ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα

Περιβάλλον (Αντιγραφή)Σήμερα 5 Ιούνη, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, θα ξανακούσουμε λόγια γεμάτα υποκρισία για την προστασία του περιβάλλοντος, απο την κυβέρνηση, την Ε.Ε, τους Δήμους και την Περιφέρεια, λες και δεν είναι αυτοί οι υπεύθυνοι γι’ αυτά τα προβλήματα. Η ίδια πολιτική που γεννά την ανεργία, την ακρίβεια, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου, την ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, καταστρέφει το περιβάλλον και την ίδια μας τη ζωή.

Ο Πηνειός, γενικότερα τα ποτάμια, οι θάλασσες, τα υπόγεια ύδατα μολύνονται από την ασύδοτη δράση βιομηχανιών, άλλων επιχειρήσεων και τη εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων. Το ίδιο και ο αέρας που αναπνέουμε, αφού κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για την μείωση της ρύπανσης, αντίθετα επιτρέπεται και η καύση καρκινογόνων ουσιών. Τα δάση καίγονται και μετατρέπονται σε οικόπεδα.

Η λειψυδρία πλήττει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τη Θεσσαλία και γενικότερα τη χώρα μας. Δάση, ορεινοί όγκοι, παραλίες, ελεύθεροι χώροι παραδίνονται στους επιχειρηματίες προς εκμετάλλευση.

Πάμπολλες ανεξέλεγκτες χωματερές παραμένουν ανοιχτές. Η διαχείριση των απορριμμάτων δίνεται στο κεφάλαιο και μεθοδεύεται η προώθηση καταστροφικών μεθόδων, όπως η καύση, με ευθύνη των δημάρχων και περιφερειαρχών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων απορρίπτονται λαθραία.

Οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι λίγοι και αυτοί που υπάρχουν, υπολειτουργούν.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Λάρισας (κυκλοφοριακό, νέφος- μικροσωματίδια, ηχορύπανση, μεγάλη έλλειψη ελεύθερων χώρων) μεγαλώνουν.

Η επιβάρυνση από ηλεκτρομαγνητικά πεδία (καλώδια και κέντρα υψηλής τάσης, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ) εγκυμονεί κινδύνους για το λαό.

Η διατροφική εξάρτηση του πληθυσμού από τα μονοπώλια (ορμόνες, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα, γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα και τρόφιμα) παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Στη σκοτεινή πλευρά των κυβερνητικών επιλογών βρίσκονται το εργασιακό περιβάλλον, η υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, τα επαγγελματικά νοσήματα, η ζωή των εργαζομένων.

 

Η πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωή μας δεν είναι μονόδρομος. ρέπει να την σταματήσουμε, να την ανατρέψουμε.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δράσουμε για την προστασία του περιβάλλοντος, παράλληλα με τη δράση για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους, να πάρουν μέτρα για:

  • Την αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής σε εργατογειτονιές και χωριά με δημιουργία και ενίσχυση δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού.
  • Την μετατροπή σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων, προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων, που συμβάλλουν στη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό των υδροφορέων, καθώς και την παραγωγή ξύλου και των προϊόντων του. Συγκρότηση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Δασικής Διαχείρισης και Προστασίας, στελεχωμένου με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές. Να γίνουν δημόσια περιουσία οι ακτές και οι ελεύθεροι χώροι.
  • Περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων και αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και την αξιοποίησή τους συνολικά στη χώρα και κατά υδατικά διαμερίσματα. Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και όλα τα φράγματα στο Ν. Λάρισας.
  • Προστασία ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίηση, των ποταμών, λιμνών, θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση και των παραλίων από τα φερτά υλικά. Δίκτυα ομβρίων υδάτων στις πόλεις και συντήρησή τους.
  • Αποκλειστικά δημόσιους φορείς διαχείρισης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων. Κάλυψη του κόστους διαχείρισης, πλην των εμποροβιομηχανικών, από κεντρικούς πόρους. Ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό. Ορθολογική συλλογή και μεταφορά με τη βοήθεια σταθμών μεταφόρτωσης. Αποκλεισμό της καύσης, προώθηση της ανακύκλωσης, ασφαλή τελική διάθεση των υπολοίπων σε ΧΥΤΑ.
  • Ασφαλή ενδονοσοκομειακή διαχείριση αποβλήτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές με μόνιμο προσωπικό των υγειονομικών μονάδων. Αποκλεισμό «αδρανοποίησης». Πλήρη θερμική καταστροφή με κεντρική μονάδα αποτέφρωσης υψηλής τεχνολογίας ή αποδεδειγμένη αποστείρωση των μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων. Το κόστος διαχείρισης των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων των δημόσιων υγειονομικών μονάδων να καλυφθεί από κεντρικούς πόρους.
  • Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση εθνικού σχεδιασμού με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων. Στα πλαίσια αυτά, κατασκευή των σχετικών υποδομών, οι οποίες κατασκευάζονται και καλύπτονται οικονομικά από το κράτος για τις δημόσιες μονάδες, από τους ιδιώτες για τις δικές τους μονάδες. Ουσιαστικός έλεγχος, αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβιάσεων με προτεραιότητα τις μεγάλες ρυπαίνουσες βιομηχανίες.
  • Ορθολογική ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς, στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Δημόσιου Φορέα για το σχεδιασμό και τη διαχείριση της διακίνησης του επιβατικού κοινού. Κατοχύρωση όλων των ελεύθερων χώρων, άμεση αξιοποίηση των δημόσιων χώρων για την ανάπτυξη αστικού πράσινου, περιαστικού πράσινου, προστασία και αναβάθμιση των δασών, προστασία και όπου γίνεται, διάνοιξη μπαζωμένων ρεμάτων. Σχεδιασμένη απομάκρυνση των ρυπαινουσών εγκαταστάσεων από τα αστικά κέντρα σε ΒΙΠΕ και βιοτεχνικά πάρκα. Αποφόρτιση από ρυπογόνες χρήσεις επιβαρυμένων περιοχών σε συνδυασμό με κοινωνικοταξικά κριτήρια. Περιορισμό της ηχορύπανσης και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
  • Άμεσα μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση των υδροφορέων (Πηνειός, Τιταρήσιος, Κάρλα) από βιομηχανικά απόβλητα και φυτοφάρμακα και να εφαρμοσθούν ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασής τους για υγιεινό και φθηνό νερό. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, που σημαίνει ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και είναι υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση. Επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτων στη χώρα και κατά περιοχή.

 

Μπορούμε να ζήσουμε σε ένα πιο υγιεινό και ανθρώπινο περιβάλλον, όπως και μια ζωή χωρίς ανεργία, ακρίβεια, φτώχεια και εκμετάλλευση. Αυτή μπορεί να γίνει πράξη με την διεκδίκηση από τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, μιας άλλης οικονομίας και εξουσίας που θα υπηρετεί τις λαικές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ