ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ

εμπολαΟ απολογισμός των νεκρών από τη χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία αυξήθηκε σε 1.145 στη δυτική Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς μέσα σε δύο ημέρες, ως την 13η Αυγούστου, αναφέρθηκαν 76 νέοι θάνατοι στις τέσσερις αφρικανικές χώρες οι οποίες πλήττονται από αυτήν.

H επιδημία του αιμορραγικού πυρετού στη Δυτική Αφρική εξαπλώνεται και “η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς, σε σχέση με την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε” προειδοποίησε σήμερα η Τζοάν Λιου, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει πλήρη ανεπάρκεια των υποδομών ενώ, εάν “δεν σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε ποτέ την περιοχή”.

“Θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να θέσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υπό έλεγχο την επιδημία του ιού Έμπολα, ο οποίος μοιάζει με πόλεμο που εξελίσσεται” δήλωσε χαρακτηριστικά η Λιου.

Η διευθύντρια της οργάνωσης δήλωσε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άργησε πολύ να κυρήξει την εξάπλωση της επιδημίας ως “κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για την δημόσια υγεία”, μόλις στις 8 Αυγούστου.

Η Λιου δήλωσε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και ότι οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί έως τώρα σε Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα και Νιγηρία “είναι μόνο την κορυφή του παγόβουνου”. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το μέγεθος της επιδημίας είναι “σημαντικά υποτιμημένο” και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την Κένυα, στην Ανατολική Αφρική.

Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, ο ΠΟΥ συντονίζει τις ενέργειές του ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο μαζική διεθνή ανταπόκριση και υποστήριξη από διάφορες χώρες και οργανισμούς που ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (PAM) θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του προς ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουϊνέα προκειμένου να αποτρέψει μία επισιτιστική κρίση στις χώρες που πλήττονται από τον ιό.

«Έπειτα από αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων, θα προσφέρουμε βοήθεια σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις ζώνες υγειονομικού ελέγχου στις 3 πληγείσες χώρες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φαμπιέν Πομπεϊ, εκπρόσωπος τύπου του Προγράμματος για τη Δυτική Αφρική.

Η έξαρση της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα η πιο σοβαρή από το 1976.

news.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ