ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΕΤ

ΞΥΛΑΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς α) Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σχετικά με «το λαθρεμπόριο καυσόξυλων και πέλετ». Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο καλοκαίρι, ήδη έχει αρχίσει ο εφοδιασμός των νοικοκυριών με καυσόξυλα για τη χειμερινή περίοδο. Όσο δεν ανακοινώνονται μέτρα για χαμηλότερη τιμή αερίου και πετρελαίου τόσο αυξάνει η ζήτηση για καυσόξυλα.

Όμως ήδη έχει δημιουργηθεί ένα παράνομο κύκλωμα λαθρεμπορίου καυσοξύλων. Νταλίκες -κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία- φορτωμένες ξύλα και πέλετ εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος για λογαριασμό εμπόρων, αλλά και ιδιωτών με ελλιπή παραστατικά, χωρίς νόμιμα τιμολόγια, χωρίς να καταβάλλεται ο ΦΠΑ που αναλογεί. Οι νταλίκες δεν έχουν υποστεί τον παραμικρό έλεγχο από τις τελωνειακές αρχές.  Ειδικά στο τελωνείο του Προμαχώνα η κατάσταση είναι απαράδεκτη και οι έλεγχοι δεν είναι καν ούτε υποτυπώδεις.

Όπως έχει καταγγείλει ο Κ. Νασίκας, μέλος του συνδέσμου Βιομάζας, σε πρόσφατη εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό της Πιερίας οι ολοένα και πιο πολλές λαθραίες συναλλαγές θα δημιουργήσουν άμεσα προβλήματα, όχι μόνο στους νόμιμους Έλληνες εμπόρους και υλοτόμους, αλλά κυρίως θα προκύψουν ζητήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης και υγείας των πολιτών εξαιτίας της ποιότητας των καυσόξυλων και του πέλετ. Τα μεν λαθραία καυσόξυλα πωλούνται με υγρασία που φτάνει το 50% (όταν στην Αγγλία απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά ξύλα με υγρασία 30%), η δε ποιότητα του πέλετ είναι άθλια μια και περιέχουν στα συστατικά τους μοριοσανίδες (δηλαδή κόλλα, χρώμα και νοβοπάν), υλικά ύποπτα για καρκινογενέσεις.

Επομένως, η ρύπανση το χειμώνα εν πολλοίς θα οφείλεται στην κακή ποιότητα των υλικών που καίγονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται ατελής καύση, δεκαπλάσιος καπνός με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα των πόλεων.

Επειδή το ζήτημα άπτεται όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της ανθρώπινης υγείας και προκειμένου να μη δούμε κατά τη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα εικόνες χειρότερες από τον περυσινό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Θα δοθεί εντολή να γίνονται επισταμένως έλεγχοι στα τελωνεία (ιδιαίτερα στο τελωνείο του Προμαχώνα) σε όλα τα εισερχόμενα φορτία πέλετ και καυσόξυλων;

2) Θα ενταθούν τώρα -την θερινή περίοδο- οι έλεγχοι νομιμότητας των φορτίων πέλετ και καυσόξυλων από γειτονικές χώρες;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ