλευτή κ. Αθηνά Αντύπα – Ρακατσάνη.

Ο κ. Πουτσιάκας ενημερώθηκε αναλυτικά για τη λειτουργία των νοσοκομείων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η στήριξη της Δημόσιας Υγείας καθώς οι κυβερνητικές επιλογές, ευθύνονται για τη συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών στην υγεία, γεγονός που αποτυπώνεται και στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομεία της περιφέρειας.

Καθημερινά τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το προσωπικό των ιδρυμάτων που υπερβάλει εαυτό καθημερινά προκειμένου να φέρει το δύσκολο έργο του σε πέρας παρά τις σοβαρές μειώσεις που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα.

Η Οκολογική Θεσσαλία υποστηρίζει πως η έμφαση για την προστασία της υγείας των Θεσσαλών πολιτών πρέπει να είναι στην πρόληψη και στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα κοινωνικά ιατρεία – φαρμακεία είναι σημαντικές και απόλυτα χρήσιμες δομές στο περιβάλλον της κρίσης και μπορούν να δώσουν την κατεύθυνση για ένα μελλοντικά καλύτερο σύστημα υγείας αλλά πρέπει να είναι συμπληρωματικές ενός σχεδίου για την υγεία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί σύμφωνα με τον κ. Πουτσιάκα από την περιφέρεια στην μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν πλέον την υγεία των Θεσσαλών πολιτών καθώς και σε ένα σχέδιο για τη βελτίωση της, με έμφαση στην πρόληψη, την αλλαγή συνηθειών καθώς και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών παραγόντων που σχετίζονται με την υγεία.

Ως Οικολογική Θεσσαλία δίνουμε έμφαση τονίζει, σε υπηρεσίες που συμβάλλουν στην κοινωνική αλληλεγγύη προς ευάλωτες ομάδες πληθυσμού καθώς και στη χρήση της τηλεϊατρικής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ