ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ Ο ΚΑΦΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η  ιδιοκτήτρια του” café Preludio”  Σπ. Αραπακοπούλου, μιλά στην Ειρήνη Παπουτσή

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Με σπουδές  στη Θεσσαλονίκη,  θα έπαιρνα όρκο αν με ρώταγες ,  πως η συμπρωτεύουσα είναι μακράν η  κορυφαία στην κατανάλωση καφέ. Ώρες ατέλειωτες στα φοιτητικά στέκια με φραπέ και κουβέντες  και σχέδια νεανικά, με ορμή που ακόμα θυμάμαι σαν τύχω δίπλα σε φοιτητοπαρέα.

Όλα αυτά μέχρι που επέστρεψα στη γενέτειρα και βίωσα το τι σημαίνει καφές  στη Λάρισα και τι εστί πλατεία Ταχυδρομείου. Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, το χρηματιστήριο πάντως του καφέ στην πόλη παρέμεινε σε ένα διαρκές limit up και οι Λαρισαίοι  πρωταθλητές  στην κατανάλωσή του.

Ούτε λίγο , ούτε πολύ λοιπόν οι Λαρισαίοι πίνουν το 1/3 του καφέ που καταναλώνεται  στη χώρα και για να  το μεταφράσουμε σε χρήμα 85 εκατομμύρια ευρώ  το χρόνο δίνονται για καφεδάκια εντός και εκτός σπιτιού , ήτοι  ένας Λαρισαίος  θέλει 700 ευρώ το χρόνο μόνο για την αγαπημένη του συνήθεια!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA13 χρόνια στο επάγγελμα η ιδιοκτήτρια του γνωστού” café PRELUDIO” , Σπυριδούλα Αραπακοπούλου, δέχτηκε ευγενικά να μας πει δυο λόγια για το «φαινόμενο – καφές» στη Λάρισα, τις εμπειρίες της και το μυστικό της επιτυχίας της αλλά και την … επιστήμη του καφέ.

«Η διαμόρφωση της πόλης οδήγησε στο να γίνουν οι καφετέριες  σημείο συνάντησης και ο καφές τρόπος ζωής και επικοινωνίας. Από κει και πέρα οι χαλαροί ρυθμοί της επαρχίας  αλλά και η  οικονομική  δυναμική της περιοχής  που συνδύαζε ψώνια σε μια συγκεντρωμένη στο κέντρο αγορά και μετά καφεδάκι για ξεκούραση και … επίδειξη, οδήγησε στη συνήθεια», θα μας πει η Σπυριδούλα.

Μας  μιλά την ώρα που οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ και το αυτί της ξέρει πότε ακριβώς πρέπει να αποσύρει το γάλα που ακούγεται να σιγοβράζει πίσω της!!

Η επόμενη κουβέντα της μάλλον με ξαφνιάζει . Μη νομίζεις θα μου πει, στην ουσία οι Λαρισαίοι από καφέ δεν ξέρουν, τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ψάχνονται. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν ξέρουν καν να παραγγείλουν, υπάρχουν άνθρωποι που μου είπαν « φέρε μου τον καφέ που πίνω», σα να λέμε ξέρω τι καφέ πίνει ο καθένας και εκείνοι όχι!!!

Υπάρχουν μυστικά στον καφέ, περισσότερο την πειράζω παρά τη ρωτάω. Ο καφές  είναι επιστήμη θα μου πει σοβαρά, δεν είναι μόνο δημόσιες σχέσεις . Δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις και πλέον με τις εκθέσεις  και τα σεμινάρια που γίνονται το πράγμα πάει πολύ μακριά, ρίχνουμε πολύ διάβασμα!

»Από κει και πέρα καθένας έχει τις συνταγές του. Το να έχεις μια καλοδιατηρημένη και καθαρή μηχανή θεωρώ πως είναι το Α και το Ω . Αυτό σε συνδυασμό με την ποιότητα του προϊόντος  είναι που θα σου δώσουν το καλό αποτέλεσμα. Η ζάχαρη , οι θερμοκρασίες ,το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσεις, ακόμη και το σχήμα της κούπας , όλα παίζουν το ρόλο τους.

Η γιαγιά μου όταν έφτιαχνε φαί και καφέ πάντα μιλούσε για « το χέρι», ισχύει?

« Φυσικά!!Όλες  οι αισθήσεις πρέπει να λειτουργούν σε απόλυτο βαθμό και το κυριότερο να αγαπάς και να σέβεσαι αυτό που κάνεις , γιατί ο κόσμος που θα σε εμπιστευτεί είναι η καλύτερη διαφήμιση. Το ξέρεις πως υπήρξε πελάτης που πήγε τον καφέ μου κέρασμα μέχρι την Κρήτη με ρωτάει με περηφάνια!

Τι άλλο σου έχει τύχει?

Εδώ πρέπει να είσαι και ψυχολόγος , γελάει. Προτείνω πράγματα αφού προηγουμένως έχω λάβει υπόψη την ιδιοσυγκρασία του πελάτη που έχω απέναντί μου, τον έχω «διαβάσει». Περιστατικά πολλά. Κάποτε θυμάμαι πέρασε μια παρέα πηγαίνοντας για διακοπές στη Ρόδο. Γυρνώντας  ξανάρθαν για  ΤΟΝ ΚΑΦΕ όπως έλεγαν και πέσαν πάνω στην ανακαίνιση και  στους μαστόρους. Μεγάλη πίκρα, ακόμη τους θυμάμαι να με ρωτάνε επιτακτικά αν υπάρχει άλλο café Preludio.

Τι σε κάνει να ξεχωρίζεις λοιπόν?

Πέρα από την αγάπη μου για τη δουλειά μου , είναι και ο καφές. Ο καφές είναι φρέσκος, σαν να κόπηκε μόλις , άλλωστε καταναλώνεται μέσα σε 10 μέρες από τη συσκευασία του.

Κοντά σε όλα θα πρέπει να προσθέσω πως στάθηκα και τυχερή.Είχα δίπλα μου ανθρώπους που με βοήθησαν , όπως ο … μέντορας μου Ζαχαρίας Σπανός  που μοιράστηκε μαζί μου τις γνώσεις και την εμπειρία του και τον  ευχαριστώ!!

Έρχεται  και Μουντιάλ, café PRELUDIO  « δαγκωτό», την πειράζει ο πελάτης δίπλα μας , με σαφώς  … μετεκλογική διάθεση.

Είδες μου λέει, κλείνοντας το μάτι με νόημα.Στο είπα, ο κόσμος είναι η καλύτερη διαφήμιση!

Την ευχαρίστησα και χάρηκα που βρήκα στέκι για ποτό . μπύρες αλλά και γρανίτες smoothies, παγωτό και φυσικά καφέ! Από κείνον που με τόση αγάπη φτιάχνει!!!

INFO:  PRELUDIO CAFÉ , Ηρώων Πολυτεχνείου 69- Λάρισα, τηλ.2410621740 και w-up 6980945895

Ειρήνη  Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ